Tutkija romutti omatkin ruokamielikuvansa

(HS 3.8.2006) Marieke Saher tutki eri tavoin tuotettuun ruokaan liittyviä käsityksiä

Ruokaan ja terveyteen liittyvät uskomukset istuvat tiukassa. Niitä ei horjuta edes tieto. Sen sai huomata helsinkiläinen psykologian tutkija Marieke Saher, 32. Hän tutki ruokaan ja terveyteen liittyviä mielikuvia ja niiden pysyvyyttä. Samalla hän joutui ravistelemaan omia käsityksiään. "Minulla oli ylistäviä mielikuvia luomuruoasta. Sen sijaan geenimuunnellulle ruoalle sanoin jyrkän ein", hän muistaa.

Saherin mukaan luomu koetaan terveelliseksi ja geenimuuntelu epäilyttää. Sitä pidetään jopa vaarallisena. Tutkijat sen sijaan väittävät, että geenimuunneltu ruoka ja luomuruoka eroavat muusta ruoasta vain tuotantotavaltaan.

"Kemistikään ei erota luomutomaattia ja tehotuotettua tomaattia toisistaan. Mausta ja ulkonäöstä ei löydy eroja. Se oli yllätys minullekin".

Kun mielikuva on syntynyt, tieto ei horjuta sitä helposti. Näin on, koska mielikuvat syntyvät kokemuksista ja ne sopivat omaan maailmankuvaan. "Teknologian käyttö sotii niitä käsityksiä vastaan, mikä on ihmiselle hyvää. Kuvitellaan, että jos elintarvike ei ole luonnollinen, sen täytyy olla haitallinen."

Marieke Saher sanookin, että tunteeseen perustuva tieto muuttuu hitaammin kuin älyllinen tieto. "Vaikka tietää, että luomutuote ei ole terveellisempi, tunnepuoli voi olla eri mieltä."

Marieke Saher on syntyjään hollantilainen. Rakkaus suomen kieleen toi hänet Suomeen vuosikymmen sitten. Hän halusi pätevän syyn opiskella suomea ja haki Helsinkiin psykologian tutkimusryhmään.

"Suomi kuulostaa niin ihanalta. Se on omalla tavallaan kaunis kieli. Sitten rakkaus kieleen riistäytyi käsistä. Nyt viihdyn täällä niin hyvin, että en halua pois. Oli kaamos tai huono talvikeli, täällä minä pyöräilen."

JAANA LAITINEN

Filosofian maisteri Marieke Saherin väitöskirja "Everyday beliefs about food and health" tarkastetaan Helsingin yliopistossa 4. elokuuta.

  • In English: http://ethesis.helsinki.fi/julkaisut/kay/psyko/vk/saher/everyday.pdf (pdf, 64 s.)