Sisällysluettelo


 
 
 

  9. Työ harjoittelun esteenä

 

 
 
 
 
 
 

    Yksi juoksemisen proverbiaalisia positiivisia puolia on sen vaikutus työhön. Kuntoilija saattaa kertoa ratkovansa työasioita juostessaan, saavansa hienoja oivalluksia, suunnittelevansa tulevan päivän töitä jne.
  Yksi varhaisimpia tällaisia ajattelevia kuntoilijoita, joihin itse olen törmännyt, on Jean-Jacques Rousseau joka elämänsä suuressa käännekohdassa, ryhtyessään kirjailijaksi, sai tärkeimmät oivalluksensa ja virikkeensä pitkillä ja reippailla kävelymatkoillaan. Se kirjoitus joka nosti Rousseaun maineeseen, nimittäin vastaus Dijonin Akatemian kilpakysymykseen siitä ovatko tieteet ja taiteet olleet hyväksi ihmiselle, sai alkunsa välähdyksenomaisesta näystä Rousseaun patikoidessa reippaasti Vincennesin tiellä Pariisin lähellä (tätä välähdystä Rousseau muuten myöhemmin kovasti katui sillä hänen elämänsä ennen sitä oli ollut täynnä luottamusta ja hyviä ihmisuhteita kun hän kuuluisaksi tulonsa jälkeen joutui aivan toisenlaiseen, kaunan, juonien ja vainon täyttämään maailmaan, jossa kehenkään ei enää voinut luottaa).
Tässä suora sitaatti Rousseaun omasta kuvauksesta liikunnan vaikutuksesta ajatteluunsa: " Olin nuori ja hyväkuntoinen ... miellyttävät haavekuvat olivat aina seuranani, eikä mielikuvitukseni ole koskaan kyennyt synnyttämään upeampia. Kun joku tarjosi minulle vapaata paikkaa vaunuissa tai jos joku halusi tulla seurakseni kävelyretkilläni, koin hänen yrittävän viedä minulta onnen jonka perustaa rakensin kävelemällä... Lähtiessäni liikkeelle en halunnut muuta kuin kävellä reippaasti. Tunsin että uusi paratiisi odotti minua seuraavassa mutkassa..." ( Georges May: Rousseau, Seuil 1961 s.111, oma käännökseni)
   Kuntoilun positiivista vaikutuksista ajatustoimintaan kertovat ennen kaikkea ne, joille kuntoilu ei vielä ole muodostunut täydelliseksi elämäntavaksi tai kilpailuluonteiseksi. Itsekin olen kokenut kilpailuissa sen, kuinka kaikki muu ikään kuin katoaa ja jäljelle jää vain oman ruumiin kuuntelu, sen pakottaminen äärimmilleen ja jatkuva pakko ylittää omat rajansa.
  Onneksi tämä on varsin poikkeuksellista. Minunkin on myönnettävä saaneeni silloin tällöin tärkeitä oivalluksia juostessani. En voi kuitenkaan väittää, että niitä syntyy jatkuvasti tai että pyrkisin aina yhdistämään työnteon ja juoksemisen. Pienempiä tekstejä tulee usein juostessa melkeinpä valmiina mieleen (ja niistä muistaa enemmän kuin esimerkiksi jos idea välähtää keskellä yötä tai rankan sosiaalisen juopottelun aikana), mutta ehkä enemmänkin juostessa tulee mietittyä kaikkia niitä teräviä vastauksia joita jollekin kollegalle olisi pitänyt antaa hänen päästyään aivan liian vähällä itse varsinaisessa keskustelussa. Työllä ja lenkkeilyllä on siis toki tekemistä toistensa kanssa.
   Työn kannalta yksi hyvä puoli on, että juosta voi missä vain ja milloin vain. Juokseminen ei siten kilpaile liiaksi työajan kanssa eikä näin haittaa työntekoa. Juosta ei yksinkertaisesti jaksa niin paljon, että se haittaisi työtä, ellei tavoitteena ole huippujuoksijan ura.
