Havaitsevan tähtitieteen peruskurssi I (FYS2044: 5 op)

Havaitsevan tähtitieteen koe keskiviikkkona 20.12.2023 kello 12-16 pidetään Physicumin salissa E204. Mukaan voi ottaa laskimen ja MAOL-taulukon.

Syksyn 2023 luennot, laskuharjoitukset ja laskupajat ovat lähiopetusta.

Luennot: Lauri Jetsu (lauri.jetsu@helsinki.fi), Jyri Lehtinen (jyri.j.lehtinen@helsinki.fi)

Laskuharjoitukset ja laskupajat: Emma Manfors (emma.mannfors@helsinki.fi).

Aikataulu syksyllä 2023

Kurssilla tarjoillaan perustietoa optisen tähtitieteen havaintolaitteista, havaintomenetelmistä, havaintojen käsittelystä ja tärkeimmistä sovelluksista. Kurssiin sisältyy laskuharjoituksia.

Luennot ja laskuharjoitukset

Luennot ja laskuharjoitukset päivitetään tämän rivin alle.

Tietoa laskuharjoituksista ja arvostelusta

Laskuharjoitustehtävät palautetaan kaksi päivää ennen luentojen yhteydessä järjestettäviä laskuharjoituksia. Tänä syksynä palautusaika päättyy siis maanantaina kello 16.15. Esimerkiksi ensimmäinen laskuharjoitus on keskiviikkona 20.09.2023 kello 16.15, joten palautusaika on viimeistään maanantaina 18.09.2023 kello 16.15.

Laskupajoissa annetaan ohjausta laskuharjoituksien suorittamiseen. Laskuharjoitukset palautetaan sähköpostin liitetiedostona assistenttille Emma Mannforssille (emma.mannfors@helsinki.fi). Mallivastaukset jaetaan laskuharjoituksissa. Korjatut ja pisteytetyt laskuharjoitukset jaetaan laskuharjoituksen alussa.

Laskuharjoituksissa on viisi tehtävää. Ne arvostellaan pistein 0 (ei tehty tai yrityksessä ei mitään järkeä), 1 (hyvä yritys) ja 2 (oikein, tai melkein oikein). Kuuden laskuharjoituksen maksimi pistemäärä on siis 2x5x6=60. Rajan 40% ylittävästä suoritetuista laskuharjoituksista saa yhden lisäpisteen. Lisäpisteiden maksimi on kuusi pistettä, jonka saa suoritettuaan 90% kaikista laskuharjoituksista. Lisäpisterajat ovat siis

Tentissä vastataan viiteen tehtävään. Tentin maksimi pistemäärä on siis 5x6=30 pistettä. Laskuharjoitusten lisäpisteet lasketaan yhteen tentin pisteiden kanssa. Maksimi pisteet ovat siis 30 (tentti) + 6 (laskuharjoitukset).

Arvosanojen rajat ovat Esimerkki arvostelusta: Opiskelija saa laskuharjoituksista 43/60 pistettä eli 4 lisäpistettä. Tentin tulos on 24/30 pistettä. Yhteen laskettu pistemäärä on 4 +24 = 28 pistettä, jolloin kurssin kokonaisarvosana on 4/5. Kurssin voi tenttiä, vaikka ei suorittaisi laskuharjoituksia. Siinä tapauksessa saa 0/6 yllä mainituista laskuharjoitusten lisäpisteistä.

Laskuharjoitukset päivitetään tämän rivin alle.