Lukion Filosofia
Filosofian oppisanasto
 
 

[A] [B] [C] [D] [E] [F] [G] [H] [I] [J] [K] [L] [M] [N] [O] [P] [Q] [R] [S] [T] [U] [V] [X] [Y] [Z] [Ä] [Ö]


Qualiat

Tietoisten tajunnantilojen subjektiiviset, fenomenaaliset ja affektiiviset sisällöt; ne "laadulliset vaikutelmat" joita mielessämme syntyy, kun havaitsemme aistiemme avulla maailmaa. Esimerkiksi se punaisuudenkokemus, joka sinulla on kun näet paloauton, tai se makeudenkokemus joka sinulla on kun syöt persikkaa... Qualiat ovat mielenfilosofinen ongelma, koska meillä ei näytä olevan mitään keinoa tietää onko toisilla ihmisillä samanlaiset qualiat kuin meillä itsellämme - ts. mistä voin tietää, tuntuuko sinusta punaisten ja vihreiden esineiden katseleminen samalta kuin minusta, vai tuntuuko sinusta punaisen esineen nähdessäsi samalta kuin minusta tuntuu siltä kun näen vihreän esineen ja päinvastoin?

Voin tietysti kysyä sinulta "näyttääkö tämä sinusta punaiselta vai vihreältä", mutta tällöin oletan jo valmiiksi, että sinä käytät sanaa "punainen" samanlaisen qualia-kokemuksen kuvaamiseen kuin minäkin. Mutta mistä voin tietää, etten minä käytäkin sanaa "punainen" silloin kun minulla on sellainen aistimuskokemus josta sinä käyttäisit sanaa "vihreä", ja päinvastoin? Voihan olla niin, että punaiset esineet näyttävät minusta selllaisilta kuin vihreät esineet sinusta, ja vihreät esineet taas siltä kuin punaiset esineet sinusta. Olemme vain molemmat tottuneet käyttämään samaa sanaa "punainen" kun näemme esimerkiksi paloautoja, ja "vihreä" kun näemme ruohoa, vaikka todellisuudessa näemme asiat aivan eri tavalla. Mutta jos nyt "punainen" minun suussani tarkoittaa sitä aistivaikutelmaa, jonka minä paloauton väristä saan, ja sinun suussasi sitä aistivaikutelmaa jonka sinä paloautosta saat, niin kun minä sanon "punainen" tarkoitankin vihreää - siis ilmeisesti tarkoitamme sanoillamme aivan eri asioita!

Toinen ongelma on tietää, milloin jonkin olennon aistimukseen sisältyy laadullisia vaikutelmia, ja milloin ei. Kun kärpänen tai kastemato aistii ympäristöään, syntyykö sen hermostossa samalla tavalla laadullisia aistivaikutelmia kuin ihmisellä? Tuntevatko ne kipua, vai reagoivatko ne vain refleksinomaisesti kun niitä vahingoitetaan? Tieteessä ei tunneta mitään keinoa, jolla tästä asiasta voisi ottaa selvää.


Aloitussivu Filosofian oppisanasto Käsitekartat Suuria filosofeja Filosofian historian kehityslinjoja Linkkejä muualle Kartta sivuston sisällöstä, sivuston tai sen osien lataaminen omalle koneelle, palaute, tietoja tekijästä


© Otto Lappi 2001 (otto.lappi@edu.espoo.fi).
Sivu päivitetty viimeksi 22/06/2001.