Tieteestä vapaata rahastusta?

"Me kuluttajat" vaadimme Valion "kotimaisen" maitomonopolin pyhittämistä ruokakaupoissa, ilmoitti eräs surullisen kuuluisa pääministeri taannoin mediassa. Toki kävi ilmi, että pelkästään suomalaista maitoa myy täällä vain saksalainen Lidl-kauppaketju - ja että myös Arla Ingmanin maito kerätään valtaosin Suomesta. MOT: Valion liiga 12.4.2010

Sinänsä absurdia keskustelua sivuasioista: lehmähän ei ole "kotimainen" vaan tänne väkisin tuotu, "eksoottinen" vieraslaji, jonka pesimäloiseksi ihminen on hankkiutunut (omituinen nisäkäslaji...).

Valio tunnettiin tietyn aikaa biotutkimuksen edistäjänä, joka etsi elintilaa markkinoilta uusilla, biologisesti paremmilla tuotteilla. Nyt tuuli on kääntynyt, ja rapistuvia valta-asemia yritetään linnoittaa mielikuvien sodalla: lietsomalla kansallista protektionismia sekä ratsastamalla ihmisten tiedepeloilla ja taikauskolla.

Näin pitkälle on päästy: Valio on ilmoittanut ottavansa käyttöön maitopakkauksissaan "gm-vapaa"-merkinnän (HS 5.5.2010). Noinkohan onnistuisi "suuri harppaus" tiedettä vielä vieroksuvien ruokailijoiden kukkarolle? Tuskinpa. Kansainväliset kokemukset eivät ole olleet rohkaisevia, vaan geenipelkojen lientyessä Euroopassa geenivapaudella ratsastaminen ei ole tuonut firmoille niiden toivomia etuja. Menestyäkseen "taikauskotuotteet" vaatisivat näet pysyvää, aggressiivista huhukampanjaa (tuotteiden stailaajille vinkiksi...), jossa kilpailijoiden tuotteet jatkuvasti "paljastuvat" vaarallisiksi.

Odotamme silti, että siunattu mielikuva leviää myös muille aloille... Milloinhan suomalainen lääketehdas keksii pyrkiä markkinoilla johtoasemaan julistamalla lääkkeensä "gm-vapaiksi"?
Sairaille ihmisille sellaisiin innostuminen voisi tosin usein merkitä itsemurhaa, sillä valtaosa tehokkaista uusista lääkkeistä kehitetään ja valmistetaan jo geenimuuntelun avulla. Ja parhaiden kasvilajikkeiden osalta tilanne on pian samanlainen, kun verrattoman tarkat ja puhtaat uudet muuntelumenetelmät (Tammisola 2009 s.16, Nature 2009) ehtivät laajaan käyttöön kasvinjalostuksessa.

--5.5.2010--