Lukion Filosofia
Filosofian oppisanasto
 
 

[A] [B] [C] [D] [E] [F] [G] [H] [I] [J] [K] [L] [M] [N] [O] [P] [Q] [R] [S] [T] [U] [V] [X] [Y] [Z] [Ä] [Ö]


Fenomenaalinen maailma, fenomimaailma, fenomeenit

  1. Ihmisen mielen sisäinen "kokemusmaailma", maailma sellaisena kuin hän sen kokee. Tunteiden, ajatusten, aistimussisältöjen ja muiden fenomenaalisten kokemusten kokonaisuus. ("Fenomeeni" = ilmiö, ilmikuva; kreikan sanasta phainomenon, "ilmestyvä", "se mitä näytetään").
  2. Havainnon kohteiden tai mahdollisten havainnon kohteiden kokonaisuus.
  3. Aistien avulla tavoitettava todellisuus. Platonismissa erotellaan fenomenaalinen maailma (ilmiömaailma), jonka olioita voimme aisten havaita, ja noumenaalinen maailma (ideoiden maailma), jonka oliita emme voi koskaan aistia, mutta joista voimme saada tietoa järkemme avulla.
  4. Kantin tietoteoriassa ihmisen tietokyvyn piirissä oleva todellisuus; "maailma meille" tai "oliot meille" (phenomena). Vastakohtana "oliot sinänsä" tai "oliot itsessään" (noumena). Kantin mukaan havaintomme, järkemme ja tieteelliset teoriamme eivät koskaan kohdistu olioihin sellaisina kuin ne itsessään ovat, vaan havainto olioista perustuu aina yhtä paljon ihmisen tietokyvyn tapaan hahmottaa ja kategorisoida todellisuus, kuin olioiden itsensä ominaisuuksiin. Se millaisia oliot meille ovat, perustuu siis paitsi siihen millaisia oliot itsessään ovat, myös sille millainen meidän hahmotus- ja ajatelutapamme (tietokykymme) on. Kantin mukaan järjen avulla tapahtuva päättely ja havaintojen pohjalta laaditut yleistykset (esim. luonnonlait) eivät voi antaa meille tietoa muusta kuin sellaisista ilmiöistä jotka ainakin periaatteessa voivat olla puhtaan aistihavainnon kohteena (fenomenaalinen), ja siksi oliot sinänsä (noumenaalinen) jää väistämättä ihmisen (joskaan ei Jumalan) tietokyvyn ulkopuolelle.

Aloitussivu Filosofian oppisanasto Käsitekartat Suuria filosofeja Filosofian historian kehityslinjoja Linkkejä muualle Kartta sivuston sisällöstä, sivuston tai sen osien lataaminen omalle koneelle, palaute, tietoja tekijästä


© Otto Lappi 2001 (otto.lappi@edu.espoo.fi).
Sivu päivitetty viimeksi 22/06/2001.