Sämpylät

 

Etusivu
Hiiva ja sitko



Tällä sivulla on ohjeet perussämpylöiden leipomiseen kuvallisten ohjeiden kera. Voit tutustua myös hiivan ja sitkon toimintaan.


Sämpylöitä varten tarvitset:

1 l maitoa
100 g hiivaa
4 tl sokeria
n. 10 dl sämpyläjauhoja
1 rkl suolaa
n. 10 dl vehnä- tai hiivaleipäjauhoja
1 dl voisulaa tai öljyä

  Lämmitä maito 42 asteiseksi ja sekoita hiiva maitoon tasaisesti haarukkavatkaimella. Lisää sokeri.
  Lisää sämpyläjauhoja seokseen kunnes se on vellimäistä. Anna taikinajuuren tekeytyä noin viidentoista minuutin ajan lämpimässä paikassa liinan alla.
  Juuri on valmis kun se kuplii.
  Aloita taikin alustaminen lisäämällä jauhoja haarukkavatkaimella sekoittaen.
  Jatka vaivaamista käsin kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista.
  Sämpylätaikina saa olla suhteellisen pehmeää.
  Muotoile taikinasta pötkö ja paloittele se noin 30 palaan. Pöyrittele palat sämpylöiksi.
  Laita valmiit sämpylät kohoamaan pellille kymmeneksi minuutiksen ennen paistoa. Voit voidella sämpylät vedellä, jos haluat niihin rapean pinnan. Paista sämpylöitä noin vartin verran 225 asteessa uunin keskitasolla.



Valmiit sämpylät maistuvat herkullisilta esimerkiksi voin tai savukalalevitteen kanssa.