|
Etusivu
Kotijuusto
Sallatti
Riivattu pankakku
Lanttuloora
Fläsksoosi
Ässät
Kaalikeitto |
Arkiruoat
Varsinas-Suomen perinteisin arkiruokalaji on ollut keitetyt perunat keitetyn tai paistetun sianlihan kanssa. Silakkaa, joko tuoreena tai suolattuna, on ollut myös aina tarjolla. Peruna- ja klimppisoppa ovat olleet myös perinteisiä arkiruokia kun taas jokin velli tai puuro oli iltaruokana perinteinen.
Lähde: Puukkonen ja Kauppinen: Makuja maakunnista (Tammi; Helsinki 1980) s. 48
Varsinaissuomalaisia ja Satakuntalaisia ruoka-aineita
|
Yleistä
|
Nimityksiä
|
Arkiruokana
|
Pidoissa
|
Leipä |
kova leipä 2x vuodessa, viikottain pehmeää leipää
|
kyrsä, kakko eli sekaleipä, rievä, varilimppu (makea)
|
|
|
Kala |
meri-> runsaasti graavi- ja kalaleipää |
|
turska, lahna, ahven, kampe-la, nahkiainen ja silakka
|
|
Laatikot |
maksa, lanttu, porkkana, peruna, silakka, liha, makarooni
|
|
|
|
Liha |
kylmäsavustus-menetelmällä säilötty, suurteurastukset
|
|
|
|
Makkarat |
|
|
|
|
Juustot |
|
joppijuusto (juoksutin- ), piimä- ja muna-, terni-
|
|
|
Muna |
alkanut linnunmunien käytöllä
|
|
|
|
Puurot |
|
|
|
ohraryynipuuro + marjakeitto
|
Juomat |
|
|
|
|
Kasvikset |
lanttu (räätikäs), peruna, nauris, porkkana, punajuuri, papu, EI SIENIÄ, omena, selleri
|
|
|
|
Jälkiruoat |
|
|
|
|
Makea leivonnainen |
vehnäsiä, pikkuleipiä, paakelseja ja kaakkuja
|
rinkilät, nisut, lärkät, plarit, kaakut
|
|
|
|