[A] [B] [C] [D] [E] [F] [G] [H] [I] [J] [K] [L] [M] [N] [O] [P] [Q] [R] [S] [T] [U] [V] [X] [Y] [Z] [Ä] [Ö]
Kriteerit, joiden avulla voidaan määritellä tieteen rajat:
Mitään yhtä yhtenäistä ja ongelmatonta kriteerijoukkoa, jolla "tieteen demarkaatio" voitaisiin suorittaa ei ole ainakaan vielä keksitty. Yleisesti kuitenkin ajatellaan, että demarkaatiokriteerien on perustuttava tieteellisen menetelmän erikoislaatuun uskomuksen muodostamisen tai oikeuttamisen menetelmänän. Ts. että (luonnon)tiede voitaisiin määritellä (erottaa) sen perusteella, että se ja vain se tuottaa teorioita jotka on keksitty/hyväksytty tieteelliseen menetelmään perustuen. Se, miten "tieteellinen menetelmä" (ja sitä kautta demarkaatiokriteerit) voitaisiin täsmällisesti määritellä on kuitenkin mutkikas filosofinen ongelma.
Perinteisesti - ennen 1900-lukua - ajateltiin, että demarkaatio luonnontieteen (jonka teoriat perustuvat kokeiden tekemiseen ja luonnosta tehtyisin havaintoihin) ja ei-empiiristen tieteiden (matematiikan, logiikan ja metafysiikan, joiden teoriat perustuvat intuitioon, väittämien loogisten suhteiden analysointiin ja muodollisesti päteviin loogisiin todistuksiin) välillä voisi perustua siihen, että luonnontieteen menetelmä on induktiivinen - yksittäistapauksia koskevista havainnoista yleisiin lainalaisuuksiin johtava - kun taas ei-empiirinen menetelmä on deduktiivinen. Nykyään kuitenkin luonnontieteiden ajatellaan olevan pikemminkin hypoteettis-deduktiivisia, kuin induktiivisia.
Nykyään ei enää katsota olevan varsinaista rajaa luonnontieteellisen tieteen ja matemaattis-loogisen tai metafyysisen tieteen välillä, vaan demarkaatio-ongelma on ensisijaisesti ongelma tieteen ja tieteeseen kuulumattomien teorioiden erottaminen toisistaan.
© Otto Lappi 2001 (otto.lappi@edu.espoo.fi).
Sivu päivitetty viimeksi 22/06/2001.