Lukion Filosofia
Filosofian oppisanasto
 
 

[A] [B] [C] [D] [E] [F] [G] [H] [I] [J] [K] [L] [M] [N] [O] [P] [Q] [R] [S] [T] [U] [V] [X] [Y] [Z] [Ä] [Ö]


Annettu

1. Epäilyksetön ja/tai ilman todistusta totena pidetty. Esimerkiksi aksiomaattisten järjestelmien kuten geometrian aksioomia pidetään "annettuina" totuuksina tässä mielessä.

2. Subjektiiviset tajunnan sisällöt, joiden tajuaminen ei vaadi minkäänlaista tulkintaa. Yksityinen ja varmasti tiedetty, tajunnalle välittömästi läsnä oleva tietoisuudensisältö. Voidaan tavoittaaa introspektiivisesti, ja tieto omista "annetuista" tietoisuudensisällöistä ei ole muiden ihmisten taholta kyseenalaistettavissa. (Vrt. >Descartesin cogito).

3. Havainnon tai introspektion välitön kohde; kun havaitsemme punaisen omenan, voimme erottaa havaintosisällössä sen, mikä on aisteissa annettu, ja se mikä on tietokyvyn tai uskomusten siihen lisäämää. Omena havaintomaailman (fenomenaalisen maailman) objektina on pallomainen, joka suuntaan kaareutuva, ja sillä on kostea, mehevä sisus. Yksittäisessä omena-havainnossa aisteille annettua on vain punainen, kiiltävä pinta (näkyvä puoli omenan koko pinnasta).

4. Havainnon järjestämätön aistimussisältö tai "materiaali"; joidenkin havaintoteorioiden mukaan havainnossa kogntitio, havaintokyky, antaa havainnolle muodon ja merkityssisällön järjestämällä itsessään muodottoman ja käsitteellistämättömän havainto"materiaalin". Edellisessä kohdassa (Annettu 3) "annetuksi" sanottu välitön havaintosisältö omenasta ei ole annettua sanan tässä merkityksessä, koska se on jo havainto/introspektio-kyvyn jäsentämä käsitys omenasta. Annetusta määritelmän 4 mielessä ei voida oikeastaan sanoa mitään (muuta kuin että se on olemassa), koska arvostelmien muodostaminen jostain havainnon kohteesta edellyttää jo, että havainnon kohde on havaittu jäsennetty, ei puhtaana havaintosisältönä (vrt. Kantin käsitys ilmiötodellisuudesta subjektin ja olioiden sinänsä yhdessä tuottamana).


Aloitussivu Filosofian oppisanasto Käsitekartat Suuria filosofeja Filosofian historian kehityslinjoja Linkkejä muualle Kartta sivuston sisällöstä, sivuston tai sen osien lataaminen omalle koneelle, palaute, tietoja tekijästä


© Otto Lappi 2001 (otto.lappi@edu.espoo.fi).
Sivu päivitetty viimeksi 22/06/2001.