AUTTAMISEN ILO JA SURU VIIPURISSA

Anja Mankila 2007

Pikku lintu riemuissaan laulelee taas onneaan.
Ei hän jouda kaipaamaan eikä suremaan.
Ei hän, ei hän jouda suremaan.

(Tuntematon)


Suomalaiset ovat halunneet monin tavoin auttaa nykypäivän viipurilaisia. Tämä on luonnollista, sillä Viipuri nykyisenä venäläisenä ja entisenä suomalaisena rajakaupunkina tuo niin paikallisesti kuin ajallisestikin selkeästi esiin sen, miten jyrkkä kuilu voi aueta silmiemme eteen yltäkylläisyyden ja puutteen välillä omassa lähiympäristössämme.

Viipurissa asuu sukulaisiani. Ajattelen, että Viipuri on mahtava paikka, mutta... materiaaliset asiat eivät ole kunnossa siellä: ei ole uimahalleja, nuorisotiloja, pitäisi pitää tiukempaa järjestystä yllä...
Lue

Vanhimmat auttamistyössä mukana olleet ovat suomalaisia syntyperäisiä viipurilaisia, jotka ovat kokeneet evakkomatkan, jotkut jopa Viipurin valloituksen. Mukana on Venäjältä Suomeen muuttaneita, joilla on tiiviit yhteydet Viipuriin sukulaisten ja ystävien kautta. Mukana on eri-ikäisiä suomalaisia, jotka ovat tutustuneet Viipuriin Neuvostoliiton- ja Venäjän-matkoillaan. Mukana on myös muun lähialueyhteistyön kautta viipurilaisiin elinoloihin tutustuneita.

Kesä 2006 minulla oli tarkoitus viettää syntymäkaupungissani, Viipurissa...
Lue

Yhteistä tälle varsin erilaisista yksilöistä koostuvalle joukolle on tahto auttaa viipurilaisia omista paikallisista ja arvomaailmaan liittyvistä lähtökohdistaan käsin.

Halusin vapaaehtoiseksi Viipuriin monesta syystä. Ensinnä siksi, että eräs tuntemani joensuulainen oli aloittamassa työtä Viipurin katulasten parissa. Joensuulaisena halusin omalla pienellä panoksellani olla mukana työssä, jota arvostan...
Lue

Auttaa siitä huolimatta, että Viipuri sijaitsee luovutetun Karjalan alueella. Siitä huolimatta, että Venäjä on valtava ja luonnonrikkauksiltaan mahtava maa pienen Suomen rinnalla. Siitä huolimatta, että jo edellä mainituistakin syistä auttamista ei aina pidetä lähialuestrategioiden sanamuotoihin sopivana eikä edes suotavana toimintamuotona.

Jos jokin kaivelee, niin se iänikuinen kummastus, miksi maailman rikkaimpiin kuuluva valtio ei pysty hoitamaan tällaisia asioita. Mutta toisessa vaakakupissa on painavampi arvo, saa nähdä työnsä tuloksen ja sen tuottaman ilon lähimmäisille, vaikka ovatkin naapureita...
Lue

Juuri auttamisen tahto avaa mahdollisuuden kahden eri maan kansalaisten väliseen juurevaan ja elinvoimaiseen vuorovaikutukseen. Auttamisen tahto vaatii ihmistä kysymään, mitä hän katsoo pystyvänsä toiselle antamaan ja millä tavoin olemaan hyödyksi. Näihin kysymyksiin vastauksia etsiessä on mahdollista löytää tapoja, joilla voi hedelmällisellä tavalla toimia vieraalla maalla ja oppia jatkuvasti uutta sen kansasta ja kulttuurista.

