Tiedenaisia-Vetenskapskvinnor-Women of Learning

Pressmeddelande
Tiedenaisia
Women of Learning

VETENSKAPSKVINNOR-utställningen


VETENSKAPSKVINNOR-utställningen var öppen i Helsingfors universitetsbibliotek 9.5.-7.10.2000

I Finland steg kvinnorna fram som forskare under 1800-talet. Lydia Seseman försvarade 1874 som första finska kvinna sin doktorsavhandling vid universitetet i Zürich. Agnes Sjöberg disputerade 1918 till veterinär som första kvinna i Europa. Många av dagens finska vetenskapskvinnor är även i ett internationellt perspektiv framstående forskare inom sitt område; tänk bara på Mirja Salkinoja-Salonen som specialiserat sig på miljögifter, den berömda kometforskaren Liisa Oterma eller etnologen och shamanforskaren Anna-Leena Siikala.

Utställningen VETENSKAPSKVINNOR presenterar dessa forskare och många andra genom deras arbete och forskningsresultat. Vid sidan av de forskare som gjort en anslående karriär belyser utställningen även det forskningsarbete som kvinnorna utfört bakom kulisserna, som forskningsassistenter åt sina män, i laboratorier och i fältarbete. Utställningen öppnar en fascinerande ny aspekt på gårdagens och dagens finska vetenskapshistoria.

Republikens president Tarja Halonen vid öppnandet av utställningen Vetenskapskvinnor den 8 maj 2000

Bilder från öppnandet av utställningen den 8 maj 2000

Nätutställning

Utställningen arrangerades av Helsingfors universitetsbibliotek och universitetets Kristina-institut. Material (med texter både på finska och på svenska) förvaras av Kristina-institut och kan lånas för utställningar.

Kontaktaddress: tiedenaiset-palaute@helsinki.fi

Utställningen har stötts av Finlands Akademi och Helsingfors universitet.

Helsingfors var Europas kulturstad år 2000.
Vetenskapskvinnor-utställningen ingick i kulturårets program.

Kulturstaden