Seuraava Suomen poliittisen järjestelmän kurssi Helsingin yliopiston yleisen valtio-opin laitoksen pääaineopiskelijoille pidetään syyslukukaudella 2003. Alla kurssitiedot syksyn 2002 kurssilta.

Suomen poliittinen järjestelmä

Syksy 2002 pääaineopiskelijoille

Kurssin tavoitteet ja sisältö
Kurssin työskentelymuodot
Opintosuoritukset ja oppimisen arviointi
Kurssin ohjelma
Kurssipalaute
Opettajan yhteystiedot

Kurssin tavoitteet ja sisältö

Kurssin tarkoituksena on perehdyttää opiskelija Suomen poliittisen järjestelmän keskeisiin rakenteisiin, instituutioihin, ideologioihin ja toiminnallisiin piirteisiin. Kurssilla käsitellään Suomen poliittisen järjestelmän poliittisia voimia, keskeisiä päätöksentekotasoja, julkisen hallinnon toimintaa ja ulkopoliittista päätöksentekoa sekä Suomea osana Euroopan unionia. Kurssilla tarkastellaan Suomen poliittisen järjestelmän nykytilaa historiallisesta ja kansainvälisestä perspektiivistä käsin sekä luodaan katsaus lähitulevaisuuden merkittävimpiin haasteisiin. Lisäksi eri osa-alueita lähestytään sekä poliittisesta että hallinnollisesta ja sekä kansallisesta että kansainvälisestä näkökulmasta käsin intersektio-opetuksen periaatteita noudattaen.

Kurssin keskeisiä oppimistavoitteita ovat:

  1. oppia perustiedot Suomen poliittisesta järjestelmästä
  2. oppia käyttämään hyväksi eri tietolähteitä
  3. oppia yhdistämään ja analysoimaan tietoa eri kysymyksenasettelujen tarpeisiin.

Kurssin työskentelymuodot

Kurssin pääasiallinen työskentelymuoto on pienryhmäopiskelu (ohjelma alla). Kurssi on suunniteltu osaksi Suomen poliittisen järjestelmän verkko-oppikirjaa siten, että opiskelijoiden tulee tutustua käsiteltävään asiakohtaan verkko-oppikirjassa ENNEN kutakin pienryhmätapaamista. Muuta pakollista kirjallisuutta kurssilla ei ole. Kurssin yhteydessä jaetaan Suomen perustuslaki, johon on hyvä tutustua yleisesti ja josta löytyy vastauksia kurssilla annettaviin tehtäviin ja tenttikysymyksiin.

Opintosuoritukset ja oppimisen arviointi

Kurssin suorittaminen koostuu kahdesta osasta:
  1. Tehtävistä, jotka varmistavat oppimateriaaliin tutustumisen, opettavat tietolähteiden käyttöä erilaisten ongelmien ratkaisemiseksi ja luovat pohjaa keskustelulle ja tiedon syventämiselle. Tarkempaa tietoa tehtävistä löytyy täältä.
  2. Kurssin päätteeksi pidettävästä luentoihin liittyvästä tentistä, jonka avulla varmistetaan perustietojen omaksuminen. Hyvässä tenttivastauksessa osataan vaadittavat perusasiat, ymmärretään niiden merkitys käytännössä ja esitetään henkilökohtainen arvio niiden toimivuudesta suomalaisessa poliittisessa järjestelmässä. Vastausten perusasiat löytyvät verkko-oppikirjasta joko suoraan tai siihen sisältyviä linkkejä (esimerkiksi eduskunnan kotisivu) hyödyntämällä. Tenttikysymykset valitaan listasta, joka löytyy täältä.
Arvosana määräytyy tenttituloksen  perusteella, mutta aktiivinen osallistuminen työryhmätyöskentelyyn ja mallikkaat pienryhmävastaukset korottavat arvosanaa. Opintojakson kokonaisarvosana muodostuu Suomen poliittisen järjestelmän kurssin ja Johdatus Euroopan unioniin -kurssin arvosanoista suhteessa 3/1.

Kurssin ohjelma

Kurssi alkaa tiistaina 17.9. kello 10-12, U37 ls. Osallistuminen ensimmäiselle kerralle on välttämätöntä. Tällöin käydään läpi perusasiat kurssin suorittamisesta ja jakaudutaan pienryhmiin. Pienryhmien kokoontumisajat ovat 24.9. alkaen tiistaisin 10-12 U 40 sali 15 (C306) ja keskiviikkoisin 10-12 ja 12-14 U 37 sh 4. Professori Aimo Ryynäsen luento (19.11.) on salissa U 35 ls.
 

Viikko

Aihe

38 Kurssin järjestäytyminen ja poliittisen järjestelmän käsite
39 Suomalaisen yhteiskunnan historia, rakenne ja poliittinen kulttuuri
40 Puolueet Suomen poliittisessa järjestelmässä
41 Etujärjestöt ja muut poliittiset voimat
42 Valtiosääntö
43 Eduskunta, lainsäädäntö ja parlamentarismi
44 Valtioneuvosto ja tasavallan presidentti
45 Valtiontalous
46 Valtionhallinto 
47 Itsehallinto (Prof. Aimo Ryynäsen luento tiistaina 19.11. 10-12, U 35 ls)
48 Suomi kansainvälisessä järjestelmässä 
3.12. Tentti

Siirry Suomen poliittisen järjestelmän verkko-oppikirjaan!

Kurssipalaute

Kurssin päätteeksi kerätään opiskelijapalautetta kurssia varten räätälöidyllä palautelomakkeella.
Kurssipalaute syksyn 2002 Suomen poliittisen järjestelmän kurssilta

Opettajan yhteystiedot

Yliassistentti Pasi Saukkonen
Yleisen valtio-opin laitos
PL 54 (Unioninkatu 37)
00014 HELSINGIN YLIOPISTO
Puh: 09 - 191 24814
E-mail: Pasi.Saukkonen@helsinki.fi
 

Takaisin Suomen poliittisen järjestelmän verkko-oppikirjan johdantosivulle