Opetusteknologian sovellutusten hyväksikäyttö arvioitiin selvästi lisääntyvän seuraavina vuosina (2005 – 2009). Hitaan kehittymisvauhdin todettiin epäsuorasti palvelevan uuden teknologian käyttöönotossa tarkoitustaan. Sovellutusten nopeassa kehitysmaailmassa pois tippuvat ne, jotka koetaan huonosti toimiviksi ja tästä syystä verkkaisesti toimiessa on mahdollista saada harkinnan kautta hyviä ja testattuja sovellutuksia käyttöön.
Henkilökohtaisella tasolla verkkokurssien ja erilaisten oppimisalustojen hyväksi käyttö ja opintojen ohjaus todettiin lisääntyvän oman kehittymisen ohella hieman. Prosentuaaliset arviot liikkuivat 10–30% välillä. Viime kädessä opetettavan aineksen sisältö ratkaisee verkko-opetuksen mahdollisuudet ja tarpeen. Liittyen edelliseen toivottiin lisääntyvää kontaktiopetusta opinnäytetöiden ohjaukseen. Suuremman muutostarpeen puuttuessa riittää luentojen ulkoasun parantaminen henkilökohtaiseksi tavoitteeksi.
Ulkopuolinen, erityisesti tekniikkaan ja sen kehitykseen kohdistuva tuki (oli se millaista tahansa), otettiin suosiolla vastaan.
Opetusteknologian kehittyminen arvioitiin vaikuttavan tieteenalan opetuskäytäntöihin vastauksista riippuen jonkin verran – huomattavasti. Alkanut kehitys tiedottamisen, tenttitulosten, ilmoittautumisten, tehtävien, palautteenannon, kurssisisältöjen ja –materiaalien ynnä muun sellaisen siirtyminen verkkoon arvioitiin entisestään tehostuvan.
Vaikka kehitys verkko-opetuksen suuntaan todettiin vääjäämättömäksi ja hyväksikin, todettiin samanaikaisesti, että verkko-opetuksen mahdollisuuksiin tulee suhtautua siten, että se on enneminkin lisätyökalu tai vaihtoehtoinen tapa oppia ja opettaa – kuin päätarkoitus ja tavoite. Erityispedagogisen koulutukseen olennaisena liittyvä ihmistuntemuksen ja vuorovaikutuksen osatekijöiden havainnollistaminen, tukeminen ja arviointi ja niin edelleen ovat vaikeita korvata virtuaalisesti. Samaa mieltä ovat ilmeisesti opiskelijat toivoessaan enemmän kontaktiopetusta.
Muutamat henkilöt arvioivat, että verkko-opetus on ikään kuin muoti-ilmiö tällä hetkellä, josta mahdollisesti jää elämään joitakin hyviä menetelmiä tietyn tyyppisen opetuksen järjestämiseksi. Ehdotettuina esimerkkeinä mainittiin vertaisryhmäistunnot, opintopiirit ja keskusteluryhmät, joiden avulla tiettyjä materiaaleja tai tieteenalalle tyypillisiä ongelmatapauksia käsiteltäisiin.
Uhkakuvan muodostaa pääosin ehkä täysin mahdotonkin ajatus erityisopettajatutkinnon suorittamisesta näyttöpäätteen äärellä. Äärikuvitelmissa nähtiin pedagogisiin tehtäviin heikosti sopimattomat opiskelijat suorittamassa opintoja ja harjoittelua verkossa vailla soveltuvuutta työskennellä lasten, nuorten tai vammaisten aikuisten kanssa.
Vastauksissa peräänkuulutettiin verkko-opetuksen laadullista tasoa. Niiden, jotka kannustavat verkko-opetukseen, hallitsevat verkko-opetuksen ja jotka näkevät opiskelijoiden saavan lisäarvoa verkko-opiskelua, tulisi osoittaa mihin lisäarvoon ko. välineellä pyritään (tavoitteet) ja mitä kenties menetetään verrattuna perinteisempään esimerkiksi luento- ja ryhmäopetukseen (kustannukset). Tästä syystä verkko-opiskelu ei saa olla tavoiteltava itseisarvo, vaan harkitusti punnittu tavoitteellinen vaihtoehto toteuttaa opetusta menettämättä asetettuja kokonaistavoitteita. Jos taustoja ei arvioida riittävästi (hyödyllisyys – taloudellisuus – luontevuus), voidaan tehdä turhia investointeja. Tutkimusta tarvittaisiin sekä opetusteknologian sovellutusten kehittämisessä että niiden käyttöönotossa. Jos tutkimus jää valinnaiseksi saatetaan oppimistuloksissa jäädä entisestä tasosta tai voidaan valita jotain mikä ei sovi parhaiten yksikkömme tarpeisiin (esim. käytön yksinkertaisuuden, nopeuden, helpon käyttöönoton, käyttövarmuuden, käytöntuen tai toisaalta monipuolisuuden tai sisällöllisen merkittävyyden kannalta)
Uhkana on myös, että riittävän ohjauksen puuttuessa opetus muuttuu verkossa entistä enemmän suorittamiseksi ja asioiden pintapuoliseksi tarkasteluksi. Toisaalta hyvin suunniteltuna ja toteutettuna verkko-opetuksella voidaan rikastuttaa opetusta.
Lisäki yleisinä verkko-opetuksen uhkakuvina mainittiin tekniikan ”haavoittuvuus” (virukset, verkkojen kaatuminen, teknologiasidonnaisuus) ja sosiaalisuuden / vuorovaikutustaitojen heikentyminen.
Tämän raakamateriaalin ja muiden "strategisten" tietojen perusteella työstin kehittämishankkeeni