Osa 3 Valtiolliset instituutiot

3.8 OIKEUSLAITOS

Johdanto (Pasi Saukkonen)
Tuomioistuimet Suomen poliittisessa järjestelmässä (Veli-Pekka Hautamäki)


Johdanto (Pasi Saukkonen)

Oikeusministeriön oikeuslaitoskotisivu

Tuomioistuimet (Oikeusministeriön kotisivu)
Erityistuomioistuimet (Oikeusministeriön kotisivu)
Oikeuslaitos-esite (Oikeusministeriön kotisivu)

Valtakunnanoikeus

Perustuslain 101 §:n mukaan valtakunnanoikeus käsittelee syytteen, joka nostetaan valtioneuvoston jäsentä tai oikeuskansleria, eduskunnan oikeusasiamiestä taikka korkeimman oikeuden tai korkeimman hallinto-oikeuden jäsentä vastaan lainvastaisesta menettelystö virkatoimessa. Lisäksi valtakunnanoikeus käsittelee tasavallan presidentin rikosoikeudellista vastuuta koskevan syytteen (113 §). Valtakunnanoikeuden päätös on lopullinen. Armahdusta tuomiosta voidaan myöntää vain oikeuden itsensä esityksestä.

Valtakunnanoikeus ei ole pysyvä elin, vaan se kokoontuu tarvittaessa. Valtakunnanoikeuteen kuuluvat korkeimman oikeuden presidentti puheenjohtajana sekä korkeimman hallinto-oikeuden presidentti ja kolme virkaiältään vanhinta hovioikeuden presidenttiä sekä viisi eduskunnan valitsemaa jäsentä, joiden toimikausi on neljä vuotta. Valtakunnanoikeuden tämänhetkinen kokoonpano (Eduskunnan kotisivu).

Euroopan yhteisöjen tuomioistuin

Euroopan yhteisöjen tuomioistuimen tehtävänä on varmistaa, että Euroopan yhteisöjen perustamissopimuksia sekä yhteisöjen toimielinten antamia säännöksiä tulkittaessa ja sovellettaessa noudatetaan lakia. Euroopan yhteisöillä tarkoitetaan Euroopan yhteisöä, Euroopan hiili- ja teräsyhteisöä sekä Euroopan atomienergiyhteisöä, jotka ovat oikeudelliselta kannalta erillisiä kokonaisuuksia. Tuomioistuimen valta ei ulotu Euroopan unionissa hallitustenväliseen yhteistyöhön. Muissa asioissa tuomioistuimella on laaja toimivalta käsitellä erilaisia kanteita ja tehdä sitovia ennakkoratkaisuja. Euroopan yhteisöjen tuomioistuimen kotisivu

Tehtävät

Kirjallisuus