Suomalaiset geenitekniikan vastustajat jälleen kiinni väärennöksistä (25.9.2008)

Kun Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA on antanut lausuntonsa muuntogeenisen tuotteen EU-käyttölupaa koskevasta hakemuksesta, yleisö saa kommentoida asiaa. Nämä yleisön kommentit lupahakemuksista julkaistaan EU-komission verkkosivulla.

Kiusaus näyttää käyvän ns. aktivisteille ylivoimaiseksi, ja väärennöksiä lähetetään EU-komissiolle milloin minkäkin julkisen organisaation nimissä. Aiempia tapauksia on kuvattu jäljempänä.

Uusimmat geenivastustajien väärennökset paljastuivat 25.9.2008. He olivat lähettäneet soijapavun Mon89788 tuotehakemuksesta EU-komissiolle "omatekoisia" kommenttejaan muka Finfood-järjestön sekä BioBio-tiedeseuran nimissä.

"Finfood"-kommentissa vastattiin ensin kaikkiin kysyttyihin asiakohtiin kirkkaalla tyhjällä, ja tämän tyhjyyden perusteella tultiin sitten väistämättömään loppu"päätelmään", että "EU:n maatalouden kansainvälisen kaupan keihäänkärki tulkoon olemaan puhtaus". Finfood - Suomen Ruokatieto ry kuitenkin vakuuttaa, että se ei ole moista kommenttia lähettänyt, vaan "kyseessä on siis selkeä väärennös".

Monisanaisempi pohtija tarkastelee tiedeseuran nimissä maailman menoa 14 sivun verran, kunnes tulee vastaansanomattomaan päätelmään: "Minulla ei ole käytössäni tutkimusinformaatiota MON98788-lajikkeesta, mutta se ei saa vaikuttaa sanomani merkityksellisyyteen". Kuinka ollakaan, Societas biochemica, biophysica et microbiologica Fenniae (BioBio-seura) kuitenkin kiistää osallistuneensa millään tavalla tämän hengentuotteen syntyyn.

9.6.2008

Kun Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA on antanut lausuntonsa muuntogeenisen tuotteen EU-käyttölupaa koskevasta hakemuksesta, yleisö saa kommentoida asiaa. Nämä yleisön kommentit lupahakemuksista julkaistaan EU-komission verkkosivulla.

 • In English: Rapsin T45 kommenttisivulta löytyi hieman "saksalaisittain" murtaen raapusteltu suomalaiskommentti, jonka lähettäjäksi oli merkitty "MTT Agrifood Research Finland, Vihti (!), Scientific Institution" (eli Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus).

  Kuten arvata sopii, väärennöksestähän siinä oli kyse.

 • Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksella ei ole moisen pinnistelmän kanssa yhtään mitään tekemistä.

  Jos tutkivaan journalismiin olisi hiukankaan kiinnostusta Suomen mediassa, kannattaisi kai selvittää, onko Vihdin suunnalla kenties töissä joku urautunut uuden biologian vastustaja (ties vaikka jonkin ei-kristillisen uskonsuunnan aktivisti), jolle houkutus pimeillä lyhdyillä ajamiseen ja suulla suuremmalla esiintymiseen olisi päässyt kasvamaan ylivoimaiseksi...

 • In English: Tutustu aitoon väärennökseen.

  29.2.2008

  EU-komission kerää nettisivulleen yleisön kommentteja muuntogeenisten kasvituotteiden hakemuksista.
 • Riisin LLRICE62 kommenttisivulta löytyi "hoonolla enklanti" raapusteltu suomalaiskommentti, jonka lähettäjäksi oli merkitty "North Karelian Central Hospital" (eli Pohjois-Karjalan keskussairaala).

  Kuten arvata sopii, väärennöksestähän siinä oli kyse.

 • Pohjois-Karjalan keskussairaalalla ei ole ollut asian kanssa yhtään mitään tekemistä, vaan asia on sille täysin vieras. Sairaala ei ole tällaista asiaa virallisella taholla käsitellyt tahi siitä mitään lausunut.

  "Kyseessä lienee jonkun yksityisajattelijan oma kommentointi." Missään tapauksessa Pohjois-Karjalan keskussairaala ei organisaationa ole tällaisen ilmoituksen takana. Kuntayhtymän hallinnossa tai johtavien virkamiesten toimesta tuontyyppistä asiaa ei ole koskaan käsitelty. Myöskään sairaalan kliinisessä toiminnassa ei ole vireillä mitään hanketta tai tutkimusta, joka miltään osin sivuaisi kasvintuotannon geeniperimää ja sen muuntelua.

  Jos siis tutkivaan journalismiin olisi hiukankaan kiinnostusta Suomen mediassa, kannattaisi kai selvittää, onko sairaalassa kenties töissä joku urautunut uuden biologian vastustaja, jolle houkutus "tieteellisenä laitoksena" esiintymiseen olisi päässyt kasvamaan liian suureksi...

 • In English: Tutustu aitoon väärennökseen.