Tapani Rämö
FT, professori
Erikoisala: rapakivigraniitit
Puh: 09 191 50810
tapani.ramo@helsinki.fi
Arto Luttinen
FT, dosentti
(Luonnontieteellinen keskusmuseo)
Erikoisala: laakiobasaltit
Puh: 09 191 28745
arto.luttinen@helsinki.fi
Jussi Heinonen
FM, tohtorikoulutettava
Erikoisala: ferropikriitit
Puh: 09 191 50802
jussi.s.heinonen@helsinki.fi
Ilona Romu
FM, tohtorikoulutettava
Erikoisala: alkalikivet ja kuoren ksenoliitit
Puh: 09 191 50841
ilona.romu@helsinki.fi
Matti Kurhila
FM, tohtorikoulutettava
Erikoisala: U-Pb ja Ar-Ar ajoitukset
Puh: 09 191 50809
matti.kurhila@helsinki.fi
Elina Lehtonen
fil. yo, opiskelija
Erikoisala: LA-ICP-MS-mineraalianalytiikka
elina.lehtonen@helsinki.fi





Taustaa
Mitä on anorogeeninen magmatismi?
Miksi Kuningatar Maudin maalle?
Vanhimmat alueen anorogeeniset magmakivet ovat yli 1000 miljoonaa vuotta vanhoja ja nekin syntyivät muinaisen, Gondwanaa edeltäneen Rodinian supermantereen repeytyessä. Tapahtumiin liittyneet laavakivet ja muut maanpinnan kerrostumat ovat kadonneet eroosiossa ja vain muinaisten tulivuorien kiteytyneet magmasäiliöt, rapakivigraniitit (Kuva 4), ovat merkkinä anorogeenisesta magmatismista ajalta, jolloin elokehä vasta valmistautui maailmanvalloitukseen.
Tiedämme että suurilla anorogeenisilla magmapurkauksilla on ollut huomattava vaikutus paitsi muinaiseen ilmastoon ja elämään, myös maapallon elinolojen kehittymiseen aina nykypäiviin asti. Mutta miksi kivisulaa syntyi näin valtavasti? Minkälaisista vaipan materiaaleista kivisula sai alkunsa, kuinka syvällä ja millaisissa lämpötiloissa?
Suomalaiset geologit Etelämantereella
Geologiset retkikunnat ovat pääasiassa tutkineet 180 miljoonaa vuotta vanhan Karoon suuren magmaprovinssin säilyneitä osia (Kuva 3). Aboa-aseman läheisyydestä aina 120 km päähän vuoriston eteläosaan ulottuvalta alueelta on löydetty esimerkiksi hyvin erikoislaatuisia, maankuoren halkeamiin jähmettyneistä kivisulista syntyneitä juonikiviä (Kuva 7). Karoon laavakivistä poiketen niin kutsutut ferropikriitit eivät ole merkittävästi saastuneet kuorellisilla materiaaleilla. Niitä tutkimalla saadaan tärkeää tietoa maan sisäosassa kuumana virtaavasta vaipasta – Karoon valtavien laavakerrostumien alkulähteiltä (Kuva 8). Vestfjellan alkaliset juonikivet puolestaan muistuttavat Etelä-Afrikan kimberliittejä ja niistä on löydetty runsaasti ksenoliittejä, kallioperän syvyyksistä irti lohjenneita kappaleita, jotka ovat tarttuneet kivisulien matkaan niiden edetessä nopeasti kohti maanpintaa (Kuva 9). Ksenoliitit ovat johdattaneet tutkimusryhmämme laakiobasalttien alapuolisen peruskallion salaisuuksiin yli miljardin vuoden päähän, aina Rodinia-supermantereen syntysijoille asti. Rodinian repeämiseen liittyvät, alueen 1000 miljoonaa vuotta vanhat ja suomalaisittain tutunnäköiset rapakivigraniitit (Kuva 4), ovat myös olleet tarkastelumme kohteena. Projektimme jatkaa täten Helsingin yliopiston vahvaa rapakivitutkimuksen perinnettä aiemmin tältä osin lähes tutkimattomalla mantereella.
Tutkimuksemme perustuvat laajaan kansainväliseen yhteistyöhön sekä parhaiden geokemiallisten analyysi- ja ajoitusmenetelmien käyttöön (Kuva 10). Tutkimuksia rahoittavat Suomen Akatemia ja Geologian valtakunnallinen tutkijakoulu. Kuningatar Maudin maan geologiasta on Helsingin yliopistolla valmistunut kaksi väitöskirjaa (kaksi on valmisteilla) ja kuusi pro-gradu työtä (kaksi on valmisteilla). Tutkimustuloksia on julkaistu alan merkittävimmissä kansainvälisissä aikakausilehdissä (katso Julkaisuja).