ETUSIVU LÄHTÖKOHDAT KEMIA VÄRJÄYS KANKAANPAINANTA NÄYTTELYT LINKKEJÄ | |
KANKAANPAINANTAA TANSSIEN | |
KANKAANPAINANTA - KASSIT | |
![]() |
|
KANKAANPAINANTAA TANSSIEN | |
![]() | |
Kankaanpainannassa
suunnittelun lähtökohtana oli musiikki ja tanssi. Muutamat oppilaista
tanssivat musiikin tahdissa. Kun musiikki lakkasi, he jähmettyivät
asentoihin. Muut piirsivät nopeasti vesiväriluonnoksia asennoista ja
sitten tanssijat lattialla vaihtuivat. | |
![]() |
![]() |
![]() ![]() Kuvioiden sommittelua. Klikkaamalla kuvaa saat sen suuremmaksi. |
![]() Seuraavaksi kuvista piirrettiin piirtoheitinkalvolle
sabloni, joka leikattiin. |
![]() |
Väriliemetkin täytyi valmistaa. Värjäyksessä ja painopastoissa käytettiin väriaineina kemian tunneilla eristettyä jauhemaista väriaineitta sekä väriskaalan lisäämiseksi myös muita luonnonmateriaaleista saatavia väriaineita. Väriä saatiin mm. krappijuurista, sipulin kuorista, lupiineista ja pajun oksista sekä lehdistä. |
![]() |
Pohjakankaat värjättiin ennen
painamista. Pohjakankaiden värjäämiseen käytettiin lankojen värjäämisestä
jääneitä liemiä. Näin pohjakankaista tuli hieman haaleamman väriset ja
painokuviot näkyivät niillä hyvin.
|
![]() |
Painopastan ohje ja esimerkkejä |
![]() ![]() |
Sitten päästiin painamaan. Painotekniikkana käytettiin töpöttelyä ja maalausta. |
![]() |
Kankaalla hahmot toivat assosiaation luolamaalauksista. |
Kasvipainantaa ohjasi päättöharjoittelija Päivi Kovanen, joka teki oppilaille "selviytymisoppaan", pienen kirjasen kasvipainantaprosessista. Voit tarkastella kirjasta klikkaamalla seuraavaa linkkiä.
Kasviväripainan survival kit, Päivi Kovanen
TARKEMPI TUNTISUUNNITELMA Oppilaiden tehtävänä on valmistaa ohuesta silkkikankaasta ryhmätyönä koristetekstiilejä koulun sisustamiseksi. Suunnittelun lähtökohtana on musiikki ja tanssi. Oppilaat piirtävät tanssivista luokkatovereistaan nopeita luonnoksia, joita käytetään painokuvioiden suunnittelussa. Ihmishahmoista tehdään sablonit piirtoheitinkalvolle tai litoposter-paperille, ja kuviot painetaan silkille kasviväreistä valmistetuilla painopastoilla. Painopastoihin tarvittavat väriliemet valmistetaan itse. Väriaineena käytetään kemian tunneilla eristettyä jauhemaista väriaineitta. Väriskaalan lisäämiseksi väriä valmistetaan myös krappi-juurista, sipulin kuorista, lupiineista ja pajun oksista sekä koivun ja haavan kuvatuista lehdistä. Pohjakankaat värjätään ennen painamista. Pohjakankaiden värjäämiseen käytetään ryijytossulankojen värjäämisestä jääneitä liemiä. Näin pohjakankaista tulee hieman haaleamman väriset ja painokuviot näkyivät niillä hyvin. Painotekniikkana käytetään töpöttelyä, jossa kuvio saadaan aikaan sablonin avulla. Kankaalla hahmot tuovat assosiaation luolamaalauksista. Projektityöskentelyn päätyttyä järjestetään näyttely jossakin yleisölle avoimessa tilassa, esim. kirjastossa.
