Lukion Filosofia
Filosofian oppisanasto
 
 

[A] [B] [C] [D] [E] [F] [G] [H] [I] [J] [K] [L] [M] [N] [O] [P] [Q] [R] [S] [T] [U] [V] [X] [Y] [Z] [Ä] [Ö]


Reductio ad absurdum

Argumenttimuoto, jossa vastustajan premisseistä deduktiivisesti johdetaan ristiriita (joko itsessään ristiriitainen väite kuten "jotkut keltaiset esineet eivät kuitenkaan ole värillisiä", tai jokin väite joka on ristiriidassa vastustajan oman teorian (premissien) kanssa), tai väite jonka vastustaja muutoin myöntää olevan ilmeisen epätosi.

Näin on todistettu että vastustajan premissit eivät (ainakaan kaikki) voi pitää paikkaansa, sillä pätevän päättelyn avulla tosista premisseistä voi johtaa ainoastaan tosia johtopäätöksiä. Jos premissit olisivat kaikki tosia, ja päättely pätevää, ei johtopäätöksenä voisi mitenkään olla ilmeisen epätosi väittämä; koska johtopäätös kuitenkin on epätosi, ja olettaen että päättely on ollut pätevää, on premissien sisällettävä ainakin yksi epätosi väittämä.

Mikäli johtopäätös ei ole pelkästään epätosi, vaan loogisesti ristiriitainen (looginen kontradiktio), on premissien joukko ristiriitainen, jolloin niiden kannattaminen olisi "absurdia".


Aloitussivu Filosofian oppisanasto Käsitekartat Suuria filosofeja Filosofian historian kehityslinjoja Linkkejä muualle Kartta sivuston sisällöstä, sivuston tai sen osien lataaminen omalle koneelle, palaute, tietoja tekijästä


© Otto Lappi 2001 (otto.lappi@edu.espoo.fi).
Sivu päivitetty viimeksi 22/06/2001.