Verkostoanalyysikurssi Kevät 2000
Jan-Erik Johanson & Mikko Mattila
Ohjeet harjoitustyölle
Koska kyseessä on metodikurssin harjoitustyö, vaaditaan siltä, että se osoittaa kirjoittajansa kyvyn ymmärtää verkostoanalyysin keskeisiä periaatteita, taidon soveltaa joitakin verkostoanalyysin menetelmiä empiiriseen aineistoon ja kirjoittaa näiden taitojen pohjalta järkevä, johonkin tutkimusongelmaan perustuva, harjoitustyö. Harjoitustyön on oltava pituudeltaan vähintään 10 sivua ja sen muotoseikkojen suhteen pätee laitoksen yleisvaatimukset (ks. Auvinen & Noponen: Graduntekijän opas). Harjoitustyö palautetaan Johansonille tai Mattilalle yleisen valtio-opin laitoksen kansliaan viimeistään huhtikuun 20. päivään mennessä. Tulokset ilmestyvät yleisen valtio-opin laitoksen ilmoitustaululle viimeistään 5. toukokuuta mennessä. Harjoitustyön myöhästyminen vaikuttaa arvosteluun negatiivisesti. Suosittelemme, että kirjoitus- ja analyysivaiheen aikana opiskelija käy keskustelemassa työstään opettajien luona vastaanottoaikoina.
Harjoitustyön arvosteluun vaikuttavat ainakin seuraavat seikat:
- tutkimusongelman mielekkyys ja hyvä perustelu
- oikein käytetyt menetelmät ja niiden perusteltavuus tutkimusongelman kannalta
- yleinen kielellinen tarkkuus ja selkeys sekä muotoseikkojen noudattaminen.
Harjoitustyö etenee seuraavien vaiheiden kautta:
Vaihe 1. Valitse käyttämäsi aineisto. Vaihtoehtoja on kolme:
- a) Tom Uotilan keräämä maailmankauppa-aineisto (MKA),
- b) Risto Lampisen EU-lobbausaineisto (EULA) tai
- c) Mikko Mattilan Sosiaali- ja terveyslainsäädännön lobbausaineisto (STLO).
Vaihe 2. Valitse tutkimusongelma ja aineisto rajaus. Aineistot ovat suuria (etenkin MKA), joten niiden rajaaminen helpottaa aineiston analysointia. Halutessasi voit tietenkin käyttää myös koko aineistoa. Esimerkkirajauksia:
- MKA: a) supista aineisto maanosien väliseksi aineistoksi tai b) valitse siitä joku mielekäs osa esim. eurooppalaiset (tai OECD) maat ja analysoi niiden välistä kauppaa.
- EULA: a) ota käsittelyyn joko EU-tason toimijat tai suomalaiset toimijat tai b) ryhmittele matriisi eturyhmiin Lampisen artikkelissaan esittelemän jaottelun mukaisesti.
STLO on aineistona niin pieni, että sitä voi käyttää sellaisenaan.
Vaihe 3. Mieti vaatiiko aineisto uudelleenkoodausta, dikotomisointia yms. operaatiota. Jos vaatii, tee ne. Suorita tarvittavat analyysit. Esim. mitkä toimijat ovat keskeisiä ja mitkä eivät? Mikä on verkoston tiheys, entä keskittyneisyys? Jos tutkimusongelman kannalta järkevää, luokittele toimijat jonkin tunnilla käydyn kriteerin mukaisesti (esim rakenteellinen vastaavuus). Tee kuva aineistostasi. Mitä se kertoo verkoston rakenteesta?
Vaihe 4. Kirjoita harjoitustyö. Voit käyttää esim. seuraavanlaista jaottelua: johdanto, tutkimusongelma, aineiston esittely, empiirinen analyysi, johtopäätökset, lähteet.
Vaikka kyseessä on metodityö, suositellaan lähdemateriaalin käyttöä, koska se oikein käytettynä jäsentää työtä ja sijoittaa sen tieteelliseen ja/tai yhteiskunnalliseen kontekstiinsa. Lähdemateriaalin hyvyys riippuu tietenkin tutkimuskohteesta. Esim. jos aineistosi on EULA, etsi Euroopan unionin päätöksentekoa ja lobbausta koskevaa materiaalia. Lampisen gradusta saa hyviä vinkkejä.
Maailmankauppa-aineisto
Sisältää vuodet 1974, 1989 ja 1994. Tiedostojen nimet ovat kauppaxx, jossa xx viittaa vuoteen. Esimerkiksi vuoden 1974 aineisto on nimellä kauppa74. Tiedot on kerännyt Tom Uotila omaa graduansa varten. Tarkemmat tiedot aineistoista löytyy Tomin gradusta.
Lähteitä:
- Breiger, Ronald L. (1981): Structures of Economic Interdependence among Nations. Teoksessa: Blau, Peter M. - Merton, Robert K. (toim.): Continuities in Structural Inquiry. Sage, London.
- Uotila, Tom (1999): Verkosto maailmantaloudessa - Kansainvälisen kaupan rakenteet vuosina 1974-1994. Teoksessa: Mattila, Mikko & Uusikylä, Petri (toim.): Verkostoyhteiskunta. Käytännön johdatus verkostoanalyysiin. Gaudeamus, Helsinki.
- Uotila, Tom (199z): World trade structures 1974-1994 : an international political economy approach. Julkaisematon pro gradu -työ. Helsingin yliopiston valtiotieteellisen tiedekunnan kirjasto.
EU-lobbausaineisto
Tämän aineiston keräsi Risto Lampinen omaa graduansa varten. Sisältää tietoja sekä suomalaisten että EU-tason organisaation keskinäisistä suhteista (KINFO) ja näiden organisaatioiden välisistä etuyhtenevyyksistä (SEDUT) maitotalouspolitiikan alalla. KINFO matriisissa 1 tarkoittaa yhteyksien olemassaoloa, ja 0, että niitä ei ole. SEDUT-matriisissa 1 tarkoittaa, että toimijoilla on yhtenevät edut ja 0 päinvastaista. Toimijoiden nimet ja niiden luokittelu löytyy Riston gradusta tai alla mainitusta Hallinnon tutkimus lehden artikkelista.
Lähteitä:
- Lampinen, Risto (1999): Euroopan unionin lobbausverkostot - Eturyhmien vaikutusmahdollisuudet Euroopan unionin maitotalouspolitiikan verkostoissa. Teoksessa: Mattila, Mikko & Uusikylä, Petri (toim.): Verkostoyhteiskunta. Käytännön johdatus verkostoanalyysiin. Gaudeamus, Helsinki.
- Lampinen, Risto (1995): Eturyhmien asema maitotalouspolitiikassa Euroopan unionissa ja Suomessa. Hallinnon tutkimus 14: 338-350.
- Lampinen, Risto (1994): Maitotalouspolitiikan eturyhmät Euroopan unionissa ja Suomessa. Julkaisematon pro gradu -työ. Helsingin yliopiston valtiotieteellisen tiedekunnan kirjasto.
Sosiaali- terveyspäätöksenteon lobbausverkosto
Tämän aineiston keräsi Mikko Mattila omaa graduansa varten. Se koostuu ainoastaan yhdestä yhteysmatriisista, jossa on kaiken kaikkiaan 24 organisaatiotoimijaa ja jossa metriisin elementtien arvot kuvastavat yhteydenpidon tiiviyttä. Matriisin nimi on FIRMAT. Matriisin arvot tarkoittavat seuraavaa: 1 = "Ainakin kerran viikossa", 2 = "Ainakin kerran kuukaudessa" ja 3 = "Ainakin kerran vuodessa".
Aineistossa käytetyt lyhenteet tarkoittavat seuraavaa:
FSK Finlands Svenska Kommunförbund
KaupL Suomen Kaupunkiliitto
Kela Kansaneläkelaitos
Kesk Suomen Keskusta
Kok Kokoomus
KunnL Suomen Kunnallisliitto
KT Kunnallinen työmarkkinalaitos
KTV Kunta-alan ammattijärjestö KTV
KVL Kunnallisvirkamiesliitto KVL
LastOp Lastentarhaopettajaliitto
RKP Ruotsalainen Kansanpuolue
SAK Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK
SDP Suomen Sosialidemokraattinen Puolue
SL Sairaalaliitto
SLL Suomen Lääkäriliitto
STKL Sosiaaliturvan Keskusliitto
SOSTL Sosiaalityöntekijöiden liitto
STH Sosiaali- ja terveyshallitus
STHL Suomen Terveydenhoitajaliitto STHL
STM Sosiaali- ja terveysministeriö
STTK Suomen Teknisten Toimihenkilöjärjestöjen Keskusliitto
Super Suomen Perushoitajaliitto
Tehy Terveydenhuoltoalan ammattijärjestö Tehy
TVK Toimi- ja virkamiesjärjestöjen Keskusliitto
Vas Vasemmistoliitto
VM Valtiovarainministeriö
YTY Sosiaali- ja terveysjärjestöjen yhteistyöyhdistys YTY
Lähteitä:
- Mattila, Mikko (1994): Hierarchy or competition. The interest representation network of organized labour in Finnish social and health policy making. Acta sociologica 37:4 s. 371-381
- Mikko Mattila (1993): Sosiaali- ja terveyspolitiikan päätöksenteon organisaatioverkosto. Teoksessa: Hyvinvointivaltiosta kilpailuvaltioon. Sosiaali-ja terveysministeriön Julkaisuja 1993:4. Yliopistopaino. Helsinki.
- Mattila, Mikko (1993): Organisaatioverkostot ja sosiaali- ja terveyspoliittinen päätöksenteko. Hallinnon tutkimus 12: 295-309.
- Mattila, Mikko (1993): Sosiaali- ja terveyspolitiikan päätöksenteon organisaatioverkosto. Julkaisematon pro gradu -työ. Helsingin yliopiston valtiotieteellisen tiedekunnan kirjasto.
Apua ja vinkkejä saat sähköpostilla (mmattila@valt.helsinki.fi / jjohanso@valt.helsinki.fi) tai tulemalla vastaanotolle.