TIEDENAISET:  AAKKOSITTAIN  |   TIETEENALOITTAIN  |   AIKAKAUSITTAIN  |   ENSIMMÄISET  |   NÄKYMÄTTÖMÄT
VIRSTANPYLVÄÄT  |   TIETOA  |   NAISTUTKIMUS  |   ETUSIVULLE


Sjöberg

AGNES SJÖBERG
Euroopan ensimmäinen naiseläinlääkäri
1888-1964


Agnes Sjöberg oli Suomen ja Euroopan ensimmäinen naiseläinlääkäri ja naispuolinen eläinlääketieteen tohtori. Tohtorin tutkinnon hän suoritti Leipzigin yliopistossa 1918.

Agnes Sjöberg syntyi Kauhajoella. Hänen vanhempansa, Johan ja Karin Sjöberg, olivat tilanomistajia ja aikansa malliviljelijöitä. Äiti kasvatti muun muassa kukkia taimilavoissa jo 1880-luvulla ja hoiti mansikkaviljelmiä.

Agneksen koulunkäynti alkoi kotiopettajattaren johdolla. 1890-luvulla tilan vanhaan päärakennukseen perustettiin karjanhoitokoulu, jossa Agneskin usein istui kuulijana. Jo kymmenvuotiaana hän osallistui anatomian opetukseen ja tutki kiinnostuneena teurastettujen vasikoiden elimiä. Haaveena oli jo tuolloin eläinlääkärin ura - opettajan mukaan tytöillä tosin ei ollut mitään mahdollisuuksia ryhtyä alalle.

1900-05 Agnes Sjöberg kävi Vaasan ruotsalaista tyttökoulua, jonka jälkeen hän olisi halunnut jatkaa ylioppilaaksi. Isä ei kuitenkaan tähän suostunut, vaan opiskelu jatkui Vaasan talouskoulussa. Valmistuttuaan Sjöberg hoiti kotonaan taloutta kolme vuotta. Vasta tämän jälkeen isä taipui ja antoi tytön lukea ylioppilaaksi. Tutkinnon Sjöberg suoritti 1911 yksityisoppilaana Kuopion ruotsalaisessa yhteiskoulussa.

Tutkinnon jälkeen Agnes Sjöberg harjoitteli porilaisen eläinlääkärin ohjauksessa tulevaa ammattiaan. Harjoittelujakson jälkeen tohtori Engdahl totesi: "Otin teidät tänne leikilläni nauraakseni nuorelle tytölle, joka haaveilee eläinlääkäriksi, mutta nyt en naura enää. -- Teidän on päästävä opiskelemaan." Engdahlin avustuksella Agnes lähti Zürichin yliopistoon. Juuri tuona syksynä yliopisto oli kuitenkin päättänyt kieltää vallankumouksellisten pelossa opiskelun Venäjän kansalaisilta.

Agnes jatkoi matkaa Dresdeniin, jossa hämmästynyt Eläinlääketieteellisen korkeakoulun rehtori myöntyi ottamaan ensimmäisen naisen opiskelijaksi 300 miesopiskelijan joukkoon - naislääkärihän sopisi loppujen lopuksi hyvin "pienten kotieläinten käsittelijäksi". Agnes itse oli kiinnostunut ennen muuta hevosista. Korkeakoulun kansliassa uutta opiskelijaa neuvottiin: "Sie machen so, wie die anderen Herren." Opiskelua vaikeuttivat vihamieliset suomalaisopiskelijat, joita oli Dresdenissä kolmisenkymmentä. Sjöberg yritettiin muun muassa häätää luentosalista, kun opetuksen kohteena olivat tietyt arkaluonteisina pidetyt elimet. Naisille ei myöskään ollut WC:tä, mutta lopulta vahtimestarin asuntoon järjestyi jonkinlainen koppi Sjöbergin käyttöön. Vuoden kuluttua opiskelut jatkuivat Berliinin Eläinlääketieteellisessä korkeakoulussa.

Sjöberg työskenteli ensimmäisen maailmansodan ajan Berliinissä eläinklinikoilla ja valmistautui tohtorin tutkintoon. Väitöskirja Klinische und chemischmikroskopische Untersuchungen des Augensekretes der Pferde hyväksyttiin ja väitöstilaisuus oli Leipzigin yliopistossa 1918.

Sodan jälkeen Agnes Sjöberg palasi Suomeen ja oli kunnaneläinlääkärinä Pohjanmaalla. Vuosina 1938-55 hänellä oli oma eläinklinikka Seinäjoella. Praktiikan ohessa hän teki opintomatkoja ulkomaille ja jatkoi tutkimustyötään tehden mm. Wienissä puolitoista vuotta loistutkimusta. Samaan aikaan hän kasvatti yksinhuoltajana kaksi poikaa.


1 2 3

1 Agnes Sjöberg ja mikroskooppi. Kuva skannattu omaelämäkerrasta.

2, 3 Agnes Sjöberg. Praktiikkakuvia 1920-luvun alusta. Kuva: Eläinlääketieteen museo.Agnes Sjöbergin tuotantoa:

Muistelmien lopussa luettelo julkaisuista (19 kpl)

Lisää aiheesta:

Sjöberg, Agnes, Euroopan ensimmäinen naiseläinlääkäri Agnes Hildegard Sjöberg, eläinlääketieteen tohtori. Elontaivalta lapsuudenpäivistä hopeahiuksiin asti. Vaasa 1964.

Kirja kerrallaan -uusintapainos Agnes Sjöbergin muistelmista

<< Edellinen lääketieteilijä Seuraava lääketieteilijä >>