Varpu Tissari


Yliopistoportfolio (Päivitetty 27.12.2007)

Tämä julkinen portfolioni sisältää tietoja tutkimus- ja kehittämisprojekteista, joissa olen työskennellyt Helsingin yliopistossa sekä tietoja tieteellisistä ja muista julkaisuistani sekä konferenssi- ja seminaariesityksistäni sekä muusta yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta. Portfolion osat ovat seuraavat:

1) Nykyinen toimeni Helsingin yliopistossa
2) Ansioluettelo (liite 1)
3) Julkaisuluettelo (liite 2)
4) Konferenssiesitykset ja muu yhteiskunnallinen ja yliopistoyhteisöllinen vaikuttaminen (liite 3)
5) Tutkimus- ja kehittämisprojektit, joissa olen työskennellyt (liite 4a)
- VOKKE-projekti (liite 4b)


Yliopistoportfolion liite 4b:

Lisätietoja Vokke-projektista

Valtakunnallinen opettajankoulutuksen ja kasvatustieteiden tutkintojen kehittämisprojekti (Vokke), Helsingin yliopisto, käyttäytymistieteellinen tiedekunta

Olen työskennellyt tutkijana 1.9.2005-31.12.2006 Helsingin yliopistossa, käyttäytymistieteellisessä tiedekunnassa, Vokke-projektissa. 1.1.-31.8.2005 työskentelin Vokke-projektissa tutkimussihteerinä.

Vokke-projekti perustettiin kasvatusalan koulutusta antavien yliopistojen tiedekuntien ja laitoksien tutkintojen kehittämisen yhteistyöelimeksi. Neuvottelukunta-, työryhmä- ja jaostyöskentelyyn sekä tutkimustoimintaan perustuva projekti edisti tutkintojen kansallista ja kansainvälistä vertailukelpoisuutta, pedagogisten innovaatioiden vaihtoa ja opetuksen sisällöllistä kehittämistä. Vokke-projektin toimintakertomus ja toimintasuunnitelma 2003-2006 julkaistiin 2.2.2007 (aiemmat versiot julkaistiin mm. 3.5.2006 ja 19.12.2005).

Vokke-projektin yleiskuvaus

Valtakunnallisen opettajankoulutuksen ja kasvatustieteiden tutkintojen kehittämisprojekti (Vokke) 2003–2006 oli opetusministeriön rahoittama projekti. Vokke-projektin tarkoituksena oli tukea yliopistoja kaksiportaisen tutkintorakenteen toimeenpanossa järjestämällä tutkintojen kehittämistä tukevia koulutus- ja neuvottelutilaisuuksia, edistämällä yhteistyötä yliopistojen välillä sekä arvioimalla uudistuksen vaikutuksia. Vokke-projekti tarjosi foorumin kokemusten vaihdolle ja tuki uudistusten toimeenpanon seurantaa ja arviointia. Vokke-projektissa kehittämisen kohteina olivat lastentarhan-, luokanopettajan- ja aineenopettajankoulutus, taito- ja taideaineiden koulutus, erityisopettajakoulutus, opinto-ohjaajakoulutus sekä kasvatustieteen, aikuiskasvatustieteen, varhaiskasvatuksen ja erityispedagogiikan koulutus. Vuonna 2005 kehittämisen kohteena olivat myös kasvatusalan jatkokoulutus sekä kasvatus- ja opetusalan täydennyskoulutus.

