Ruostesienitauti syö maailman vehnät (13.6.2008)

Ruostesieni uhkaa vehnän tuotantoa maailmassa, varoittaa nobelisti Norman Borlaug International Herald Tribunessa 27.4.2008:

 • In English: Dying waves of grain. Moni-isäntäinen heinien varsiruoste (Puccinia graminis) on onnistunut kehittämään uuden rodun, joka pystyy vahingoittamaan tai tappamaan melkein kaikki nykyiset vehnälajikkeet. Suurin osa maailman vehnälajikkeista on jalostettava nopeasti uudelleen, kestäviksi tätä tuhoisaa kasvitautia vastaan.

  Tämä on hirmuinen urakka.

  "Viljelyn vihreä kumous" 1960-70-luvuilla perustui (satoisampien lyhytkortisten lajikkeiden lisäksi) siihen, että vehnä onnistuttiin jalostamaan kestäväksi juuri tätä ruostetautia vastaan. Taudinkestävyyttä tuotiin vehnälajikkeisiin monista lähteistä: muun muassa siirrettiin rukiista vehnään suuri kromosominpätkä, jossa oli tehokas kestävyysgeeni. Varsiruoste aiheutti tuolloin 40 prosentin satotappiot vehnällä USA:ssa. Kestävillä lajikkeilla ruosteen vauriot jäivät vähäisiksi - 50 vuoden ajaksi!

  Mutta nyt sieni on siis onnistunut kehittänyt vielä vaarallisemman rodun. Se on aloittanut leviämisen Lähi-Idästä kohti Aasian tärkeitä vehnänviljelyalueita. Jalostajat etsivät "kuumeisesti" uusia kestävyyden geenilähteitä vehnältä (ja myös muilta viljoilta), mutta niitä ei näytä juuri löytyvän. Epidemia ehtii joka tapauksessa ryöstäytyä läpi maailman ennen kuin vanhalla jalostuksella voidaan saada tuloksia aikaan (jos saadaan).

  Nyt jos koskaan olisi aika käydä läpi maailman 10 000 villiä heinäkasvilajia: niistä löytyisi varmasti useita kestävyysgeenejä ja paljon niiden geenimuotoja (alleeleita) ruosteenkestävän vehnän jalostamiseksi. Geeni tuotaisiin luonnollisesti vehnään täysin puhdistettuna, geenitekniikan avulla. Kukaan vastuunsa tunteva biotutkija ei tällaisessa tehtävässä enää edes harkitsisi viljelykasvin perimän sotkemista perinteisellä, likaisella risteytysjalostuksella, ellei moiseen politikoinnilla pakotettaisi.

 • Vertaa vaikkapa mesimarjan tapaukseen.

  Hieman vähemmän vaarallinen tauti on ollut vehnän keltaruoste, jonka evoluutio saattaa kuitenkin olla nopeampaa kuin uskottiin (7.6.2010).