2.2 Tvt:n lisääntyminen osana opetusta - realiteetit
Erityispedagogiikassa, kuten pedagogisissa opinnoissa yleensäkin, painottuu vahvasti kontaktiopetuksen merkitys. Kontaktiopetus on välttämätöntä, kun kyseessä on pedagogiseen asiantuntijuuteen kuuluvien perustaitojen oppiminen esimerkiksi vuorovaikutuksellisten taitojen kehittäminen, harjoittelu, arviointi ja niin edelleen, jolloin hyväksi havaittuja opetusmenetelmiä ei ole mielekästä yrittää korvata tieto- ja viestintätekniikan keinoin. Erityispedagogisessa koulutuksessamme korostuu opetuksen vuorovaikutteisuus, oppimisen yhteisöllisyys ja ryhmässä oppiminen.
Opetuksen painopisteen siirtyessä yhä enemmän myös perusopetuksessa opettajakeskeisyydestä opiskelijakeskeisyyteen, on muistettava, että kyseinen kehitys ei saa tapahtua yhteisöllisyyden kustannuksella. Yhteisöllisyys on yksi erityispedagoginen peruskomponentti, jonka olemassa oloa ei saa pitää itsestäänselvyytenä, vaan yhteisöllisyyteen tulee kasvattaa yhdessä toimien. Tästä syystä verkko-opetukseen siirryttäessä on tarkoin pohdittava mitä saatujen hyötyjen ohella kenties samanaikaisesti menetetään.
Vaikka siis verkkokurssien ja erilaisten oppimisalustojen hyväksi käyttö ja opintojen ohjaus arvioitiin selvästi lisääntyvän (10-30%) seuraavan viisivuotiskauden aikana, korostui vastauksissa opetettavan kurssin sisältö ja tavoitteet opetuksessa käytettäviä menetelmiä määräävinä tekijöinä.
Alkanut verkkoa hyödyntävä kehitys tiedottamisen, tenttitulosten, ilmoittautumisten, tehtävien, palautteenannon, kurssisisältöjen ja –materiaalien jakamisen ynnä muun sellaisen osalta tehostuu entisestään.
2.3 Kehitystä tekniikan ja/vai tutkimuksen ehdoilla
Tieto- ja viestintätekniikan nopea kehitysvauhti ja vaatimus seurata kehitystä tiedostettiin annetuissa vastauksissa. Samalla hitaan kehittymisvauhdin todettiin epäsuorasti palvelevan uuden teknologian käyttöönotossa tarkoitustaan. Opetusteknologisten sovellutusten nopeassa kehittelymaailmassa pois käytöstä tippuvat ne, jotka koetaan huonosti toimiviksi ja tästä syystä verkkaisesti toimiessa on mahdollista saada odottelun ja harkinnan kautta hyviä ja testattuja sovellutuksia käyttöön.
Vastauksissa peräänkuulutettiin verkko-opetuksen laadullista tasoa. Niiden henkilöiden tai tahojen, jotka kannustavat verkko-opetukseen, hallitsevat verkko-opetuksen ja pystyvät osoittamaan verkko-opetuksen menetelmällisen lisäarvon, tulisi kertoa a) millaisilla kursseilla verkko-opetusta on hyvä käyttää, b) millaisia oppimistuloksia, vuorovaikutustaitoja ynnä muuta sellaista on kyseisillä menetelmillä mahdollista saavuttaa ja c) mitä kenties menetetään verrattuna perinteisempään esimerkiksi luento- ja ryhmäopetukseen (kustannukset) verrattuna.
Tästä näkökulmasta verkko-opiskelu ei saa olla tavoiteltava itseisarvo, vaan harkitusti punnittu tavoitteellinen vaihtoehto toteuttaa opetusta menettämättä asetettuja kokonaistavoitteita. Jos taustoja ei arvioida riittävästi (hyödyllisyys – taloudellisuus – luontevuus), voidaan tehdä turhia investointeja.
Tutkimusta tarvittaisiin sekä opetusteknologian sovellutusten kehittämisestä että niiden käyttöönotosta erityisesti erityispedagogisen tieteenalan näkökulmasta. Jos tutkimus jää tekemättä, saatetaan oppimistuloksissa jäädä entisestä tasosta tai voidaan valita jotain mikä ei sovi parhaiten yksikkömme tarpeisiin (esim. käytön yksinkertaisuuden, nopeuden, helpon käyttöönoton, käyttövarmuuden, käytöntuen tai toisaalta monipuolisuuden tai sisällöllisen merkittävyyden kannalta).
