[A] [B] [C] [D] [E] [F] [G] [H] [I] [J] [K] [L] [M] [N] [O] [P] [Q] [R] [S] [T] [U] [V] [X] [Y] [Z] [Ä] [Ö]
1. Jonkin teorian tai näkemyksen puolustamiseksi esitetty päättelyketju, jossa pyritään käsitteiden täsmällisen määrittelyn ja loogisen päättelyn avulla vakuuttamaan vastustaja oman näkemyksen t. teorian paikansapitävyydestä, joko (a) osoittamalla sen seuraavan loogisesti vastustajan tosiksi myöntämistä väittämistä, tai (b) osoittamalla teorian paikkansapitävyyden kiistämisen johtavan siihen että jotkut vastustajan epätosina pitämät väittämät olisikin hyväksyttävä tosiksi.
2. Joukko väittämiä, joiden on tarkoitus todistaa väittämistä yksi, argumentin johtopäätös, osoittamalla sen seuraavan loogisesti argumentin premisseistä. Hyvässä argumentissa premissien olisi oltava etukäteen todeksi todistettuja, tai muutoin uskottavia, väitteet eivät myöskään saisi olla epämääräisiä tai käytetyt termit kovin tulkinnanvaraisia. Missään nimessä premissit eivät saa olla keskenään ristiriidassa.
3. Looginen päättelyketju jossa premisseistä johdetaan johtopäätös jotakin päättelysääntöjen kokoelmaa käyttäen.
4. Väittely, jossa jonkin väittämän (teesin t. hypoteesin) tueksi esitetään perusteluja (näitä perusteluja kutsutaan myös argumenteiksi väittämän puolesta), sekä myös vasta-argumentteja sitä vastaan. Hyvän argumentaation ehtona on, että väitteen puolustaja ei pelkästään keskity omien perustelujensa esittämiseen ja niiden toistamiseen, vaan ottaa huomioon hänen väitteitänsä vastaan esitetyt vasta-argumentit ja pyrkii osoittamaan, että vasta argumentit a) ovat epäpäteviä, b) eivät kumoa hänen kantaansa vaikka ne olisivatkin päteviä, tai mahdolliseesti c) perustuvat taustaoletuksiin, joita väittämän vastustaja ei ole perustellut ja jota vastaan voidaan esittää vasta-vasta-argumentteja.
Se, että jokin haluttu väite saadaan "kuulostamaan uskottavalta" ei tee perusteluista argumenttia - perustelun pitää olla loogisesti pitävä. Argumentin ei kuitenkaan välttämättä tarvitse olla deduktiivinen (ts. sellainen jossa johtopäätös seuraa deduktiivisella vääjäämättömyydellä premisseistä) - induktiivisessa argumentissa premissien totuus tekisi johtopäätöksestä todennäköisesti toden.
© Otto Lappi 2001 (otto.lappi@edu.espoo.fi).
Sivu päivitetty viimeksi 22/06/2001.