Lukion Filosofia
 
 

Linkkejä

Filosofiaa suomeksi

Kunnolliset suomenkieliset filosofian kotisivut näyttävät olevan jokseenkin kiven alla (harvassa ja hankalia löytää).

Internetixissä on filosofian johdantokurssi, ja sieltä löytyy myös vanhoja reaalikoekysymyksiä.

Opetushallitus on teettänyt oman lukio-opiskelijan WWW-materiaalin, jonka laadun kanssa on vähän niin ja näin…

Helsingin Yliopiston filosofian laitosten kotisivuilla on esimerkiksi filosofian oppisanasto, sekä jonkin verran laitosten tutkijoiden tuottamaa materiaalia (esim. kurssimonisteita).

Osittain sama sanasto (joka on suoraan Filosofian Historian kehityslinjoja kirjasta ja löytyy siis Helsingin Yliopiston kotisivuilta, joskaan ei yhtä hyvin toteutettuna)löytyy Antero Seirion filosofia-kotisivuilta joissa on kiva taustakuva ja hienoja animaatioita mutta ei omaa nimeä, eikä mitään tietoa tekijästä; sisältävät myös pari filosofista artikkelia

Reijo Rasinkankaan Tieteen ja ajattelun historiaa -kotisivuilla on valtava lista historian suuria tiedemiehiä, filosofeja ja muita ajattelijoita, ja lyhyt kuvaus kunkin tärkeimmistä ajatuksista tai historiallisesta merkityksestä ranskalaisin viivoin - lisäksi löytyy johdanto, käsitteiden selityksiä ja kirjallisuuslista)

Filosofian ja elämänkatsomustiedon opettajien järjestön FETOn kotisivut sisältävät tietoa lukion filosofian, opetustavoitteista YO ja tenttikysymyksiä ym.

Lisää materiaalia voi yrittää etsiskellä Makupalojen linkkilistoilta, tai Jippii!stä. Myös Soneraplazalla on vastaava "filosofia-portaali", ja Ihmemaastakin voi löytyä jotain. (Mutta näissä kaikissa on oikeastaan listattuna moneen kertaan ne yhdet ja samat sivustot.)

Hakukoneilla, kuten Google voi yrittää etsiä itse sellaisia sivuja jotka linkkilistojen koostajat ovat missanneet.

Filosofiaa englannin kielellä

Englanninkielellä Internetistä sitten löytyykin aivan valtavasti laadukasta filosofista materiaalia. Jos englanninkieli on hallussa, parhaimpia hakuteospalveluja filosofian opiskelijalle (ja muilekin) ovat Britannica.com (josta löytyy mm. koko Encyclopedia Britannica HTML-muodossa), Xrefer (jossa mm. The Oxford Companion to Philosophy, niinikään HTML:nä), myös Encarta Onlinea voi kokeilla.

Eri filosofeja, filosofisia koulukuntia ja filosofian historiaa käsitteleviä laajoja ja laadukkaista sivustoja on varmasti satoja - huonolaatuisia vielä paljon enemmän. Hyvä aloituspaikka on Petri Ylikosken ylläpitämät Helsingin Yliopiston filosofian laitosten kotisivut, joilta löytyvää linkkilistaa käyttämällä löytää jo vaika mitä.

Muuta satunnaista

Filosofinen aikakauslehti Niin&Näin on laittanut verkkoon jonkin verran materiaalia.


Aloitussivu Filosofian oppisanasto Käsitekartat Suuria filosofeja Filosofian historian kehityslinjoja Linkkejä muualle Kartta sivuston sisällöstä, sivuston tai sen osien lataaminen omalle koneelle, palaute, tietoja tekijästä


© Otto Lappi 2001 (otto.lappi@edu.espoo.fi).
Sivu päivitetty viimeksi 22/06/2001.