Harjoitustyöt |
Harjoitustyömme ovat yksinkertaisia ja käytännönläheisiä. Haluamme niiden avulla tuoda liimojen kemiaa lähemmäksi opiskelijaa. Tuotteet ovat myrkyttömiä ja jopa syötäviä, mutta emme kuitenkaan suosittele niiden maistamista, ainakaan kemian luokassa. Harjoitustyömme sopisivat lukiolaiselle loistavasti esimerkiksi kotitehtäväksi, tarvittavat aineet löytyvät keittiön kaapista.
Lue työohje läpi ja pohdi seuraavia kysymyksiä
Miksi maissitärkkelys pitää lisätä ensin kylmään ja vasta sitten kiehuvaan veteen?
- Kuinka maissiliisteri liimaa?
Näitä tarvitset
10 g maissitärkkelystä
vettä
lusikankärjellinen salisyylihappoa säilöntäaineeksi
50 ml keitinlasi
250 ml keitinlasi
mittalasi
lasisauva sekoittamiseen
vaaka
spaatteli
keittolevy tms. kuumentamiseen
![]()
Toimi näin
![]()
Ota 10 ml kylmää vettä ja sekoita siihen 10 g maissitärkkelystä.
Kuumenna 120 ml vettä kiehuvaksi.
Lisää kiehuvaan veteen kohdassa 1 valmistettu puuromainen seos samalla sekoittaen.
Lisää vielä lusikankärjellinen salisyylihappoa sekoittaen ja lopeta seoksen kuumentaminen. Liisteri on valmis, mutta anna sen jäähtyä hetki ennen testaamista.
Viereisessä kuvassa testataan valmiin liisterin liimaustehoa paperiin.
Tehtäviä
Liisteröi kokeeksi erilaisia paperinpaloja kiinni toisiinsa pensseliä apuna käyttäen. Anna kuivua ja kokeile, kuinka adheesio ja koheesio vaikuttavat. Kumman huomaat olevan vahvempi, adheesion vai koheesion?
Tee liisteristä ja sanomalehdestä massaa ja käytä sitä erilaisten taideteosten valmistamiseen. Jos liisteri loppuu kesken, voit helposti valmistaa sitä lisää.
Askarteluohje
Voit valmistaa itsellesi vappunaamarin seuraavasti. Leikkaa sanomalehdestä tai lakanakankaasta pitkiä suikaleita. Sivele suikaleet paksusti maissiliisterillä ja liimaa ne täyteen puhalletun ilmapallon päälle siten, että pallon pinta peittyy kokonaan. Tee samanlaisia kerroksia ainakin kolme, jotta naamarista tulee vahva. Anna tämän jälkeen pallon kuivua kokonaan - tämä vaihe voi kestää useita päiviä. Kun pallo on kuivunut, leikkaa se kahdeksi naamariksi. Koverra sitten reiät suulle ja silmille ja maalaa naamarin pinta.
Lue työohje läpi ja pohdi seuraavia kysymyksiä
Miksi maitoliimaa valmistettaessa maitoon lisätään etikkaa?
Mikä on maitoliiman kantoaine?
Näitä tarvitset
rasvatonta maitoa tai maitojauhetta
etikkahappoa CH3COOH, 10 % (ruokaetikkaa) tai muutama pisara juustonjuoksutinta
ruokasoodaa, NaHCO3
2 kpl keitinlaseja
100 ml:n mittalasi
iso suppilo
lasisauva tai lusikka sekoittamiseen
sähköliesi tai bunsenlamppu kuumentamiseen
sideharsoa (voi korvata harvalla suodatinpaperilla esim. kahvinsuodattimella)
![]()
![]()
Toimi näin
Kuumenna 200 ml maitoa (tai maitojauheesta valmistettua maitoa) ja 25ml ruokaetikkaa vesihauteessa, kunnes maito juoksettuu eli maidon valkuaisaineet koaguloituvat. Valkoinen massa syntyy maidon tärkeimmästä proteiinista eli kaseiinista.
Suodata valkoinen massa herasta sideharsoa käyttäen.
Odottaessasi voit valmistaa kylläisen ruokasoodaliuoksen.
Hakkaa kokkareet mahdollisimman pieniksi.
Lisää massaan pienissä erissä kylläistä ruokasoodaliuosta koko ajan sekoittaen niin kauan, että rakenne alkaa olla liimamaista.
Liimasi on valmis liimaukseen!
Vinkkejä
Kokeile, mitä kaikkea maitoliimalla voi liimata (sanomalehti, kopiopaperi, käsipaperi, kangas, villalanka, nahka…). Vertaile liiman tehokkuutta perinteisiin liimoihin.
Maitoliiman säilyvyyttä voi parantaa lisäämällä liimaan hieman bentsoehappoa.