Tarinan kirjoittaminen, osa 1

Jos Twineä ei ole aiemmin käytetty tällä selaimella, vasemmassa laidassa lukee “0 tarinaa” eli tarinoita ei vielä ole. Kun luot tarinoita, ne näkyvät tässä näytössä kuvakkeina.

Oikeassa laidassa on valikko. Ylimpänä valikosa on vihreä “+Tarina” -painike. Luo uusi tarina painamalla tätä painiketta.

Ohjelma kysyy minkä nimen haluat antaa tarinalle. Tarinan nimi näkyy vain sinulle itsellesi, niin että jos teet useita tarinoita, niin tiedät mikä tämä tarina on. Nimen voi myös muuttaa myöhemmin, jos ei heti keksi hyvää nimeä. Tehdään tässä lyhyt esimerkkitarina, jonka nimi on Älykkyystesti. Kirjoita se nimeksi ja klikkaa “+Lisää”.

Ohjelmassa avautuu alla olevan näköinen ruutu. Tarina koostuu muistilapuista, joita ruudulla on jo valmiiksi yksi. Jos otat hiirellä kiinni muistilapusta (vasen painike painettuna), voit siirtää sitä ruudulla haluamaasi paikkaan. Ruudun alalaidassa on valintoja, joita katsotaan myöhemmin.

Jos pysäytät hiiren muistilapun päälle, aukeaa pieni ponnahdusvalikko. Muokkaa muistilappua kaksoisklikkaamalla sitä tai valitsemalla avautuvasta ponnahdusvalikosta kynän kuva.

Muistilapun eli tarinan kappaleen muokkausnäkymä näkyy alla. Muistilapussa on kolme kenttää: otsikko, tunnisteet ja lukijalle esitettävä teksti. Otsikko ja tunnisteet eivät näy lukijalle, ne vain helpottavat tarinan kirjoittamista.

Tämän lapun nimi on “Nimetön kappale”. Muutetaan sen nimeksi “Alku”. Alimmassa kentässä lukee “Double-click this passage to edit it.” Pyyhi tuo teksti pois ja kirjoitetaan tähän tarinamme alku alla olevan kuvan mukaiseksi.

Kokeillaan miltä tarinan alku näyttää. Vois sulkea muistilapun ylänurkan X-painikkeesta tai painaa esc-näppäintä näppäimistön vasemmassa yläkulmassa. Kirjoittamasi teksti tallennetaan aina automaattisesti eikä sitä tarvitse erikseen tallentaa.

Kun suljet muistilapun, palaat tarinan muokkaukseen. Huomaa että muistilappuun on päivittynyt kirjoittamasi uusi otsikko ja teksti. Voit kokeilla miltä tarina näyttää painamala “Näytä” -painiketta alareunan oikeassa reunassa (punainen nuoli).

Tarina avautuu uuteen välilehteen ja sen pitäisi näyttää tältä. Kun haluat palata takaisin tarinan muokkaamiseen, sulje välilehti (punainen nuoli).

Miten tarina jatkuu? Tuhoutuuko maapallo? Se selviää seuraavassa luvussa!