YMMÄRTÄMISEN HAASTEET

LAPSEN VAHVUUDEN TUKEMINEN

 
 

d

 

Kurssiin liittyvät verkkosivut:

Osa 1: Alisuoriutuminen

Osa 3: Opetuksen rikastaminen

Ongelmatapaukset

Tehtäväsivu (tämä sivu)

 

 

Verkkojakson sisältö:

Jakso perustuu ongelmakeskeisen oppimisen periaatteisiin. Jakson aikana ratkaistaan lahjakkuus- ilmiöön liittyvä oppilastapaus käyttäen hyväksi jakson aikana käsiteltyjä ja tarjottuja teorioita, tutkimuksia ja käytännön sovellutuksia. Tapauksia värittää erityispedagoginen näkökulma. Materiaalien avulla tutustutaan yleisellä tasolla miten erilaisia itseohjautuvaan oppimiseen liittyviä teorioita ja lähestymistapoja voidaan käyttää hyväksi sekä opetuksessa että oppilaan ohjauksessa.

Näille sivuille on koottu sellaisia lahjakkaiden opetukseen liittyviä aiheita, joita luennolla ei ehditä käsitellä.

 

Suorittaminen:

Opiskelijaryhmä tutustuu tapauksiin ja annettuu verkkomateriaaliin. Tämän jälkeen valittu ongelmatapaus ratkaistaan ryhmänä; tuotoksena ongelmanratkaisuraportti. Raportissa tulee näkyä ongelmanratkaisuun valitut teoreettiset näkökulmat ja niiden esittely a) yleisellä tasolla - teoreettiset lainalaisuudet ja b) tapaustasolla eli miten kyseinen teoria(t) auttaa lähestymään kyseistä ongelmatapausta. Tämän lisäksi esitetään c) mitä muita ilmiöitä (mistä syyt johtuvat) ongelmatapaukseen liittyy. Tämän jälkeen esitetään d) ratkaisumalli (ensin teoreettisesti jos mahdollista) ja tämän jälkeen e) miten käytännössä tulisi menetellä kyseisen tapauksen ratkaisemiseksi eri tahot huomioon ottaen. Lopuksi tulee pohtia miten vastaavanlaiset ongelmatapaukset f) vältetään jatkossa ja g) millaisia muutoksia se edellyttää koulun oppimisympäristössä, koulussa toimivien henkilöiden ja laajemminkin yhteiskunnan osalta (vrt. Uusikylän teksti). Muista viitata mistä olet ajatuksesi poiminut. Esim.: luennot Riston 1. krt. tai Dweck (Mindset - verkkosivusto) tai Borkowski 1995, (verkkomateriaali) jne.

 

Aikataulu:

Tehtävä palautetaan viimeistään 2.4. (saa palauttaa aikaisemminkin!!!) Ristolle kirjallisessa muodossa tai s-postin liitetiedostona (risto.hotulainen@helsinki.fi). Raporttiin tulee selkeästi kirjata ryhmäläisten nimet.

 

Oppimistehtävän yleiset ohjeet:

1) Tutustu kaikille yhteisiin verkkomateriaaleihin (OSAT 1, 2 ja 3) lukemalla tarjolla olevat materiaalit kursorisesti lävitse.

2) Perehdy ryhmäsi ongelmatapaukseen luentojen, verkkokirjallisuuden, annettujen linkkien ja tapauskirjallisuuteen tutustuen. Ratkaisussa on hyödynnettävä Hotulaisen artikkelia "Asiantuntijuuden ja huippusuoritusten kehittymisestä" ja Dweck Mindset -sivustoa.

3) Keskustelkaa ryhmänä tapauksestanne (esim.: a) mik(t)ä ovat tapaukseen liittyvät syyt, b) mikä teoreettinen lähestymistapa valitaan, c) miten tekstiä tuotetaan ja d) kuka kirjoittaa puhtaaksi tekstikokonaisuuden).

 

 

Materiaalit:

Seuraavassa on lueteltu kaikille yhteiset verkkomateriaalit, joita tulee käyttää käyttää soveltuvin osin hyväksi ongelmatapauksia ratkottaessa:

 

Arviointi:

Ongelmatapauksen ratkaisusta tuotettu raportti arvoidaan asteikolla 1 - 5.

 

Sivun alkuun

RHE

  RHE