   Vaikka vältänkin yleensä erilaista ns. hyötyliikuntaa (työmatkapyöräilyä, ruumiillista työntekoa jne.), niin silti pyrin myös käyttämään juoksuharrastusta hyödyllisesti. Työmatkoja en ole voinut juosta, koska Helsingin yliopistolla ei tunneta esimerkiksi suihkutiloja tai vastaavia paitsi aivan muutamissa toimipisteissä. Eräät tuntemani juoksijat kuitenkin harrastavat tätäkin, koska heidän työpaikoillaan on hyvät pesumahdollisuudet ja etäisyys on sopiva. Samalla saa harjoiteltua kahdesti päivässä, mikä on kunnon kannalta hyväksi. Keskellä päivää voi myös käydä lenkillä jos ilma on hyvä. Itse olen talviaikaan käynyt aamuisin hiihtämässä ennen töihin menoa, sillä jatkuva keinovalossa liikkuminen on alkanut tuntua jotenkin ahdistavalta, ja mikäänhän ei tietenkään estäisi ajamasta vaikkapa Pirkkolaan, lenkille lähtöä sieltä ja sitten suihkuun ja uimaan. Toisaalta tällöin olen myös havainnut, kuinka paljon aikaa tällainen paikasta toiseen liikkumista, vaatteiden vaihtoa ja peseytymistä edellyttävä kuntoilu oikein vie!
   Vasta-alkajalle aamuinen juoksulenkki voi olla varsin väsyttävä ja heijastua työssä uupumuksena tai jatkuvana hikoiluna, mikä tietysti ei ole hauskaa. On selvää, että aamulla ennen töihin menoa ei pidä rehkiä liikaa, sillä kova ruumiillinen rasitus vaikuttaa myös henkiseen vireyteen. Näin on ainakin itselleni yhä vielä luonnollisin rytmi se, että arkisin juoksen suhteellisen myöhään illalla kun taas viikonloppuisin ajoitan juoksemisen yleensä aamuun, jolloin muuutenkin on miellyttävän hiljaista.
   Jonkun tiukan työrupeaman keskellä juokseminen on erittäin tehokas ja hyödyllinen tapa selvittää aivoja, saada ajatuksia, panna ajatuksiaan järjestykseen. Alitajunta toimii tehokkaasti ja toisin kuin nukkuessa, ideat eivät myöskään samantien häviä päästä. En niinkään suunnittele suuria kokonaisuuksia, mutta mieleen saattaa juolahtaa koko ajan kaikenlaista.
   Kongressimatkoillahan juokseminen on erittäin hyödyllistä ja hauskaa: usein kongressit on sijoitettu erinomaisiin paikkoihin, mutta aikataulu on sellainen, että paikkojen luonnonkauneutta ei juuri pääse hyödyntämään. Varhaiset aamujuoksut ovat hyvä tapa toipua illan rasituksista ja saada samalla tuntumaa ympäristöön. Ne ovat näin aivan olennainen osa työntekoa.
   Rehellisyyden nimessä on sanottava, että juoksu kyllä myös vie aikaa työltä, varsinkin kun työajat ovat vapaita. Ja se vie myös aikaa sosiaaliselta yhdessäololta, vaikka Baudrillardin ajatus juoksemisesta modernina aviollisen uskottomuuden muotona ei pitäisikään paikkansa (aviopuolisot voivat myös juosta yhdessä!). Itse olen myös huomannut, että jos vaihtoehtona on kapakassa istuminen kavereiden kanssa tai juoksulenkki niin jälkimmäinen usein voittaa (joskin joskus ne voi yhdistääkin). Juoksu voi olla terveellisempää, mutta myös sosiaalisesti eristävää.
   Pitkät lenkit ja raskas harjoittelu yleensä ovat uuvuttavia ja saattavat lisätä iltapäivänokosten tarvetta. Jos liikuntaan vielä liittyvät matkat, niin ajankäytöllisesti kysymys on melkoisesta viipaleesta.
   Omien muistiinpanojeni mukaan käytän juoksemiseen normaali viikolla siinä 8-10 tuntia brutto. Tällöin on huomattava ettei nettoajan lisäksi tule juurikaan matka-aikoja vaan ainoastaan peseytyminen, venyttely ja vaatteiden vaihto. Kokonaisajasta kuluu n. 3-5 tuntia viikonloppuisin, joten viikolla keskimääräinen ajankäyttö on vähäisempää. On vaikea sanoa, onko tämä paljon tai vähän, mutta selvää on, että normaalissa aikabudjetissa se on paljon, enemmän kuin mitä käytän sosiaaliseen kanssakäymiseen työn ulkopuolella, lasten kanssa olemiseen tai jopa kotitöihin. Vain varsinainen työnteko ja nukkuminen vievät enemmän tunteja viikossa!
   Mutta kuten tämän luvun lyhyydestä jo havaitsee, työn ja juoksemisen yhteydet eivät ole minulle kovin kiinnostavia tai merkittäviä. Ja on selvää, että jos on valintatilanne eli uhrattava iltalenkki työn vuoksi niin se tuntuu paljon kovemmalta kuin päinvastainen uhraus...



Seuraava luku