Näiden sivujen tarkoitus

Näillä WWW-sivuilla esitellään metsäluonnon ja maankäytön muutoksia Hyytiälän metsäaseman ympäristössä vuodet 1946-2006 kattavan ilmakuva-aikasarjan avulla.

Helsingin yliopiston Hyytiälän metsäaseman lähiympäristöstä Juupajoen, Ruoveden ja Oriveden alueelta on kerätty vuodet 1946-2006 kattava sarja ilmakuvia, jotka on alunperin otettu topografista kartoitusta, tie- ja metsäsuunnittelua tai metsäntutkimusta varten. Aikasarjan mukana voidaan matkata ajassa ja paikassa kolmiulotteisesti.

Aikasarjan rahoituksessa on Metsähallituksella ollut merkittävä osuus vuosina 2002-2005. Tämä Internetsivusto puolestaan on laadittu Metsämiesten säätiön myöntämän apurahan turvin. Hyytiälän metsäasema täyttää 100 vuotta vuonna 2010 ja hankkeen puitteissa on myös haastateltu Hyytiälän opettajia, Metsähallituksen vanhoja työntekijöitä ja paikallisia asukkaita. Sivuille on voinut jäädä virheitä. Pyydämme lukijoita lähettämään kommenttinsa sähköpostitse joko Viikkiin tai Hyytiälään:

ilkka-piste-korpela @ helsinki-piste-fi tai
antti-piste-uotila @ helsinki-piste-fi

Sivustoa voidaan tarvittaessa päivittää, jos esimerkiksi joltakulta löytyy sopivia valokuvia vuosien varrelta. Itse ilmakuvia voi katsella Hyytiälän metsäasemalla kolmella tietokoneella. Ota yhteys asemalle.

© Ilkka Korpela, Jarno Kallonen ja Esko Välimäki.

Ilmakuvien © Maanmittauslaitos ja FM-Kartta Oy (Blom).

Valokuvien © Ilkka Korpela, Jukka Laine, Armi Mäkeläinen, Aimo Rantala, Esko Ylinen sekä Tuukka Tuomola.

Teknisiä tietoja

Sivusto on optimoitu näytön resoluutiolle 1280 x 1024, mutta katselu luontuu vielä kohtalaisesti kunhan näytön leveys on vähintään 1024 pikseliä. Pahoittelemme mahdollisia ongelmia, joita aiheutuu näyttöresoluutioiden ja selainten eroista sekä huonosta taidostamme taittaa www-sivuja. Sivut on laadittu hyvin pienin resurssein. Me itse katselimme sivuja Internet Explorer ja Netscape 7.0 -selaimilla. IE:n toiminta oli vakainta. Jos näytöltäsi loppuu tila pystysuunnassa, kokeile toimintoa F11 ("View" | "Full Screen"), jolla sitä saa lisää. Samalla näppäinkomennolla pääsee palaamaan normaalinäyttöön. Meillä itsellämme on vielä tarkat silmät ja käytämme selaimessa kirjasinkokoa "normal". Muun kokoisilla kirjasimilla rivitys ja taitto muuttuu - todennäköisesti huonompaan suuntaan.

Sisällysluettelo

Flash-animaatiot vaativat Flash Player -lisäohjelman. Adobe.

AVI-videot on "pakattu" tehokkaalla Xvid-dekooderilla, joka tulee olla asennettuna koneeseen. Xvidmovies.

Joillakin sivuilla esitetään ilmakuvien päälle tulostettuja viivoja ja pisteitä käyttäen SVG-kieltä ja Javascript-komentoja. SVG (Scalable Vector Graphics) perustuu XML-kieleen. Selaimesi voi vaatia sivujen katseluun laajennuksen. Adoben sivuilta saa sellaisen.

Yllä olevien "lisukkeiden" asentaminen koneelle vaatii todennäköisesti jonkinlaisia vahvoja käyttäjäoikeuksia. Onnistuu siis ainakin kotikoneella .

Anaglyfikuva (c) mmyo Tuukka Tuomola

Anaglyfistereokuvien katseluun tarvitset 3D-lasit. Ne voi valmistaa myös itse. Tarvitset punaista ja sinistä tai vihreää muovikalvoa. Sellaisia myy ainakin Tiimari - tästä on kokemusta meillä. Sivuston anaglyfikuvat on kuvat on piirretty s.e. oikea syvyysvaikutelma syntyy, kun punainen linssi on vasemman silmän edessä. Helsingissä yksittäisiä 3D-laseja laseja myy (2006) Alnilam Oy. Isoja eriä voi ostaa maailmalta.