Lukion Filosofia
Filosofian oppisanasto
 
 

[A] [B] [C] [D] [E] [F] [G] [H] [I] [J] [K] [L] [M] [N] [O] [P] [Q] [R] [S] [T] [U] [V] [X] [Y] [Z] [Ä] [Ö]


Skeptisismi

Sokrateen kerrotaan sanoneen: "ainoa, mitä tiedän varmasti on etten tiedä yhtikäs mittään". Skeptisismi (johdettu latinankielisestä sanasta skepsis - epäily) on filosofinen suuntaus, jossa uskomusten kyseenalaistaminen ja perustelujen vaatiminen otetaan filosofian kulmakiviksi.

Voimmeko todella luottaa siihen mitä pidämme itsestään selvänä, mitä aistimme meille näyttävät maailmasta kertovan, tai että oma järjenkäyttömme ylipäätään olisi kovin luotettavaa? Antiikin skeptisismi ei ollut pelkästään tieto-opillista, epistemologista skeptisísmiä, vaan sillä oli myös moraalinen t. elämänfilosofinen tarkoitusperä: ajatuksena oli, että skeptinen lopullisista filosofisista kannanotoista pidättäytyminen - ilman tarvetta ryhtyä todistelemaan niitä itselleen tai toisille - johtaa aitoon filosofiseen mielenrauhaan.

Epistemologinen skeptisismi voi olla esimerkiksi:


Aloitussivu Filosofian oppisanasto Käsitekartat Suuria filosofeja Filosofian historian kehityslinjoja Linkkejä muualle Kartta sivuston sisällöstä, sivuston tai sen osien lataaminen omalle koneelle, palaute, tietoja tekijästä


© Otto Lappi 2001 (otto.lappi@edu.espoo.fi).
Sivu päivitetty viimeksi 22/06/2001.