|
Etusivu
Kotijuusto
Sallatti
Riivattu pankakku
Lanttuloora
Fläsksoosi
Ässät
Kaalikeitto |
Juustoja valmistettiin sellaiseen vuodenaikaan, jolloin maitoa oli paljon eli keväällä ja kesällä. Juustoja valmistettiin kerralla täydet uunit ja niitä vietiin usein myös tuliaisiksi kylään. Juoksutinjuustoa usein myös kuivattiin.
Piimäjuusto
3 l maitoa
1 l piimää
2 munaa
1 tl suolaa
- Kuumenna maito lähes kiehuvaksi (85-90 ۫C).
- Vatkaa munien rakenne rikki ja lisää piimä niiden joukkoon. Mikäli piimä on aivan tuoretta, pidä sitä huoneen lämmössä 10-12 tuntia ennen juuston valmistamista.

- Nosta kattila pois kuumalta levyltä ja sekoita piimä-munaseos maidon joukkoon. Odota kunnes seos on juustoutunut ja kirkas hera erottunut.
- Nostele juustomassa varovasti reikäkauhalla muottiin, joka on vuorattu kostutetulla juustoliinalla. Ripottele suolaa juustomassan joukkoon tai mausta massa ennen muottiin laittamista erillisessä kulhossa.
- Peitä juustomassa juustoliinalla ja pane päälle kevyt paino. Siirrä juusto kylmään ja anna heran valua alla olevaan kattilaan.
- Kumoa kiinteä juusto tarjolle.
Ohje mukaillen teosta:
Kiikka, K & Meriluoto, R. & Mäkinen, E. & Väätäinen, R. 2005. Keittiön kautta. Ruoanvalmistajan kirja. Helsinki: Otava. |
|