Sysiharju


TIEDENAISET:  AAKKOSITTAIN  |   TIETEENALOITTAIN  |   AIKAKAUSITTAIN  |   ENSIMMÄISET  |   NÄKYMÄTTÖMÄT
VIRSTANPYLVÄÄT  |   TIETOA  |   NAISTUTKIMUS  |   ETUSIVULLE




SARA WACKLIN
kasvattaja, kirjailija
1790-1846


Sara Wacklin oli itseoppinut opettaja ja perusti sekä Ouluun että Turkuun tyttökoulun. Molempien toiminta keskeytyi kaupungin palojen yhteydessä. 45-vuotiaana hän matkusti Ranskaan suorittaakseen ensimmäisenä suomalaisnaisena Sorbonnen yliopistossa opettajatartutkinnon. Ranska oli tuolloin naisten koulutuksen ja naisasiakeskustelun johtavia maita. Palattuaan Suomeen Wacklin perusti Helsinkiin tyttökoulun, jonka tavoitteet poikkesivat totutusta. Wacklinin mukaan myös tyttöjen tuli oppia teoreettisia aineita ja hänen kouluissaan opetettiinkin laskentoa, maantiedettä ja historiaa. Wacklin myös kirjoitti hajanaisia muistiinpanoja kasvatuksesta. Teemoiltaan ja käsittelytavaltaan ne muistuttivat Cygneuksen ja Snellmanin pohdintoja.

Wacklin oli kiinnostunut historiallisista tarinoista ja merkitsi niitä muistiin parinkymmenen vuoden ajan. 1840-luvulla hän muutti Tukholmaan ja alkoi näiden muistiinpanojensa pohjalta kirjoittaa Pohjanmaalle sijoittuvia "kirjallisia laatukuvia". Alun perin suunnitelmana oli ollut kirjoitaa "Lyhyt ote Suomen historiasta ynnä muutamia tietoja Pohjanmaalta". Tätä tarkoitusta varten hän tutustui historialliseen kirjallisuuteen ja kirkonarkistoihin. Lopulta kirja kuitenkin rajautui paikallisiin kertomuksiin ja oululaisten elämänpiiriin.

Nykylukijaa kirjassa viehättänee arjen historian näkökulma. Teoksesta on löydetty myös naisnäkökulmaa, joskaan se ei hallitse kuvausta. Naisen aseman pohdintaa sisältyy ennemminkin Wacklinin muistiinpanoihin ja kirjeisiin. Wacklin kuului ruotsalaisen naisasianaisen ja kirjailijan, Fredrika Bremerin, ihailijoihin.

"Satanen muistelmaa Pohjanmaalta" oli alun perinkin suosittu: 1000 kappaleen painos myytiin loppuun parissa kuukaudessa. Z. Topelius ylisti Helsingfors Tidningarissa työn sivistyshistoriallista arvoa. Teos on myös säilyttänyt tuoreutensa. Aikojen kuluessa se on suomennettu neljä kertaa ja siitä on otettu useita painoksia. Viimeisin niistä on vuodelta 1995.

Lisätietoa:

Jouko Vahtola: "Sara Wacklin." Kansallisbiografia.