2.4 Teknispedagogisen asiantuntijuuden kehittäminen
Helsingin yliopiston opetusteknologiakeskuksen järjestämä koulutukseen osallistuminen oli henkilökunnan osalta jäänyt vähäiseksi. Parhaiten toimivaksi oli todettu sellaiset koulutukset, jotka ovat juuri yksiköllemme suunnattuja ja sijaitsevat maantieteellisesti lähellä omaa työpistettä. Ne harvat henkilöt, jotka olivat osallistuneet koulutukseen, kokivat saaneensa hyödyllistä ja käytännöllistä tietoa. Ajan puute todettiin ongelmaksi uuden oppimisessa ja koulutukseen hakeutumisessa. Kun aikaa on rajallisesti käytössä, on koulutukseen hakeutuminen aina ”kustannus” –kysymys: mistä kyseinen aika on pois ja saanko vastinetta käyttämälleni ajalle? Vastauksista päätellen itsensä ja opetustaitojen (esim. teknispedagogisen osaamisen) kehittämiselle tulisi varata tietty aika työsuunnitelmaan. Opetusteknologian kehittyminen esimerkiksi verkko-opetuksen osalta nähdään prosessina, jossa yhteistyössä ohjauksen ja opettamisen kautta siirrytään vähitellen kokeilemaan ja soveltamaan uutta. Tällöin apu ja ohjaus tulee olla lähellä ja nopeasti saavutettavissa.
Yksikön opetushenkilökunnalla on pääsääntöisesti mielenkiintoa kuulla erilaisista sovellutuksista ja myös oppia uutta oman yksikön osaajilta. Ongelmana viimeisimpinä vuosina oli ilmoitettu työtehtävien määrästä johtuva ajallisten resurssien rajallisuus, mikä on usein estänyt itsensä kehittämisen ja kouluttautumisen.
Asiantuntijuuden jakaminen ja opetusteknologian asiantuntijuudessa kehittyminen arvioitiin parhaiten toteutuvan työaikaan sisällytettävien teemapäivien (esim. opetusteknologian teema- tai kokemustenvaihtopäivien avulla, jotka voitaisiin yhdistää yksikön Tieteen päiviin). Opetusteknologiapäivien aikana opetushenkilöstöstä ne, joilla on asiantuntijuutta kertovat omista kokemuksistaan ja järjestävät tietoiskuja ja havainnollistavaa esimerkkiopetusta kiinnostuneille (vastaavat myös ennakkoon lähetettyihin kysymyksiin). Yleisellä tasolla etenevän päivän jälkeen omaa tavoitteellista kehittymistä jatkettaisiin esimerkiksi pienryhmissä pohtien, miten nähtyä ja opittua voisi soveltaa jollakin yhteisellä opetuskurssilla tai jaksolla. Yhteisten intressien löydyttyä voitaisiin pienryhmissä työstää yhdessä pieniä kurssin osia tai vastaavia pienryhmätöitä, jotka” levittävät osaamista”. Opetusteknologian kokemusten vaihtopäivillä voitaisiin hyödyntää myös etukäteen kartoitettua opetushenkilöstön taito- ja osaamistaso tarjoamalla opetusta toivotuilta opetusteknologian osa-alueilta.
Lisäksi pidettiin erittäin tärkeänä, että esimerkiksi tieteenalaan liittyvien uusien kuntoutusvälineiden ja vastaavien tietokoneohjelmien käyttökoulutus tulisi ottaa mukaan ohjelmalliseen opetusteknologiseen kehittämistyöhön. On tärkeää että sekä opetus- ja tutkimushenkilöstö että opiskelijat ovat myös tältä osin tietoisia tekniikan viimeisestä kehityksestä. Myös jatko-opiskelijoiden opetusteknologiatietojen päivittämisestä huolehtiminen katsottiin tärkeäksi osaksi tvt-strategista ohjelmaa (esim. koulutusta tieteenalan tietokantojen käytössä).
Opetusteknologian strategian toteuttaminen ja esimerkiksi edellä mainitujen opetusteknologian kokemusten vaihtopäivien järjestämisen liittäminen opetusteknologisesta kehityksestä vastuussa olevien henkilöiden opetusvelvollisuuteen esitettiin yhtenä mahdollisuutena muuttaa toteutumattomat suunnitelmat käytännöksi.
2.5 Uhkakuvat
Uhkakuvan muodostaa pääosin ehkä täysin mahdotonkin ajatus erityisopettajatutkinnon suorittamisesta näyttöpäätteen äärellä. Äärikuvitelmissa nähtiin pedagogisiin tehtäviin heikosti sopimattomat opiskelijat suorittamassa opintoja ja esimerkiksi harjoittelua verkossa vailla riittävää soveltuvuutta ja ohjausta työskennellä lasten, nuorten tai vammaisten aikuisten kanssa.
Vastauksissa peräänkuulutettiin verkko-opetuksen laadullista tasoa. Tästä syystä verkko-opiskelu ei saa olla tavoiteltava itseisarvo, vaan harkitusti punnittu tavoitteellinen vaihtoehto toteuttaa opetusta menettämättä asetettuja kokonaistavoitteita. Jos taustoja ei arvioida riittävästi (hyödyllisyys – taloudellisuus – luontevuus), voidaan tehdä turhia investointeja.
Uhkana on myös, että riittävän ohjauksen puuttuessa opetus muuttuu verkossa entistä enemmän suorittamiseksi ja asioiden pintapuoliseksi tarkasteluksi. Toisaalta hyvin suunniteltuna ja toteutettuna verkko-opetuksella voidaan rikastuttaa opetusta.
Lisäksi yleisinä verkko-opetuksen uhkakuvina mainittiin tekniikan ”haavoittuvuus” (virukset, verkkojen kaatuminen, teknologiasidonnaisuus) ja sosiaalisuuden / vuorovaikutustaitojen heikentyminen.