![]() |
Sallatti |
|
|
Sallatin valmistamista pitoihin pidettiin kokintaidon mittana. Sallatin piti olla hyvin hienoksi hakattua, mutta ei puuroutunutta. Alun perin sallatissa ei ollut lainkaan punajuurta, vain perunaa ja sipulia. Punajuuri tuli sallattiin myöhemmin. Juurekset olivat niitä harvoja ruoka-aineita, jotka säilyivät hyvänä läpi talven, joten siksi sallattia tehtiin usein juuri jouluna. Joskus sallattiin pilkottiin joukkoon myös suolasilakkaa. Pitosallattiin yritettiin säästää aina sian- tai naudanlihaa.
Sallatti eli Rosolli keitettyjä punajuuria Kastike: kermaa
Ohje mukaillen teosta: Kiikka, K & Meriluoto, R. & Mäkinen, E. & Väätäinen, R. 2005. Keittiön kautta. Ruoanvalmistajan kirja. Helsinki: Otava.
|
|