Jeffrey M Smithin kaksi geenipamflettia: matalalentoa väärennöksillä ja harhautuksilla

analysoi biologian tiedeyhteisö.

Maharishi-kultin salaisuuksiin, joogalentoon ja Luonnonlain Puolueisiin vihkiytynyt amerikkalainen kauppatieteen maisteri Jeffrey M Smith on koostanut jo toisen pamflettinsa geenimuuntelun tuomioksi ("Genetic Roulette").

Smithin edellinen kirja ("Petoksen siemenet", v.2005) sai murskakritiikin maailman biotieteiden yhteisössä ja myös Suomen biologien keskuudessa. Kirjan tarinoissa ei näet juuri ollut biologista järkeä. "Pimein lyhdyin [okkultistista] puuta heinää": Paikkansa pitäviä väittämiä oli tässä kampanjateoksessa erittäin säästeliäästi muiden joukossa.
Geenitekniikoista aktivistien silmin. Ravitsemus- ja elintarvikebiotekniikan professori Atte von Wright, HS 19.7.2005
Geenikeskustelussa sekoittuvat tunne ja tiede. Saara Vartiainen, Maaseudun Tulevaisuus 20.6.2005
Pelottelun vastuu. Dosentti Viola Niklander-Teeri, Yliopisto 11/2005

"Petoksen" suomenkielisen laitoksen toimittivat Kansalaisten bioturvayhdistys ja Like-kustantamo, ja esipuheen kirjoitti Vihreän Liiton* kestävästi homeopatiasta innostunut suunnannäyttäjä, puutarhatieteen maisteri Heidi Hautala.
Suomennoksen asialaadusta vastasi erään aluesairaalan rutiinilaboratoriossa työskentelevä entinen kalatutkija Liisa Kuusipalo. Teoksen julkistamistilaisuudessa hän todistikin tietotasonsa mediaväelle opettamalla, että "Petoksen" kuvailemat Bt-bakteerit ovat botuliinibakteereita [jotka ovat tunnetusti äärimmäisen myrkyllisiä].
- Tosiasiassa Bt-bakteerit ovat korkeammille eliöille myrkyttömiä bakteereita (Bacillus thuringiensis), joita on käytetty jo puoli vuosisataa luomussakin – kuten jo opintojaan aloitteleva biologian opiskelija tietäisi.
Bioturvayhdistyksen väitteet GMO-vapaa Suomi -kampanjassa ovat paljolti henkilöityneet Kuusipaloon, sillä hän on paneutunut levittämään Suomen julkisuudessa netin okkultismikeskuksissa tehtailtavia väärennöksiä modernista biologiasta.
LK:n viime vuosina toistamia väitteitä on oikaistu mm. seuraavissa asiantuntijalausunnoissa: 1 , 2 , 3 ja 4. Työnantaja kiistää LK:n väitteen, että hän tekisi geenimuuntelun tai kasvinjalostuksen tai niiden riskien tutkimusta (29.2.2008).

"Geneettisen ruletin" väitteet eivät kestä tieteellistä tarkastelua

Kansainvälisesti arvostetut biotutkijat analysoivat Jeffrey M Smithin kirjassaan esittämät geeniväitteet kohta kohdalta (http://academicsreview.org/reviewed-content/genetic-roulette/) sivustolla Academics Review: Testing popular claims against peer-reviewed science. Tämä on uusi tiedesivusto, jossa laajasti levitettyjä väittämiä aletaan testata laatuvarmistetun tieteellisen tutkimuksen perusteella.
Taloushenkilö Smithin keräilemistä biohuhuista ei tiedetarkastelussa jää juuri kiveä kiven päälle.
-Analyysiin perehtymistä voi suositella sopivan sitkeille maallikoille, sillä tutkijat ovat pyrkineet yleistajuiseen ilmaisuun. Tieteen kehitystä seuraaville kasvibiologeille moni seikka on selvä tai tuttu jo ennestään (mutta haitanneeko elontieteen perusteiden kertaus heitäkään...).

30.3.2010 JT

* Näillä "tieteellisillä" eväillä Vihreä Liitto vaatii biologeilta ja päättäjiltä geenimuuntelun käytön minimoimista (esim. eduskuntaryhmän pj Ville Niinistö) ellei sitten kieltämistä (ainakin alueellisesti). "Muualla Euroopassa GMO-rehun käyttäminen on kuitenkin vielä paljon yleisempää; riski GMO-jäljistä on siksi suuri Pohjoismaissa kulutettavassa tuontilihassa." (VL Tiedote 1.11.2007).
Toisaalta puolueessa vaikuttaa vahvasti myös antroposofia-uskonnon piirissä kehitelty (mutta pimein lyhdyin ajettu) geenitorjunta; esimerkkinä Puolueen varapuheenjohtajanakin toimineen biodynaamikko Janne Länsipuron argumentit: "Geenimuunnellut ruoat on tuotu suomalaiseen ruokaketjuun. Todelliset syyt miksi pitäisi sanoa ei geenimuuntelulle: luonnon monimuotoisuuden katoaminen, kem. torjunta-aineiden lisääntyminen, vaikutukset niihin eläimiin, jotka GM-rehua syövät. GM:n käyttö nälän torjunnassa on sama kuin ydinvoiman käyttö ilmastomuutoksen torjunnassa. Yritykset, jotka myy geenimuunneltua ruokaa, hyötyvät, ei muut. Paikallishallinnossa voidaan myös vaikuttaa. Kunnallisvaalit tulossa, aika vaikuttaa kuntien hankintapolitiikkaan. Perniön kunta on tehnyt periaatepäätöksen olla ostamatta geenimuunneltua ruokaa."
Muita perusteluja samasta Vihreän Liiton Valtuuskunnan kokouksesta (22.-23.9.07 Tampereella): - Henrik Korkeamäki: "GM on jälleen yksi tekninen ratkaisu sosiaaliseen ongelmaan (nälkä). Tekniset ratkaisut ei ole aiemminkaan olleet toimivia." - Heidi Hautala: "GM: Samaa mieltä kuin Henrik Korkeamäki. 70-luvulla jo tuli markkinoille uusia potentiaaleja ”ihmelajikkeita”, eikä siitäkään seurannut maailman nälkäongelman kannalta mitään."
- Näin kepeästi aate siis yhä vain mitätöi viljelyn vihreän kumouksen, jolla jalostajat sentään pelastivat** kenties satoja miljoonia köyhiä ihmisiä nälkäkuolemalta 70-luvulla Aasiassa. Ainakin yhtä tuhoisaa ihmisille ja luonnolle olisi tieteen torpedointi tällä vuosisadalla.
**Vuonna 2006 Yhdysvaltain kongressi hyväksyi yksimielisesti aloitteen korkeimman mahdollisen siviilitunnustuksen, kongressin kultamitalin myöntämisestä kasvinjalostaja Norman Borlaugille. Asetuksen mukaan "Tohtori Borlaug on pelastanut enemmän ihmishenkiä kuin kukaan toinen ihminen, joka on koskaan elänyt, ja pelastanut enemmän ihmishenkiä islamilaisessa maailmassa kuin kukaan toinen ihmiskunnan historiassa" ( http://fi.wikipedia.org/wiki/Norman_Borlaug )