Vokke-projektin neuvottelukunta- ja jaostyöskentely tuki ydinainesanalyysien tekemistä ja tutkintorakenteen uudistamisen toimeenpanoa. Lisäksi se huolehti tutkintojen kansallisesta ja kansainvälisestä vertailukelpoisuudesta. Neuvottelukunnan ja jaosten tehtävänä oli myös kehittää opintojen rekisteröinti- ja seurantajärjestelmiä. Vuonna 2005 Vokke-projektissa toimi kaksi työryhmää. Kasvatusalan täydennyskoulutuksen työryhmän tehtävänä oli laatia kasvatus- ja opetusalan täydennyskoulutuksen strategia. Työryhmän raportti valmistui joulukuussa 2005. Kasvatusalan jatko-opintojen kehittämistyöryhmän tehtävänä oli kasvatustieteellisen alan jatkokoulutuksen kehittämislinjojen hahmottelu lähtökohtana kasvatustieteen itseymmärrys, kasvatustieteiden kehittäminen ja yhteiskunnallinen tehtävä. Kasvatustieteellisen alan jatko-opintojen kehittämistyöryhmän väliraportti julkaistuiin kesäkuussa 2005 ja työryhmän loppuraportin verkkoversio julkaistiin huhtikuussa 2006. Painettu raportti julkaistiin toukokuussa 2006.

Vokke-projektissa oli tarkoitus analysoida vuosien 2005–2006 aikana eräiden kasvatusalan opetussuunnitelmien tavoitteita ja kasvatustieteen opetuksen keskeisiä sisältöalueita pääpirteissään 2003–2004 vaatimuksien ja uusien 1.8.2005 voimaan tulleiden tutkintovaatimuksien mukaan. Tutkimuksen tavoitteena oli vertailla opettajan pedagogisten opintojen, luokanopettajakoulutuksen ja kasvatustieteen sekä aikuiskasvatustieteen asiantuntijaohjelmien koulutuksen tavoitteita ja keskeisiä kasvatustieteellisiä sisältöalueita kahdeksassa yliopistossa. Tutkimusaineiston muodostivat tiedekuntien opinto-oppaat ja kasvatustieteen professoreilta kerätty haastatteluaineisto. Tutkimus oli tarkoitettu palvelemaan tulevaa tutkinnonuudistuksen arviointia.

Opettajan pedagogisten opintojen opetussuunnitelmia koskeva tutkimukseni osana Vokke-projektissa tehtävää tutkimusta

Vokke-projektin toimintasuunnitelmassa oli määritelty, että Vokke-projektin tutkijan osalta tutkimustehtäviin varataan 1/2 tutkijan työajasta vuonna 2005 ja 2/3 vuonna 2006. Vastuullani oli ensisijaisesti opettajan pedagogisten opintojen opetussuunnitelmien vertailu aineenopettajakoulutuksen osalta sekä tutkimustulosten raportointi kasvatusalan lehdissä sekä kansainvälisissä ja kansallisissa konferensseissa. Tehtävä vaati tutkimusmenetelmien hyvää hallintaa sekä aikaisempaa kokemusta tutkimustehtävien tekemisestä.

Aineenopettajankoulutuksen opetussuunnitelmatutkimuksessa vertailin Bolognan prosessiin liittyvään tutkinnon uudistukseen liittyen suomalaisten yliopistojen ja korkeakoulujen kasvatustieteellisen alan opettajankoulutuksen tavoitteita, rakenteita ja mitoitusta sekä pakolliseksi määriteltyä kirjallisuutta. Vuonna 2005 ja 2006 tutkijan tehtäviin kuuluivat opetussuunnitelmatutkimuksen aineiston (eli opetussuunnitelmien ja muun tarvittavan aineiston) hankinta ja analysointi sekä tutkimustulosten raportointi aineenopettajakoulutuksen opetussuunnitelmien osalta. Tehtäviin kuului osallistuminen kansallisiin ja kansainvälisiin konferensseihin sekä konferenssiesitysten valmistelu ja esittäminen sekä itsenäisesti että yhteistyössä projektin johtajan ja tutkimussihteerin kanssa. Vuonna 2005 (työskennellessäni tutkimussihteerinä) tehtäviini kuului myös projektin johtajan hankkimien haastatteluaineistojen purkaminen.

