Kimmo Vehkalahti, tilastotieteilijä / datataiteilija

Opetus

Opetus ja oppiminen ovat (ki)innostaneet minua pitkään. Tilastollisten menetelmien opettamisesta eri alojen opiskelijoille ja tutkijoille on tullut opettajan urani "punainen lanka".


Vuonna 2013 minut valittiin Helsingin yliopiston Opettajien akatemiaan yhtenä sen 30 perustajajäsenestä. Opetusportfolioni esittelee ansioitani tiivistetysti neljän annetun pääotsikon alla.    Kuva: Ari Aalto


Palkinnot ja palaute

Minulla on ollut ilo ja kunnia saada opetuksestani useita palkintoja ja muita huomionosoituksia. Ne ovat opettajan uralla upeita merkkipaaluja, joskin vain "jäävuoren huippuja". Tärkeitä ovat myös opiskelijoilta jatkuvasti saamani palautteet. Osa on aivan välitöntä, osa tulee myöhemmin, esimerkiksi kurssin jälkeen.

"Saat minut unohtamaan sen, ettei minun pitänyt ikinä ymmärtää tilastotiedettä. Osaat myös antaa rakentavaa ja persoonaa tukevaa palautetta. Sitä aika harvoin saa ainakaan yliopiston opettajilta."


    Kuva: Antti Liski

Joskus saattaa kuulla vasta vuosien jälkeen, kuinka jokin kurssi oli ollut todella hyödyllinen opintojen tai työn kannalta. Arvostan kaikkea palautetta, mutta etenkin omalla nimellä annettua, koska tällöin on mahdollisuus aitoon vuorovaikutukseen.

"Oli tavattoman innostavaa päästä oppimaan välillä yrityksen ja erehdyksen kautta hyvässä ilmapiirissä. Kurssi oli ilman muuta tähän mennessä opiskelemistani kursseista työläin suhteessa saataviin opintopisteisiin, mutta harmita ei yhtään."

Myös anonyymi palaute on arvokasta, mikäli se on rakentavaa. "Asiakaspalautetta" vierastan ainakin niin kauan kuin opiskelijat eivät ole "maksavia asiakkaita" vaan yliopistoyhteisön jäseniä kuten opettajatkin.

"Arvostin erityisesti Kimmon satsausta saada eri alojen hyvin eri vaiheissa opintojaan olevat kurssilaiset vaihtamaan erityistietojaan + kommunikoimaan aiheesta noin yleensä."


    Kuva: Markku Verkasalo