Ruoka-aineet

 

 

 

 

Etusivu


Kotijuusto

Sallatti

Riivattu pankakku

Lanttuloora

Fläsksoosi

Ässät

Kaalikeitto

Arkiruoat

Varsinas-Suomen perinteisin arkiruokalaji on ollut keitetyt perunat keitetyn tai paistetun sianlihan kanssa. Silakkaa, joko tuoreena tai suolattuna, on ollut myös aina tarjolla. Peruna- ja klimppisoppa ovat olleet myös perinteisiä arkiruokia kun taas jokin velli tai puuro oli iltaruokana perinteinen.

Lähde: Puukkonen ja Kauppinen: Makuja maakunnista (Tammi; Helsinki 1980) s. 48

 

Varsinaissuomalaisia ja Satakuntalaisia ruoka-aineita

 

Yleistä

 

 

Nimityksiä

 

 

Arkiruokana

 

 

Pidoissa

 

Leipä

kova leipä 2x vuodessa, viikottain pehmeää leipää

kyrsä, kakko eli sekaleipä, rievä, varilimppu (makea)

Rievä

Pulla

Kala

meri-> runsaasti graavi- ja kalaleipää

suolasilakka, lipeäkala

turska, lahna, ahven, kampe-la, nahkiainen ja silakka

paakelsit

Laatikot

maksa, lanttu, porkkana, peruna, silakka, liha, makarooni

loorat

 

yleistyivät tätä kautta

Liha

kylmäsavustus-menetelmällä säilötty, suurteurastukset

syltyt

keitetty. paistettu

 

Makkarat

maankuulua herkkua

ränttymakkarat

 

 

Juustot

juustomestareita

joppijuusto (juoksutin-   ), piimä- ja muna-, terni-

 

vuohenjuusto

Muna

alkanut linnunmunien käytöllä

munavoi

 

sorsanmunat

Puurot

keitettiin tulella

 

kaikenlaisia

ohraryynipuuro + marjakeitto

Juomat

 

mahla

kalja, puttana

Sahti

Kasvikset

lanttu (räätikäs), peruna, nauris, porkkana, punajuuri, papu, EI SIENIÄ, omena, selleri

loorat, salaatit

räätikäs

 

Jälkiruoat

keitot, letut, talkkuna

plätit, roonit

 

 

Makea leivonnainen

vehnäsiä, pikkuleipiä, paakelseja ja kaakkuja

rinkilät, nisut, lärkät, plarit, kaakut

 

kranssi