1. opetuskerta: 2. opetuskerta: 3. opetuskerta: 4. opetuskerta: 5. opetuskerta: 6. opetuskerta: 7. opetuskerta: 8. opetuskerta:
1. opetuskerta Tavoitteet:
Luokan jako kolmeen ryhmään. Jokaiselle ryhmälle annetaan värjäyskattila liemineen. Kukin ryhmä on vastuussa kattilastaan ja sinne laitettavista silkeistä. Selitetään oppilaille miksi värjäyskattilaan lisätään alunaa. Aluna toimii puretusaineena eli se kiinnittää väriaineen kuituihin. Silkkikankaat on leikattu etukäteen sopivan pituisiksi. Silkit jaetaan ryhmille ja kankaat punnitaan, koska kankaiden painon perusteella lasketaan kuinka paljon alunaa tarvitaan kuhunkin värjäyskattilaan. Punnitaan aluna, liuotetaan se pieneen määrään kattilasta otettua värjäyslientä ja lisätään tämä värjäysliemeen. Sekoitetaan huolellisesti. Silkit kastellaan läpikotaisin hanan alla ja ylimäärä vesi puristellaan pois, jonka jälkeen kankaat siirretään värjäytymään kattilaan. Silkit jätetään kattiloihin värjäytymään.
2. opetuskerta Tavoitteet: syvällisempi kasvivärjäykseen ja –painamiseen tutustuminen. Liemien keitto kasveista väripastan valmistamista varten. Oppia saamaan virikkeitä omiin luonnoksiin musiikista.
Joka kattilalla oma vastuuryhmänsä. Ryhmät pilkkovat kasvit saksilla ja mahdollisesti lisäksi teho- tai sauvasekoittimella. Pilkotut kasvit ja liotusliemi kaadetaan kattiloihin ja aletaan keittämään seosta.
Jokaiselle oppilaalle haetaan oma paikka, oma pöytä, jos mahdollista. Oppilaat saavat myös istua lattialla, jos se tuntuu hyvältä. Luokka pimennetään. Oppilaat luonnostelevat hämärässä luokassa musiikin tahdissa mielikuviaan ja tunnelmiaan paperille väreillä tai kynillä. Oppilaat nappaavat virikkeitä ja aiheita itse musiikista. Jokaisen kappaleen aikana (n. 2 min.) näytetään myös kaksi diakuvaa, jos virikkeiden saaminen suoraan musiikista tuntuu hankalalta. Halutessaan osa oppilaista voi tanssia musiikin tahdissa ja musiikin loputtua he jähmettyvät asentoihin. Toiset piirtävät nopeat viivapiirrokset, skitsit näistä hahmoista. Tanssijoita voidaan vaihdella. Musiikkitehtävä: Rasmus, Amelic, Pink Floyd, Soul Captain, Blue Cantrell, Heppa, Ultra Bra, Tuomari Nurmio, Pistepirkko, Tehosekoitin, Carmina Burana, Nick Cave + Cylie Lopuksi jokainen nitoo luonnoksensa nippuun ja antaa opettajalle sekä vie välineet omille paikoilleen.
Voidaan kerrata lyhyesti mitä tekstiilitaide ja taidekäsityö oikein ovat.
3. opetuskerta Tavoitteet: Oppilas oppii valmistamaan keitetystä väriliemestä kankaan painamiseen sopivan painopastan ja oppii käyttämään erilaisia yksinkertaisia kankaanpainantatapoja. (0:00)
Valmistetaan painopastat. Kukin ryhmä ottaa oman kattilansa (tai väriliemensä). Siivilöidään kasvit pois liemestä ja mitataan liemen tilavuus. Kukin ryhmä laskee painopastaan tarvittavan alunamäärän (tiedetään että alunaa tarvitaan 20 g/l värilientä) ja punnitsee sen pahvimukiin. Lisätään aluna siivilöityyn liemeen. Kukin ryhmä laskee tarvittavan paksunnosaineen, Printex BF:n määrän ja punnitsee sen (tiedetään että Printex BF:a tarvitaan 40 g/l värilientä) . Printex BF lisätään sauvasekoittimen avulla väriliemeen. Jos painopasta näyttää liian ohuelta lisätään paksunnosainetta. Valmis painopasta siirretään kannelliseen muoviastiaan.
