Suomeksi På Svenska In English Auf Deutsch

 

Toiminnan dokumentointi - ja mitä aikuiset oivalsivat

Täältä löydät tallennuksia lasten ja nuoten toiminnasta kuten keskusteluja, leikkitilanteita, pohdintoja, hassuttelua ja ihmettelyä sekä tutkimista. Lisäksi dokumentoija kertoo, millaisia oivalluksia synnytti tarkka muistiinkirjaaminen ja toiminnan seuraaminen ja miten se vaikutti toiminnan toteuttamiseen.

*********************************************************

Lapset ympäristön kuvaajina

Lastenhoitaja Helena Lindqvist Espoon Aitolan ryhmäperhepäiväkodista on kokeillut kuvaamista pienten lasten kanssa 2007. Tässä on Helena dokumentoinut, mitä tapahtui kun lapsille annettiin kamera ja tehtävä. Katso kuvat ja dokumentointi tästä.

*********************************************************

Aitolan ryhmäperhepäiväkoti, syyskuu 2005, Helena Lindqvist

Pelastamisleikki

Pojat juoksevat vuoroin grillikatokselle ja vuoroin liukumäkeen, liukumäestä he laskevat alas ja sitten kiipeävät takaisinpäin ylös, ylösmenijää autetaan kädestä. Kaikilla on oma tehtävänsä; yksi on vuorotellen pelastettavana ja muut pelastajana/auttavina käsinä. Leikissä autettava pyytää apua "auttakaa" ja muut tekevät selvää pelastamissuunnitelmaa ja toimivat ylhäällä mäessä "hei se ottais tosta kiinni ja se taas tosta toisesta, vetäkää, vetäkää lujempaa, noin, hyvä lujempaa". Kun pelastus on tapahtunut, joukkio laskee mäen alas ja juoksee grillipaikalle, siellä loikoillaan penkeillä ja hieman painitaankin kunnes taas juostaan liukumäelle " nopeesti, nopeesti" ja leikkikuvio liukumäellä toistuu, pelastettava vaan on eri kuin viimeksi.

Aikuinen seuraa leikkiä, se voisi näyttää riehumiselta nopeasti katsottuna: Mutta aikuinen ryhtyy seuraamaan poikien puuhia, muutama minuutti riittää havainnoimaan, mistä on kyse. Pihan sääntönä on sovittu, ettei liukumäkeä kiivetä alhaalta ylöspäin, sillä liukkaassa liukumäessä on sattunut pieniä vahinkoja.

mutta.

Aikuinen ymmärtää, että nyt on kyseessä leikki, jonka olennainen osa tapahtuu sääntöjen vastaisesti. Aikuinen menee lasten luo ja kertoo, että meillähän on säännöt ja miksi. Hän jatkaa: "Koska huomaan leikkiin kuuluvan pelastamisen, niin sovitaan, että silloin kun leikitte tätä leikkiä, aikuinen tulee tähän ihan lähelle turvaksi vain varmistamaan". Leikki jatkuu.

Aikuinen kertoo muille hoitajille leikistä ja siitä, mitä havainnoi ja miksi päätti "muuttaa sääntöjä". Hoitajat sopivat, että kun pojat alkavat leikkiä pelastamisleikkiä aikuinen menee vierelle, muttei puutu leikkiin jos se pysyy pelastamisleikkinä. Samalla hoitajat heräävät keskustelemaan keskenään säännöistä ja miten leikki muistuttaa "krokoleikkiä" jota heidän omat lapsensa ovat leikkineet noin 15 -vuotta sitten liukumäessä. Keskustellaan liikkumisen haasteista, metsässä löytyy kiipeilypuita, kiviä, kallioita ja maasto on haastavaa, pihalla näin ei ole joten lapset löytävät itse haasteita itselleen.

Havainnointi mahdollisti ymmärtämään lasten leikkiä. Esim. mikä on leikin kulku ja idea, miten erilaiset roolit näkyvät leikissä, miten sitoutunut lapsi on leikissään, sulkeeko hän ikään kuin muun maailman ulkopuolelleen. Havainnointi auttaa aikuista muuttamaan toimintaansa tarvittaessa ja ymmärtämään "katso ja kuuntele hetki" .ettet jo huomaa huutavasi "portaita pitkin" (siis liukumäkeen mennään portaita pitkin) ja pilaavasi hauskan leikin.

*********************************************************
Kerro oma kokemuksesi dokumentoinnista ja sen tuottamasta hyödystä työssäsi. Lähetä ne sähköpostilla:
lapsetkertovat@gmail.com

Sivun alkuun

Lapset kertovat -pääsivulle


Yhteyshenkilö: