Auringon tehon lasku saattaa viilentää ilmastoa

Aktiivisuuden jyrkkä hiipuminen yllätti tutkijat

Tapio Mainio, HELSINGIN SANOMAT 19.3.2009
 • Auringon aktiivisuuden väheneminen saattaa viilentää maapallon ilmastoa, sanoo professori Kalevi Mursula Oulun yliopiston fysiikan laitokselta.

  Noin sata tiedemiestä eri puolilta maailmaa pohtii auringon tehon laskuun liittyviä kysymyksiä lauantaihin kestävässä kokouksessa Saariselällä.

  Auringon aktiivisuus vaihtelee 11 vuoden välein, ja nyt ollaan aktiivisuuden aallonpohjassa. Ilmiön tunnistaa siitä, että taivaalla leiskuu tavallista vähemmän revontulia.

  "Tämän perussyklin lisäksi tiedämme historiasta, että auringon aktiivisuus on vaihdellut 50–100 vuoden jaksoissa. Näyttää siltä, että tällä kertaa 80 vuotta kestänyt aktiivinen kausi olisi päättymässä, ja olisi alkamassa pitempiaikainen auringonpilkkujen minimi", Mursula kertoo.

  Edellinen pitkä minimi koettiin 1600-luvulla. Silloinen kylmä ajanjakso näkyy ohuina lustoina muun muassa Lapin subfossiilipuissa, joita on sukellettu järvien pohjaliejusta. Ajanjaksoa on Euroopassa kutsuttu pikkujääkaudeksi.

  Aurinkotuulen tiheys on mittausten mukaan puolittunut muutamassa vuodessa.

  "Aktiivisuuden väheneminen havaittiin myös Huippuvuorten revontulitutkalla, jota pidettiin yhtäjaksoisesti päällä maaliskuusta 2007 maaliskuuhun 2008. Tuona aikana ei rekisteröitynyt yhtään kunnollista revontulimyrskyä", kansainvälisen EISCAT-järjestön johtaja Esa Turunen kertoo.

  "Aktiivisuuden jyrkkä hiipuminen on tullut yllätyksenä. Parin seuraavan vuoden aikana jännäämme, kääntyykö aktiivisuus jälleen nousuun niin kuin pitäisi", Turunen sanoo.

  TIETOKULMA

  Aurinkotuuli syytää hiukkasia

 • Maan magneettikenttä suojelee maata aurinkotuulen hiukkasilta, joita syöksyy maata kohti jatkuvana virtana.
 • Hiukkaset kiertyvät magneettikentän mukana kohti napa-alueita ja synnyttävät ilmakehään osuessaan revontulia.
 • Revontulia näkyy runsaasti silloin, kun aurinko on aktiivinen.
 • Voimakkaat revontulet yhdistetään auringonpilkkuihin liittyviin flare-purkauksiin.