Käydään läpi erilaiset välineet, joita tarvitaan kankaanpainannassa. Sivupöydälle kootaan valmiiksi leimasimia, sablonit, palikoita, keppejä ym. oppilaiden kokeiluita varten. Jokainen saa kokeilla haluamaansa kankaanpainamistapaa pienelle kangaspalaselle. Jokainen vie omat painokankaansa kuivumaan.
Ryhmä alkaa yhdessä miettiä mihin kohtaan kangasta kenenkin ”ihminen” sijoittuu. Muistutetaan mahdollisuudesta pienentää tai suurentaa hahmoja. Kokoerot luovat jännitystä sommitelmaan. Ryhmä pohtii: Jos jokin yksimielisyys kuvioiden järjestyksestä syntyy, kirjataan se ylös, muussa tapauksessa asia jätetään hautumaan. Puhutaan, mikä olisi tekstiilin paikka koulurakennuksessa.
4. opetuskerta Tavoitteet: Oppia tekemään luonnoksesta painokuvio. Kuvion yksinkertaistaminen, sablonin (tai leimasimen tekeminen). Tavoitteena saada oma painokuvio valmiiksi.
Miten kankaat voisi järjestää? Millainen tekstiilistä tulee? Näytetään ideoita ja esimerkkejä kirjoista.
Jokainen esittelee omat luonnoksensa ryhmälle. Jokainen valitsee mieleisensä kuvion opettajan avustuksella. Opettaja esittää piirtoheittimen avulla luonnoksen muokkauksen kuvasta valmiiksi sabluunaksi, yhden tai useamman väriseksi kuvioksi. Käydään yhdessä monistamassa jokaisen oma kuvio erilliselle paperille. Opettaja neuvoo samalla kopiokoneen käyttöä.
5. opetuskerta Tavoitteet: Oppilaat oppivat painamaan omalla sablonillaan ja kasviväripastalla silkkikankaisiin kuvioita.
Näytetään kuvioiden sommittelusta kalvo uudelleen. Tarkoitus on saada kuvioiden välille mielenkiintoa, eikä symmetristä asettelua. Opettaja on jakanut oppilaat pareittain. Luokkaan on järjestetty painopaikat siten, että kukin pari saa painettavaksi yhden kankaan. Käydään läpi (esim. kalvolla) missä kohdin on kunkin parin painopaikka). Opettaja demonstroi painamisen sienellä töpöttäen. Painamisessa otettava huomioon sablonin asettaminen kankaalle suhteessa muihin kuvioihin, koska sabloni sottaa helposti. Eli sablonin nurjan puolen on oltava puhdas ennen seuraavaa painokertaa! Demonstraatio sablonin nurjan puolen puhdistamisesta. Sivupöytä sablonin puhdistusta ja painopastoja varten.
Aloitetaan painokuvioiden töpöttely. Jatketaan kunnes kaikki kuviot on painettu. Lopuksi asetellaan silkit kuivumaan. Lisätehtävä nopeille: Oppilas käy tutustumassa internetistä löytyviin kasvivärjäyslinkkeihin. Oppilas voi opetella hakua esim. hakemalla hakusanoilla Googlesta, http://www.google.fi Kysymyksiä: Testaa tietämyksesi kasviväreistä: http://www.cc.jyu.fi/~mshieta/arkisto/vastaus9.pdf http://www.koulut.naantali.fi/opettajat/kaarina.kanerva/kasvi1.html
6. opetuskerta Tavoitteet: Oppia viimeistelemään kasviväripainetut kankaat höyryttämällä mehumaijassa. Havaita yhteys kemian ja käsityön välillä integraation myötä. Pohditaan yhdessä onko eri aineiden yhdistäminen luonnonväriaine-teemaan antanut syvällisempää ymmärtämystä värien maailmaan. Tavoitteena on pohtia luonnonväriaineisiin ja niillä värjättyjen tai kuvioitujen tekstiilien kuluttajanäkökulmia. Luonnonväriaineilla värjättyjen tekstiilien hoito. Pohditaan myös värin merkitystä tekstiileissä esim. muodin, mainonnan, väriaineiden ja värjäyksen kautta.
