[A] [B] [C] [D] [E] [F] [G] [H] [I] [J] [K] [L] [M] [N] [O] [P] [Q] [R] [S] [T] [U] [V] [X] [Y] [Z] [Ä] [Ö]
Aristoteleen metafysiikassa ja siihen perustuvassa keskiajan skolastisessa filosofiassa, yksilöolion ominaisuudet voidaan jakaa kahteen toisensa poissulkevaan luokkaan: essentiaaliset ominaisuudet (jotka määrittelevät sen, mikä olio on) ja aksidentaaliset ominaisuudet (joita oliolla voi olla tai olla olematta, ilman että sillä on vaikutusta olion itsensä olemassaoloon). Essentiaaliset ominaisuudet määrittelevät sen, mikä olio on, aksidentaaliset ominaisuudet vain sen millainen se on; tätä näkemystä, että oliolla olevat ominaisuudet voidaan jaotella essentiaalisiin ja aksidentaalisiin ominaisuuksiin kutsutaan essentialismiksi.
Olion essentiaaliset ominaisuudet ovat ominaisuuksia, jotka oliolla on välttämättä, t.s. ominaisuuksia, joita ilman olio ei voi olla olemassa (sinä oliona mikä se on). Olio ei voi olla olemassa muuten kuin sellaisena, että sillä on sen essentiaaliset (määrittelevät) ominaisuudet. Olion aksidentaaliset ominaisuudet ovat ominaisuuksia, jotka oliolla voi olla tai olla olematta. Nykyään sanottaisiin, että joissakin "mahdollisissa maailmoissa" (aktuaalisen maailman aidoissa mutta toteutumattomissa vaihtoehtotodellisuuksissa) oliolla on nämä ominaisuudet ja joissakin mahdollisissa maailmoissa oliolla ei ominaisuuksia ole. (Essentiaaliset ominaisuudet oliolla kuitenkin on "kaikissa mahdollisissa maailmoissa" joissa olio - tai sen kaksoisolento - ylipäätään on olemassa).
Esimerkiksi "olla eläin" on kaikkien kissojen essentiaalinen ominaisuus, "olla karvainen" tai "olla neliraajainen" on (joidenkin) kissojen aksidentaalinen ominaisuus;"olla alkuluku" on luvun seitsemän essentiaalinen ominaisuus, "olla Jukolan veljesten lukumäärä" on aksidentaalinen ominaisuus (Jukolan veljejksiä voisi olla kirjassa enemmän tai vähemmänkin).
Uuden ajan filosofiassa esimerkiksi Descartesin dualismi on essentialistinen ontologinen teoria. Sen mukaan ruumiin (kuten kaikkien aineellisten kappaleiden) essentiaalinen ominaisuus on "olla ulotteinen" (ts. sijaita avaruudessa ja täyttää siinä tietty alue), kun taas sielun t. mielen essentiaalinen ominaisuus on "olla ajattelua" (ts. omata mentaalinen merkityssisältö). Luonnontieteissä alkuaineiden atomirakennetta voidaan pitää essentialistisena teoriana: atomaarinen hiukkanen on hiiliatomi jos ja vain jos siinä on neljä protonia (ja neljä elektronia). Sen protonien lukumäärä ei voi muuttua ilman että se muuttuu joksikin muuksi alkuaineeksi.
© Otto Lappi 2001 (otto.lappi@edu.espoo.fi).
Sivu päivitetty viimeksi 22/06/2001.