Menossa oli veteraanien juhla, kun tömähdimme paikalle. Johtaja taivutteli arkisennäköistä hattupäistä vanhempaa naista laulamaan. Hän pelkäsi ja ujosteli, mutta johtaja sanoi, että me olemme ystäviä. Niinpä nainen lauloi meille laulun Kurjet. Se oli henkeäsalpaava esitys, vieläkin nousee kyyneleet silmiin tapahtumaa ajatellessa...
Lue

Auttamisen tahto ohjaa myös oman ja oman maan kansalaisten toiminnan kriittiseen tarkasteluun. Kun lähtee mukaan auttamistyöhön, oppii tuntemaan omia ja saman pyrkimyksen omaavien toiminnan rajoja ja motivaation lähteitä yhä tarkemmin.

Työskentelin vapaaehtoisena Viipurissa kuukauden kesällä 2005. Päällimmäisenä jäi mieleen, että taisin itse olla suurin hyötyjä, vaikka tarkoituksena oli auttaa hädässä olevia. Saamani hyöty oli ennen kaikkea suomujen putoaminen silmiltä. Yleensä itsensä oivaltamiseen auttaa muiden hölmön toiminnan näkeminen. Niin kävi tässäkin tapauksessa. Turistiryhmien vierailut paljastivat tekopyhää oman hyödyn tavoittelemista oikean auttamisen joukossa...
Lue

Toisen auttaminen on ihmiselle suuri, syvimmiltään ylivoimainen tehtävä. Tähän tehtävään tarttuminen tukee inhimillistä kasvua elinikäisen oppimisen tiellä.

Yhteistyö Venäjällä on tarjonnut hienoja oppimiskokemuksia ja avannut ymmärtämään omaakin työtä syvällisemmin. Monet opiskelijat ovat kertoneet, että matkat Viipuriin ja nyttemmin myös Pietariin ovat antaneet heille voimia opiskeluun myös Tampereella. Samoin on käynyt itselle opettajan työhön, vaikka matkat itsessään ovat olleet voimia vaativia. Haasteisiin vastaaminen vahvistaa. Ja Venäjä tarjoaa haasteita jokaiselle...
Lue

Toiminnan jatkamiseksi on tärkeää saada yhä uusia, erityisesti nuoria, suomalaisia mukaan. Oppimaan, kasvamaan näkemään, millaista Viipurissa on, ja omalta pieneltä osaltaan auttamaan siellä asuvia ihmisiä. Tehtävä ei ole helppo, mutta aina kannattaa yrittää - yrityksistä on rakentunut moni suojaa antava talo ja hyvä hetki ihmisten elämään.

Mitä siis tehdä?

Pitkän linjan vapaaehtoinen avustustyöntekijä Kallio-Vallilan Venäjä-seurasta kertoo, että avustustavaroiden tai -palvelujen luetteloa on vaikea tehdä, mutta nyrkkisääntönä voi pitää tavallisten ihmisten jokapäiväisessä elämisessä tarvitsemia tavaroita: lapsille kenkiä kouluunmenon mahdollistamiseksi, nuorille urheiluvälineitä, vanhuksille ja vammaisille kävelykeppejä, rollaattoreita ja rullatuoleja, laitoksille vuodevaatteita jne. Hän kertoo Viipurin Palvelukeskuksen johtajan sanoneen vuonna 2006: "Ellei meille tuoda avustuslähetyksiä, meillä ei ole mitään käteen annettavaa ihmisille".

Avustustavarat, remonttikohteet ja yhteistyömuodot on aina syytä sopia Viipurin alueen vastaavien viranomaistahojen kanssa. Monilla Suomi-Venäjä-Seuran Etelä-Suomen piirijärjestön osastoilla (esim. Haminan seudun ja Kotkan osastot Kymenlaaksossa sekä Kallio-Vallilan Venäjä-seura Helsingissä) on pitkän kokemuksen ja venäjän kielen osaamisen ansiosta toimivat kontaktit paikallisiin tahoihin.

Hyväsydämisyys ei tunne rajoja..
Pihatalkoita Kirje Viipurista