Laitetaan mehumaijaan vettä, nostetaan se liedelle ja laitetaan levy päälle. Oppilaat käärivät jokaisen silkkikankaan erikseen kaavapaperin kanssa rullalle. Kaavapaperin tarkoitus on estää kankaan joutumista kosketuksiin rullalla ollessaan, koska painoväriä voisi siirtyä kankaan osasta toiseen ja kankaat tahriutuisivat. Rullat asetetaan mehumaijan ritiläosaan, joka on vuorattu foliolla (ei vuorata liian tiiviiksi). Taitellaan foliota myös kangasrullien päälle. Kannen alle laitetaan vielä froteepyyde, jotta kanteen tiivistynyt vesi ei tipu folion ja kangasrullien päälle. Annetaan kankaiden höyryttyä reilun tunnin ajan. Katkaistaan virta opetuskerran lopussa, avataan kansi sekä folio ja jätetään kangasrullat jäähtymään kattilaan.
Kuluttajakysymysten pohtimista tehtävien ja keskustelun avulla. Tunnin lopuksi muistetaan katkaista virta höyrytysastiasta. Avataan kansi ja folio. Jätetään kangasrullat kattilaan jäähtymään.
7. opetuskerta Tavoitteet: saada tietoa silkistä materiaalina. Painetun ja höyrytetyn materiaalin huuhtelu ja erilaiset viimeistysmahdollisuudet. Tavoitteena saada tekstiili täydellisesti valmiiksi. Oman työskentelyn arviointi arviointilomakkeen avulla. Jos kaikkia kankaita ei ehditty edellisellä kerralla höyryttää, laitetaan jäljelle jääneet höyryttymään. Otetaan edellisellä kerralla höyrytetyt kankaat pois paketeistaan ja huuhdellaan ne, kunnes väriä ei enää irtoa. Jätetään kankaat kuivumaan. Pieni opetustuokio silkistä materiaalina. Käydään läpi myös erilaiset viimeistysmahdollisuudet: silitys, ompelu, tärkkäys esim. Huuhdeltujen silkkien silitys (ohut silkki kuivahtaa viimeistään silityksessä). Tekstiilien viimeistely lopulliseen muotoon: ompelu, tärkkäys… Jokainen arvioi lomakkeen avulla omaa prosessiaan sekä itsenäisen työskentelyn että ryhmätyöskentelyn osalta. Opettaja käy jokaisen kanssa henkilökohtaisesti läpi lomakkeen arviot kohta kohdalta. Arviointi: Arviointi ja viimeistely voidaan toteuttaa lomittain: osa oppilaista tekee arviota ja keskustelee siitä opettajan kanssa, osa viimeistelee kankaita. Vaihdetaan.
