LEHDISTÖTIEDOTE 27.3.2000
Heti julkaisuvapaa

TIEDENAISIA -näyttely
Suomalaisia tiedenaisia eilen ja tänään

Kansalliskirjaston Galleriassa, Unioninkatu 36, avataan maanantaina 8.5. klo 18.30 Tiedenaisia-näyttely. Näyttely on avoinna yleisölle 9.5.-7.10.2000 välisenä aikana. Viestintävälineiden edustajille järjestetään lehdistötilaisuus avajaispäivänä 8.5. klo 15.00 Kansalliskirjaston Galleriassa.

Näin laaja ja monipuolinen katselmus suomalaisten naisten tieteelliseen työhön ja tieteellisen uran avautumiseen naisille nähdään nyt ensimmäistä kertaa. Vaikka Suomessa tunnetaan tiedettä harjoittaneita naisia 1800-luvulta lähtien, monet tiedenaiset ovat jääneet suurelle yleisölle tuntemattomammiksi kuin tiedemiehet. Lydia Sesemann puolusti 1874 ensimmäisenä suomalaisnaisena väitöskirjaansa Zürichin yliopistossa. Agnes Sjöberg väitteli vuonna 1918 eläinlääkäriksi ensimmäisenä naisena Euroopassa. Hän oli myös tiettävästi ensimmäinen eläinlääkärin ammattia harjoittanut nainen Euroopassa. Inkeri Anttila nimitettiin ensimmäisenä naisena pohjoismaissa oikeustieteen professoriksi vuonna 1961.

Eri tieteenalojen uranuurtajanaisten lisäksi näyttelyssä on esillä myös useita nykytutkijoita. Kansainvälisesti tunnettuja omalla alallaan ovat esimerkiksi rokotteita Suomeen ja maailmalle kehittänyt Pirjo Mäkelä, ympäristömyrkkyjen asiantuntija Mirja Salkinoja-Salonen, komeettojentutkija Liisi Oterma ja kulttuurintutkija Anna-Leena Siikala.

Näyttely valottaa myös naisten roolia tutkimustyössä kulissien takana: laboratorio- ja kenttätyöntekijöinä sekä tutkija-aviomiesten apulaisina.

Kansainvälisessä katsannossa naisten akateeminen opiskelu yleistyi Suomessa varhain. Jo vuosisadan alkupuolella Suomessa oli suhteellisesti enemmän naisia yliopisto-opiskelijoina kuin muissa Euroopan maissa. Vuodesta1987 naiset ovat suorittaneet enemmän ylempiä korkeakoulututkintoja kuin miehet. Naisten osuus väitelleistä on viime vuosikymmeninä kasvanut ripeästi; nykyisin jo 40% väittelijöistä on naisia. Tästä huolimatta professorikunnassa naisia on edelleen harvassa, vain 18%. Toisaalta Suomessa naisten osuus professoreista on Pohjoismaiden ja EU-maiden korkein.

Näyttely toteutetaan myös internet-versiona joka jää pysyvään käyttöön, http://www.helsinki.fi/akka-info/tiedenaiset/. Helsingin yliopiston Kristiina-instituutti järjestää esitelmä-sarjan näyttelyn teemaan liittyen.

Eurooppa-päivän kunniaksi järjestetään 9.5. yleisölle Tiedenaisia näyttelyn opastukset klo 13.00 ja 16.00.

Näyttelyyn on vapaa pääsy kirjaston aukioloaikoina:
ma-pe klo 9-20, la 9-16, su suljettu
Kesällä 1.6.-31.8.2000: ma-pe 9-18, la 9-16, su suljettu,
heinäkuussa la-su suljettu

Lisätietoja: 09-191 22738/Linnovaara
Opastukset: 09-191 22722/Rahikainen

Näyttelyn järjestävät Helsingin yliopiston kirjasto ja
Helsingin yliopiston Kristiina-instituutti.

Näyttelyä ovat tukeneet Suomen Akatemia, Helsingin kulttuurikaupunkisäätiö
sekä Helsingin yliopisto.

Helsinki on Euroopan kulttuurikaupunki vuonna 2000.
Tiedenaisia-näyttely kuuluu kulttuurivuoden ohjelmistoon.

Etusivulle