Ilmakuvat ja laserkeilaus metsänmittauksessa - tutkimusten ja menetelmien esittelyä 1

Puiden mittaaminen ilmasta - toimistotyötä saapastelun sijaan

Metsiä kartoitetaan ja niiden ominaisuuksia mitataan useisiin eri tarkoituksiin. Puuston kokoa, määrää ja laatua koskevat mittaukset ovat usein keskeisiä selvitettäviä tunnuksia. Niistä voidaan laskea mm. puuston arvo, tehdä päätelmiä hakkuumahdollisuuksista tai -tarpeesta.

Ilmakuvilta voidaan mitata metsän suurimmat puut. Vain ne puut, joiden latvukseen osuu suoraa auringonvaloa voidaan mitata. Pieniä puita ei voida mitata, sillä ne ovat varjossa tai jäävät suurimpien katveeseen. Käytännön nyrkkisääntö on että ne puut, joiden pituus on vähintään puolet pisimpien puiden pituudesta voidaan mitata. Näissä puissa on kuitenkin 90-100% puuston tilavuudesta ja arvosta, mikä puoltaa menetelmän käyttöä moniin tarkoituksiin. Jos pienistä puista tarvitaan tietoa, on se kerättävä maastossa. Laserkeilain on riippumaton auringonvalosta ja keilaimen tuottamasta pisteaineistosta voi - ainakin periaatteessa - mitata siksi myös varjoon jääviä pieniä puita.

Katveet ja varjostus

 Lisää tutkimuksista Sisällysluettelo

Yksittäisen puun kaukokartoitus

Yksittäisen puun mittauksen vaiheet. Lähtöaineistona on laserkeilaus (ALS) ja/tai ilmakuvaus sekä maaston korkeusmalli (DEM). Tarvitaan algoritmi, joka luotettavasti paikantaa puiden latvapisteet. Puiden pituudet saadaan latvapisteiden XYZ koordinaattien ja maanpintamallin avulla suorana korkeuksien erotuksena. Lisäksi tarvitaan algoritmit, jotka ratkaisevat latvuksen koon ja puulajin. Puulajin, pituuden ja latvuksen koon avulla voidaan johtaa puun rungon dimensiot ja arvo, joista viime kädessä ollaan kiinnostuneita.