8. opetuskerta Näyttelyn avajaiset Mennään yhdessä näyttelypaikkaan. Avajaiset: paikalle hankittu juotavaa ja pientä purtavaa. Pieniä puheita. Vapaata keskustelua. Näyttelyyn tutustumista.
|
|
| |
KANKAANPAINANTA - KASSIT | |
Painokuvioiden lähtökohtana olivat etniset vaatteet, halatit, joiden näyttely oli meneillään Designmuseossa (23.1. –18.4. 2004) Helsingissä projektin suunnitteluvaiheen alkaessa. |
|
![]() |
![]() |
Painokuvion suunnittelua. Oppilaat käyttivät värillisiä papereita apuna. Muodon antaminen papereille saksilla tai repimällä on mielekästä, koska kuvioista tulee silloin väkisinkin suurempia ja yksinkertaisempia, joita on helpompi toteuttaa painotekniikoilla. Lyijykynällä piirrettäessä suunnitelmista tulee helposti pieniä ja liian pikkutarkkoja toteutettavaksi sellaisenaan. Lyijykynällä myös helpommin juututaan konkreettiseen tavanomaiseen kuvaamiseen, esim. sydän, eikä lähdetä hakemaan uutta esim. abstraktimpaa esittämistapaa. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Painokehykseen voidaan helposti saada kuvio kiinnittämällä kontaktimuovi kehyksen alapinnalle. |
Reservointimenetelmässä kangas suojataan osittain taikinalla tai teipillä. | ![]() |
|
![]() Painopasta levitetään maalaamalla, tuputtamalla tai raakkelin avulla, jos käytetään painokehystä. |
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
"Työ on ihan hieno kassina, vaikkei se ollut aluksi kovin hieno."
|
|
KOKONAISTUNTISUUNNITELMA 6 OPETUSKERRALLE Kuuden kerran aikana valmistetaan oma painokangas. Kuvioiden lähtökohtana on taide- tai muu näyttelykäynti ja siellä tehty tehtävä. Painaminen tapahtuu kasviväreillä, joista yksi, sieni- tai krappiväri, on valmistettu kemian tunneilla. Integraatiota on tarvittaessa kuvaamataidon kanssa suunnittelun osalta. Myös taidenäyttelyyn tutustuminen voidaan suorittaa integroiden kuvaamataidon tuntien kanssa. Kokonaisuuden tavoitteena on perehdyttää oppilaat kankaanpainantaan ja kasviväreihin suunnittelua ja omaa ideointia painottaen. Omasta painokankaasta valmistetaan kassi, joko itse suunnittelemalla mallilla tai valmiskaavalla. Opetuksessa painotetaan suunnittelun merkitystä tuotteelle koko sen elinkaaren aikana: hyvin suunniteltu tuote on usein myös käyttäjälle mieluisampi ja sitä sen vuoksi käytetään pidempään kuin tusinatuotetta. Suunnitteluvaiheessa luodaan koko tuote, sen käyttö ja jatkoelämä, elinkaari. Ekologisuus on yksi tärkeistä asioista opetuksessa. Valmiista kankaista ja kasseista rakennetaan näyttely sekä järjestetään näyttelyn avajaiset, joka on opettava tilanne ja tuo lisäarvoa omalle työlle. Opetuksen kokonaistavoitteet:
1. opetuskerta 2. opetuskerta 3. opetuskerta 4. opetuskerta 5.–6. opetuskerta 7. opetuskerta Painokuvion suunnittelua Tavoitteet: Oppilas hahmottaa painokankaiden rakentumista ja kuvioiden muodostumista. Oppilas suunnittelee itse omaa kuviomaailmaa ja työstää suunnitelmaa eteenpäin; ei tyydy ensimmäiseen vaihtoehtoon . Aiheen esittely: kerrotaan mitä tullaan seuraavilla 6 kerralla tekemään. Suunnittelun tärkeys: Tuotteista tulee itselle paljon merkityksellisempiä, kun niiden eteen on nähty vaivaa. Tuote ei ole vain mikä tahansa hutaisu. Painokankaat Taidemuseon tehtävän läpikäyntiä esim. videotykin/piirtoheitinkalvon avulla. Näytetään kuvasarja, jonka avulla hahmottuu olennaisia asioita painokankaista ja niiden suunnittelusta (sommittelu, rytmi, kontrasti, jatkuvuus) Oman kuvion suunnittelua. Apuna on jaettava moniste, jossa on kriteerit kankaalle ja muutamia tärkeitä asioita painokankaasta
