Kansakoulusta karonkan kautta karriäärille, osa 2/8Kouluaikojen ja parin sekatyövuoden jälkeen satuin ajautumaan atk-alalle. OperointiaSyksyllä 1988 aloitin yllättäen operaattoriharjoittelijana silloisen Imatran Voima Oy:n eli IVOn atk-keskuksessa. En ollut sitä ennen harrastanut atk:ta juuri lainkaan - itse asiassa luotettavien todistajalausuntojen mukaan olin ilmaissut vihaavani atk:ta (!). Vihani kuitenkin leppyi pian, sillä vietettyäni pari viikkoa atk-keskuksen stimuloivassa ilmapiirissä huomasin löytäneeni minua oikeasti kiinnostavan alan. Operointityötä pääsin tekemään Suomen suurimmassa VAX-keskuskoneympäristössä. Siihen aikaan usko keskuskoneisiin oli vielä vankkumaton: tekstinkäsittelykin tapahtui "tyhmillä" päätteillä. Työssäni tutuimmiksi tulivat nauha-asemat, nauhaholvi, konsolit ja rivikirjoittimet sekä ilmastointipiirturit ja muu konesalin tekninen rekvisiitta. Niiden operoinnin oppii aika nopeasti. Opettelin joutessani lisää ja pian urakoin käytönsuunnittelijan nimikkeellä. Minua alkoi kiinnostaa operaattoreiden käyttöympäristön kehittäminen. Tutustuin paremmin VAX-koneiden VMS-käyttöjärjestelmään ja varsinkin sen DCL-komento- ja ohjelmointikieleen.
Aika oli rahaaAivan erinomaisen tärkeään oppiin pääsin kuitenkin firman sisällä. Pääsuunnittelija Jyrki Rantalainen opetti minut ohjelmoimaan ja nosti jo heränneen kiinnostukseni atk:ta kohtaan suorastaan innostukseksi. Jyrkin kanssa rakensimme managerointiympäristöjä ja työkaluja, joita myös tuotteistimme; olihan atk-keskus yhtiöitetty vuoden 1989 alusta nimellä Dativo Oy. (Olin muuten ensimmäinen dativolainen töissä, tehdessäni operina vuosivarmistuksia viikonvaihteessa 1988-1989.)
Työurani ansiosta minulla oli varaa matkustella jonkin verran ympäri Eurooppaa, mutta mikä tärkeintä, kiinnostuin vihdoin myös opiskelusta. Kun kerran olin innostunut atk:sta, päätin pyrkiä opiskelemaan sitä lisää. Ja kun sitten innostuin opiskelusta, en ole malttanut lopettaa millään. |