Sallatti

 

 

 

 

Etusivu


Kotijuusto

Sallatti

Riivattu pankakku

Lanttuloora

Fläsksoosi

Ässät

Kaalikeitto

 

Sallatin valmistamista pitoihin pidettiin kokintaidon mittana. Sallatin piti olla hyvin hienoksi hakattua, mutta ei puuroutunutta.

Alun perin sallatissa ei ollut lainkaan punajuurta, vain perunaa ja sipulia. Punajuuri tuli sallattiin myöhemmin. Juurekset olivat niitä harvoja ruoka-aineita, jotka säilyivät hyvänä läpi talven, joten siksi sallattia tehtiin usein juuri jouluna. Joskus sallattiin pilkottiin joukkoon myös suolasilakkaa. Pitosallattiin yritettiin säästää aina sian- tai naudanlihaa.

 

Sallatti eli Rosolli

keitettyjä punajuuria
keitettyjä porkkanoita
keitettyjä perunoita
omenaa
suolaa
sipuli

Kastike:

kermaa
sokeria
punaviinietikkaa

 

  1. Leikkaa sallatin aineet pieniksi kuutioiksi tai hakkaa hakkurilla. Aloita hienonnus perunasta ja pilko viimeisenä punajuuret.



  2. Sekoita aineet varovasti tai tarjoa ne vadille ryhmiteltyinä.
  3. Vaahdota kerma kevyesti, mausta sokerilla ja punaviinietikalla.
  4. Tarjoa kastike erikseen tai pursota sitä koristeeksi sallatin päälle.

 

Ohje mukaillen teosta:

Kiikka, K & Meriluoto, R. & Mäkinen, E. & Väätäinen, R. 2005. Keittiön kautta. Ruoanvalmistajan kirja. Helsinki: Otava.