Suomeksi På Svenska In English Auf Deutsch

 

Satusilta - Prdi chirok Kirkukissa

28.8.2003

Olipa kerran nainen. Nainen sanoi: "Menepä mieheni ostamaan tomaatteja ja kurkkua." Mies tuli takaisin. Vaimo ei ollutkaan kotona. Sitten mies lähti etsimään vaimoaan. Mies löysi vaimonsa. Mies kysyi: "Vaimo, mihin olit menossa?"

Sanaria Burhan, 6-vuotias kurdityttö, avasi Psykologien sosiaalinen vastuu ry:n Satusilta-pilotin Kirkukissa 28.8.2003 kertomalla tämän tarinan suomalaiselle saduttajalle. Kokeilu on jatkunut Satusilta - Prdi chirok -nimisenä hankkeena. Ensimmäistä satua oli kätilöity kertomalla Abbasin perheen pihassa istuville lapsille ja aikuisille sadutusmenetelmästä ja Satusilta -suunnitelmasta. Vielä samana päivänä pikakoulutettiin Shadea Abbas ja Heifa Abdil Hamid, kaksi kirkukilaista perheenäitiä, käyttämään sadutusmenetelmää ja toimimaan hankkeen toteuttajina Kirkukissa.

Sadutus on psykologi Monika Riihelän kehittämä menetelmä, joka rohkaisee lasta itseilmaisuun ja aikuista kuunteluun sekä syventää lapsen ja aikuisen vuorovaikutusta. Hankkeissa, joissa lapset vaihtavat saduttamalla syntyneitä kertomuksia keskenään, kehkeytyy uudenlaista lasten välistä vuorovaikutusta. Kriisialueilla ja muutoin vaikeissa oloissa eläville ja traumatisoituneille lapsille sadutus voi myös merkitä terapeuttisen prosessoinnin ja jakamisen mahdollisuutta.

Kirkukissa saduttajilla on ollut lapsiryhmiä omalla asuinalueellaan ja Kurdistan Save the Children -järjestössä. Satuja ja piirustuksia on syntynyt runsaasti, mutta niiden toimittamisessa Suomeen on ollut vaikeuksia, koska Irakissa ei ole toimivaa postilaitosta. Turvallisuussyistä UM:n kanssa on sovittu, että tälle vuodelle suunnitellut koulutukset, mukaan lukien perusteellisempi Satusilta-kurssi, siirretään ensi vuoteen.

Satusilta on lasten ehdoilla ja lapsille sopivalla tavalla toteutettua kansainvälisyyskasvatusta, mutta samalla sananvapauden koulu alueella, jossa on jouduttu varomaan puheita ystävienkin kesken. Lapsi saa opetella ajatustensa ilmaisemista ja aikuinen opettelee antamaan lapselle sananvapauden.

Sanaria kuvaa Satusillan merkitystä Suomeen lähettämässään uudenvuoden kirjeessä: "Onnellista uutta vuotta Suomen lapsille. Olen nähnyt heidän kuviaan. He ovat kauniita. Antakaa minun kuvani heille ja kertokaa, että minun nimeni on Sanaria. Minä en tiedä, mikä minun ystävieni nimi on, mutta katselen usein heidän kuviaan. Sanokaa heille, että minä olen heidän uusi ystävänsä."

Katso lisää aiheesta: www.psykologiensosiaalinenvastuu.fi kohdasta toimintateemoja ja hankkeita.

Psykologien sosiaalinen vastuu ry

Kirsti Palonen, kirsti.palonen@welho.com

Sivun alkuun

Lapset kertovat -pääsivulle


Yhteyshenkilö: