Lukion Filosofia
Filosofian oppisanasto
 
 

[A] [B] [C] [D] [E] [F] [G] [H] [I] [J] [K] [L] [M] [N] [O] [P] [Q] [R] [S] [T] [U] [V] [X] [Y] [Z] [Ä] [Ö]


Parivaljakkovertaus

Platonin mukaan ihmisen sielu (henki) koostuu kolmesta osasta: haluavasta osasta (nautinnon ja aistillisuuden osa), tahtovasta osasta (mieliala, tunteet ja temperamentti) ja järkevästä osasta (käsitysten totuuden ja toiminnan moraalisen hyveellisyyden ja järkevyyden arviointi).

Platon havainnollisti tätä "sielun kolmijakoa" vertaamalla ihmisen henkeä kahden vikurin ratsun vetämään parivaljakkoon; nämä ratsut ovat tunteet ja halut, järki puolestaan on suitsia pitelevä parivaljakon ajaja. Vikurit halu- ja tunneratsu johtaisivat valjakon ties minne, jos kaukokatseisempi järki ei niitä ohjastaisi oikeaan suuntaan (toisaalta ilman halujen ja tunteiden liikevoimaa, ei koko valjakko ylipäätään liikkuisi mihinkään - paras ja onnellisin tilanne saavutetaan, kun kaikki osat toimivat harmonisessa yhteistyössä, ja halut ja tunteet luonnostaan kuljettavat valjakkoa oikeaan suuntaan, jolloin järjen puolelta tarvitaan vain vähäisä suunnankorjauksia).


Aloitussivu Filosofian oppisanasto Käsitekartat Suuria filosofeja Filosofian historian kehityslinjoja Linkkejä muualle Kartta sivuston sisällöstä, sivuston tai sen osien lataaminen omalle koneelle, palaute, tietoja tekijästä


© Otto Lappi 2001 (otto.lappi@helsinki.fi).
Sivu päivitetty viimeksi 22/06/2001.