Painopaja Tavoitteet: Opitaan ja hahmotetaan kankaanpainannan perustekniikoita. Niiden kautta kuviot ehkä muokkautuvat. Suunnitellaan oma painokuvio valmiiksi ja niin, että matkalla on tapahtunut jotain; lähtökohdasta on edetty USEAMMAN VAIHEEN kautta lopputulokseen. Vaaditaan sitä, ettei tyydytä ensimmäiseen ideaan vaan suunnitellaan pidemmälle. Perehtyminen kankaanpainantaan Painopaja: kokeillaan erilaisilla tekniikoilla painamista tilkuille Väreinä valmisvärit ja kemian tunneilla eristetty väri Tietoa painannasta Oman kuvion suunnittelua Kaavion valmistaminen (mikäli suunnitelmat ovat kyllin pitkällä)
Värit Tavoitteet: Oppilaat jaksavat vielä työstää kuviota. Kasvivärien perusajatusten omaksuminen ja työvaiheiden hahmottaminen. Ympäristö- ja kuluttaja-asioiden pohtiminen kasvivärjäyksen kautta. Viime kerran lopuksi palattiin kuvioiden suunnitteluun. Tämän kerran alusta käytetään vielä hetki suunnitteluun. Perehtyminen kasvivärjäykseen Ennen tuntia on laitettu kiehumaan suopursu- ja puolukanvarpuliemet. Niiden valmistuttua jaetaan pöydittäin jokaiselle ryhmälle yksi vastuuliemi (suopursu, puolukka ja edellisenä päivänä keitetty jäkälä). Kukin ryhmä lisää omaan siivilöityyn, kuumaan liemeensä alunan. Kasvivärit ja ympäristöystävällisyys: kasvivärien hyviä ja huonoja puolia ympäristön kannalta (kasvien kerääminen, apuaineet)
Kaaviot ja pastat Tavoitteet: Oppilaat pääsevät työssään siihen vaiheeseen, että seuraavalla kerralla päästään painamaan kangasta. Painovärit eivät ole sitä, mitä suunnitelmissa näkyy, pinkkiä, turkoosia tai muita vahvoja sävyjä. Nyt tehdään kasviväreillä ja niiden olemukseen kuuluu yllätyksellisyys, harmonisuus, murretut sävyt. Pitää pyrkiä siihen, että suunnitelmien ja todellisuuden välinen ero ymmärretään ja ettei se ole kellekään ylitsepääsemätön pettymys. Oman kaavion tekemisen kautta hahmottuu painokuvion rakentuminen; mitkä osat leikataan paperista, mikä jää paljaaksi, mikä osa painetaan ensin jne.. Painopastojen teko etukäteen keitetyistä liemistä. Painokaaviot Värien kokeilu
Kaaviot ja painaminen Tavoitteet: Oman kuvion tulisi olla painokunnossa. Toivotaan, että oppilaat lähtevät rohkeasti painamaan kuviota ja saavat onnistumisen kokemuksia; suunnitelmista päästään lopputulokseen, johon ollaan tyytyväisiä. Kaavion valmistaminen: Edellisellä kerralla katsottiin jokaisen kanssa millaisella kaaviolla kuviot painetaan. Osalla kaavio voi olla yksinkertaisesti maalarinteippiraidat, toisella taas kontaktimuovista leikattu kaavio, joka liimataan seulan pohjaan. Painamisen aloittaminen Kankaita painetaan niin valmiiksi, kun tuntien aikana ehditään. Kuvioita voidaan painamisten välissä kuivatella hiustenkuivajalla. Todennäköisesti kerran aikana ei ehdi painaa kuin yhden värin tai kuvio-osan, koska aikaa menee kuivatteluun. Odotellessa voi tehdä esim. seuraavien vaiheiden kaavioita. |
|
6.11.2009 Riikka Räisänen |