Ilmakuvat ja laserkeilaus metsänmittauksessa - tutkimusten ja menetelmien esittelyä 5

Sisällysluettelo

Algoritmi puiden latvojen paikan, latvusten koon ja muodon sekä puulajin estimointiin ilmakuvaa ja tiheää lidaria käyttäen

8 pistettä neliölle, yli 10-metriset, Espoonlahti

Ilmakuvaparille on tulostettu lidarpisteitä, joiden korkeus on yli 10 m maasta. Väritys korkeuden mukaan. Pistetiheys on suuri, 8 pistettä neliömetrille, jolloin yhdestä latvuksesta saadaan kymmeniä näytteitä. Yhden 21-metrisen kuusen "runko" on piirretty kuville valkoisella. Ilmakuvat on otettu digitaalisella ilmakuvakameralla, jossa on pankromaattiselle valolle herkkä CCD (mustavalko) sekä neljä värisensoria, jotka ovat herkkiä siniselle, vihreälle, punaiselle ja lähi-infra-alueen valolle. Kuva on otettu lokakuussa 2004 Espoonlahdessa. Lehtipuut ovat alkaneet valmistautua talveen. Ne näkyvät keltaisina tai keltaisen punaisina latvuksina kuvilla.

Latvusten paikat, koko ja puulaji algoritmi AVI-videolla, klikkaa kuvaa.

Samalla alueella on testattu algoritmia, joka paikantaa latvukset lidarpisteiden avulla ja sovittaa pisteparveen latvuksen muotoa jäljittelevän 3D-mallin. Ilmakuvia käytetään puulajin tunnistamiseen. Punainen = mänty, vihreä = kuusi, sininen = koivu, keltainen = haapa. Tuloksena saadaan puille paikka, pituus, latvuksen koko ja puulaji. Klikkaamalla kuvaa aukeaa AVI-video, jolla algoritmi etenee puu kerrallaan paikantaen ensin alueen (80 x 80 m) suurimmat puut. Videon katseluun tarvitaan Xvid-dekooderi.