Muut tehtäväni

1/3 tehtävistäni oli muita kuin tutkimukseen liittyviä tehtäviä vuonna 2006, suhdeluvun ollessa 1/2 vuonna 2005. Toimin yhteistyössä Vokke-projektin johtajan ja tutkimussihteerin sekä eri yliopistojen edustajista koostuvien neuvottelukunnan, työryhmien ja jaosten edustajien kanssa. Tehtäviini kuului toimiminen neuvottelukunnan sihteerinä (1.1.2005-31.12.2006), Kasvatusalan jatko-opintojen kehittämistyöryhmän sihteerinä (1.1.2005-1.6.2006), kasvatusalan täydennyskoulutuksen työryhmän sihteerinä (1.8.2005-5.1.2006) sekä aikuiskasvatuksen jaoksen sihteerinä (1.1.2005-31.12.2006), kasvatustieteen jaoksen sihteerinä (1.1.2005-31.12.2006) sekä luokanopettajakoulutuksen virtuaalisten monialaisten opintojen jaoksen sihteerinä (21.6.2005-30.10.2006). Tehtäviin kuului neuvottelukunnan ja työryhmien työskentelyn raportointiin liittyviä tehtäviä (kuten Vokke-projektin toimintakertomus- ja toimintasuunnitelma-asiakirjan päivittäminen sekä jatko-opintojen kehittämistyöryhmän väli- ja loppuraporttien tekeminen yhteistyössä työryhmän jäsenten kanssa sekä em. raporttien viimeistely, julkaiseminen ja painokuntoon saattaminen).

Tehtäviin kuului myös tiedottamiseen ja sidosryhmäyhteistyöhön liittyviä tehtäviä yhteistyössä projektin johtajan ja tutkimussihteerin kanssa. Vastasin Vokke-projektin verkkosivujen päivittämisestä niiden sidosryhmien osalta, joiden sihteerinä toimin. Vastasin sähköisestä yhteydenpidosta Vokke-projektin neuvottelukuntaan ja jatko-opintojen kehittämistyöryhmään sekä tuotin tietoa niiden työskentelystä Vokke-projektin verkkosivuilla.

Tuin luokanopettajakoulutuksen monialaisten opintojen kehittämistä yhteistyössä yliopistojen opettajankoulutusyksiköiden kanssa. Suunnittelin ja toteutin yhteistyössä KasVi-hankkeen suunnittelijoiden ja Jyväskylän yliopiston edustajien kanssa 14.9.2005 seminaarin Virtuaalisten kurssien ja moduulien kehittäminen luokanopettajakoulutuksen monialaisiin opintoihin. VirMo-verkoston kehittämisen vastuun siirryttyä KasVi-hankkeelle seminaarin jälkeen, ylläpidin edelleen VirMo-verkoston sähköpostilistaa.

Esimerkkejä yliopistoyhteisöllisistä työtehtävistäni Vokke-projektissa
sekä linkkejä, joiden kautta saa lisätietoja työskentelystä ja sen tuloksista:

