Kotijuusto

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Etusivu


Kotijuusto

Sallatti

Riivattu pankakku

Lanttuloora

Fläsksoosi

Ässät

Kaalikeitto

 

Juustoja valmistettiin sellaiseen vuodenaikaan, jolloin maitoa oli paljon eli keväällä ja kesällä. Juustoja valmistettiin kerralla täydet uunit ja niitä vietiin usein myös tuliaisiksi kylään. Juoksutinjuustoa usein myös kuivattiin.

 

Piimäjuusto

3 l maitoa
1 l piimää
2 munaa
1 tl suolaa

 

  1. Kuumenna maito lähes kiehuvaksi (85-90 ۫C).
  2. Vatkaa munien rakenne rikki ja lisää piimä niiden joukkoon. Mikäli piimä on aivan tuoretta, pidä sitä huoneen lämmössä 10-12 tuntia ennen juuston valmistamista.



  3. Nosta kattila pois kuumalta levyltä ja sekoita piimä-munaseos maidon joukkoon. Odota kunnes seos on juustoutunut ja kirkas hera erottunut.
  4. Nostele juustomassa varovasti reikäkauhalla muottiin, joka on vuorattu kostutetulla juustoliinalla. Ripottele suolaa juustomassan joukkoon tai mausta massa ennen muottiin laittamista erillisessä kulhossa.



  5. Peitä juustomassa juustoliinalla ja pane päälle kevyt paino. Siirrä juusto kylmään ja anna heran valua alla olevaan kattilaan.
  6. Kumoa kiinteä juusto tarjolle.

 

Ohje mukaillen teosta:

Kiikka, K & Meriluoto, R. & Mäkinen, E. & Väätäinen, R. 2005. Keittiön kautta. Ruoanvalmistajan kirja. Helsinki: Otava.