TIEDENAISET:  AAKKOSITTAIN  |   TIETEENALOITTAIN  |   AIKAKAUSITTAIN  |   ENSIMMÄISET  |   NÄKYMÄTTÖMÄT
VIRSTANPYLVÄÄT  |   TIETOA  |   NAISTUTKIMUS  |   ETUSIVULLE
Science is sometimes defined as a way of seeing things. Women still far too often constitute a "blind spot" in the vision of the scientific community.

Veronica Stolte-Heiskanen in Women in Science - Token Women or Gender Equality (1991).

TUTKIMUSTYÖTÄ 'PERHEYRITYKSESSÄ'

Hyönteistieteilijä John Sahlberg kirjoitti ystävälleen 1873: "Kohta häiden jälkeen aion yhdessä Mimmin kanssa, jolla myös on suuri innostus luonnon tutkimiseen ja jonkin verran on harrastanut kasvitiedettä, lähteä Kuusamoon viettääksemme kesää näillä mielenkiintoisilla seuduilla." Sekä tällä yhdistetyllä hää- ja tutkimusmatkalla että myöhemmillä yhteisillä matkoilla Mimmi Sahlberg osallistui kasvien keräilyyn ja luettelointiin. Hän teki myös omia lahjoituksia Societas pro Fauna et Flora Fennican kokoelmiin. Mimmi Sahlberg kutsuttiinkin ensimmäisenä naisena tämän maan vanhimman tieteellisen seuran jäseneksi. Kutsun saatuaan hän kirjoitti kauhistuneena ystävälleen: "Minua niin hävettää. En kehtaa kuitenkaan käydä kokouksissa..."

Mimmi Sahlberg ei ollut ainoa vaimo, joka tuki tutkijamiehensä työtä tekemättä numeroa osuudestaan. Vaimot matkustivat miestensä kanssa syrjäisille seuduille keräämään kasveja, murteita tai kansanperinnettä. He osallistuivat miestensä teosten työstämiseen puhtaaksi kirjoituksesta korrehtuurin lukuun. 'Avustavan perheenjäsenen' ja 'tutkijakumppanin' rooli saattoi myös laajeta itsenäisen tutkimuksen tekoon. Useimmiten kuuluisan miehen varjo kuitenkin peitti naisen saavutukset; miehen tukeminen ja arjen pyörittäminen pakotti naisen luopumaan omasta tutkimustyöstä. Esimerkiksi tunnettuja suomen kielen professoreja Pertti Virtarantaa ja Martti Rapolaa sekä kansatieteilijä Samuli Paulaharjua yhdistää paitsi hämmästyttävä tuotteliaisuus myös tutkimustyötä tukenut ja siihen osallistunut vaimo.


1 2

1 Mimmi Sahlberg ja hänen miehensä hyönteistutkija John Sahlberg lähdössä yhdistetylle hää- ja tutkimusmatkalle Kuusamoon 1873. Kuva: Antero Saalas.

2 Mimmi Sahlberg. Kuva: Antero Saalas.


Jenny Paulaharju Lapin kansanperinteen kerääjä ja tallentaja

Helmi Virtaranta Karjalan kielen ja perinteen kerääjä ja tallentaja

Lyyli Rapola nimistöntutkija, paikannimiarkiston hoitaja

Lisää näkymättömiä tiedenaisia >>