25.10.1999 ML

Jakov Grotille nimetty entusiastipalkinto v. 1999


Suomi-Venäjä -seuran Helsingin yliopiston osasto myöntää vuosittain Jakov Grotille nimetyn entusiastipalkinnon yliopistolaiselle, joka on ennakkoluulottomalla tavalla edistänyt Venäjän tuntemusta, harrastusta ja innostusta. Vuonna 1999 palkinnonsaajaksi valittiin Helsingin yliopiston Venäjän kielen ja kirjallisuuden professori Pekka Pesonen.

Pesonen tunnetaan monipuolisesta, innostuneesta ja innostavasta tutkimus- ja opetustyöstään. Hän seuraa valppaasti Venäjän kirjallisuuden ja kulttuurintutkimuksen uusia tuulia ja on tehnyt kollegoineen Helsingistä kohtauspaikan venäläisille kirjallisuudentutkimuksen legendoille ja nykykirjallisuuden nuorille lupauksille sekä kansainväliselle venäläisen kirjallisuuden tutkijakunnalle. Professori Pesonen tunnetaan mm. Andrei Belyin Peterburg-romaanin tutkimuksistaan sekä ensimmäisestä suomeksi julkaistusta Venäjän kulttuurihistorian oppikirjasta.


VENÄLÄISEN ILLAN juhlapuheessa 22.10.1999 Krista Berglund luonnehti PEKKA PESOSEN ansioita seuraavasti:

Venäjän kielen ja kirjallisuuden professorina Pekka Pesonen on onnistunut tasapainoisella tavalla yhdistämään työnsä erilaiset ainekset: Hän ei ole kadottanut intohimoaan tieteeseen ja tutkimukseen ja on kyltymättömän kiinnostunut kaikesta, mitä Venäjän kirjallisuuden ja kulttuurin maailmassa tapahtuu, ainoatakaan kulttuurielämän osa-aluetta hyljeksimättä.

Omassa opetuksessaan Pesonen on pitänyt hyvää huolta niin Venäjän kielen ja Venäjän tutkimuksen aloittelevien opiskelijoiden kuin pidemmälle ehtineidenkin tarpeista. Hänet tunnetaan ja tiedetään professoriksi, jota opiskelijoiden on helppo lähestyä, hän on innostava ja innostunut ohjaaja ja todellinen toveri nuorille tutkijakollegoilleen. Aidon entusiastin tavoin hän ei liioin kaihda myöntää sitä, että myös itse jatkuvasti oppii uutta Venäjästä, Venäjän kulttuurista ja kirjallisuudesta.

Lukuisia yliopistollisia hallinto- ja luottamustehtäviä hoitava Pesonen on liittänyt ne luontevalla tavalla tutkimus- ja opetustehtäviinsä ja käyttänyt hyväkseen niiden suomia mahdollisuuksia puhua venäläisen kulttuurin, kirjallisuuden ja historian perusopetuksen tärkeyden puolesta. Hän tietää Venäjän kulttuurin ja historian syvällisen tuntemuksen olevan se kivijalka, jolle kaiken uskottavan Venäjän tutkimuksen tulee perustua.

Professori Pekka Pesonen osallistuu tieteelliseen keskusteluun monipuolisesti, monikielisesti ja monilla erilaisilla foorumeilla. Hänelle Venäjän kirjallisuuden ja kulttuurin tutkimus ei myöskään ole elitististä - lähes kahden vuosikymmenen ajan hän on pitänyt päivälehdistön lukijoita innostavalla tavalla ajan tasalla Venäjän kirjallisuuden ja kulttuurin uusista ilmiöistä.

Tämän vuotisen Jakov Grotille nimetyn entusiastipalkinnon saajalle Pekka Pesoselle Suomen asema idän ja lännen rajamaana ja siltana Venäjän ja Euroopan välillä ei ole teoreettinen klishee vaan elävä mahdollisuus jokapäiväisessä työssä. Kollegoineen hän on tehnyt Helsingistä kohtauspaikan Venäjän kirjallisuuden huippututkijoille Venäjältä, Suomesta, Euroopasta ja muualta maailmasta. Todellisena tulenkantajana, avangardistina ja pioneerina hän on ollut tuomassa tänne sekä Venäjän kirjallisuuden legendoja että venäläisen nykykirjallisuuden ja kulttuuritutkimuksen nuoria supertähtiä ja tulevaisuuden nimiä.

Mainiona esimerkkinä siitä, kuinka Pekka Pesonen on kärppämäisesti ajan hermolla ja jo lähes sulautunut osaksi tutkimaansa maailmaa, on hänen jäsenyytensä venäläisen kirjallisuuden Booker-Smirnoff-palkinnon tämän vuotisessa raadissa, sen ainoana ulkomaisena jäsenenä.

Suomi-Venäjä -seuran yliopiston osasto onnittelee lämpimästi Jakov Grotin nimeä kantavan entusiastipalkinnon ansiollista saajaa, professori Pekka Pesosta!


Siirry:
[Entusiastipalkinto] [Tapahtumat] [Osaston keskussivu]