1. Vokke-projektin neuvottelukunnan kokouksien sihteeri (http://www.helsinki.fi/vokke/neuvottelukunta.htm)
2. Kasvatusalan jatko-opintojen kehittämistyöryhmän sihteeri (http://www.helsinki.fi/vokke/jatkokoulutus.htm)
Esimerkit työryhmän 8. kokouksen esityslistasta ja muistiosta sekä 7. kokouksen esityslistasta ja muistiosta.
3. Luokanopettajakoulutuksen virtuaalisten monialaisten opintojen jaoksen työryhmän sihteeri (ks. http://www.helsinki.fi/vokke/jaosvirt.htm). Työryhmän yhtenä tehtävänä oli VirMo-verkoston perustamista tukevan seminaarin järjestäminen.
4. Työskentelin sihteerinä Virtuaalisten kurssien ja moduulien kehittäminen luokanopettajakoulutuksen monialaisiin opintoihin -seminaarissa 14.9.2005 Jyväskylässä (ks. http://www.helsinki.fi/vokke/jaosvirt.htm sekä seminaarin materiaalit, ks. http://www.helsinki.fi/vokke/seminaarit2005.htm).
5. Vuonna 2005 olen toiminut sihteerinä Vokke-projektin Kasvatusalan täydennyskoulutustyöryhmän kahdessa kokouksessa sekä yhdessä kasvatustieteen jaoksen kokouksessa ja yhdessä aikuiskasvatustieteen jaoksen kokouksessa.
6. Olen osallistunut Vokke-projektin seminaarien järjestämiseen vuonna 2005.
7. Olen osallistunut jatko-opintojen kehittämistyöryhmän Kasvatustieteen päivillä 2005 järjestämän symposiumin järjestämiseen.
8. Vuonna 2006 osallistun Vokke-projektin seminaarien järjestämiseen vuonna 2006 (ks. http://www.helsinki.fi/vokke/seminaarit.htm). Olen kuvannut seminaarijärjestelyihin osallistumista tarkemmin julkaisuluettelossani, joka sisältää tietoja myös muusta yhteiskunnallisesta vaikuttamisestani.

Vokke-projektin julkaisutoimintaan osallistuminen

1. Kasvatustieteellisen alan tohtorikoulutuksen kehittäminen -julkaisu on Vokke-projektin Kasvatusalan jatko-opintojen kehittämistyöryhmän loppuraportti. Olen osallistunut raportin laatimiseen työryhmän kokouksissa sekä vastannut raportin viimeistelystä yhteistyössä työryhmän puheenjohtajan kanssa sekä laatinut raportin liitteet 4, 6 ja 7, joita varten olen hankkinut tilasto- ym. tietoja erilaisista tietolähteistä. Olen viimeistellyt raportin verkkoversion ja painetun version.
2. Kasvatustieteellisen alan jatkokoulutuksen kehittäminen -julkaisu (ks. myös sen liitteet 1, 2, 3, 4 ja 5) on Vokke-projektin Kasvatusalan jatko-opintojen kehittämistyöryhmän väliraportti. Olen osallistunut raportin laatimiseen työryhmän kokouksissa sekä vastannut raportin viimeistelystä yhteistyössä työryhmän puheenjohtajan kanssa sekä laatinut raportin liitteen 4. Olen viimeistellyt loppuraportin verkkoversion ja painetun version.
3. Kasvatus- ja opetusalan täydennyskoulutuksen strategia -julkaisu on Vokke-projektin Kasvatusalan täydennyskoulutuksen työryhmän laatima raportti. Olen oikolukenut raportin ja tehnyt siihen tarvittavat korjaukset.
4. Vokke-projektin Toimintakertomus ja toimintasuunnitelma -asiakirjan päivittäminen.
5. Promoting the Pedagogical Use of ICT in Finnish Universities and Teacher Education Programmes -artikkelin kirjoittaminen yhteistyössä Eija Ristimäen, Hannele Niemen, Armi Mikkolan ja Ritva Jakku-Sihvosen kanssa.
6. Abstraktien ja tieteellisten artikkelien kirjoittaminen yksin ja yhteistyössä projektin johtajan ja tutkimussihteerin kanssa (ks. portfolion liittenä oleva julkaisuluettelo sekä Vokke-projektin julkaisut Voken verkkosivulla).


Yhteystiedot

Työpuhelin:
(09) 191 20568 (31.12.2007 asti)
Sähköposti:
v_tissari [at] yahoo.co.uk
Kotisivun osoite:
http://bulsa.helsinki.fi/~vtissari/
 
Postiosoite:
Varpu Tissari
CICERO Learning
PL 9 (Siltavuorenpenger 20 R)
00014 Helsingin yliopisto
Työhuone:
Helsingin yliopisto, Oppimiskeskus Minerva, 4. kerros, huone 415 (31.12.2007 asti).
Olen tavoitettavissa sopimuksen mukaan.

Päivitetty: 27.12.2007