Helsingin yliopiston Venäjä-seuran toimintakertomus 2020


LUONNOS 31.3.2021

Helsingin yliopiston Venäjä-seura yhdistää Venäjästä kiinnostuneita yliopistolaisia yli tiedekunta- ja kampusrajojen. Se on Suomi–Venäjä-Seuran osasto ja tekee yhteistyötä yliopiston ja muiden Venäjä-toimijoiden ja SVS:n osastojen kanssa. Osasto järjestää esitelmätilaisuuksia ja tekee retkiä erilaisiin kulttuurikohteisiin ja -tapahtumiin. Se pyrkii luomaan kontakteja venäläisiin opiskelijoihin sekä edistämään suomalaisten ja Suomessa asuvan venäjänkielisen väestön välistä vuorovaikutusta.

Vuosikokous pidettiin 24.2.2020 ja siellä valittiin osaston johtokunnan puheenjohtajaksi Matti Leskinen, varapuheenjohtajaksi Irma Reijonen ja johtokunnan jäseniksi Meri Herrala, Julija Azbel, Esa Hakala, Emilia Suuronen. Aino Porevuo, Susan lkonen ja Mia Öhman. Johtokunnan järjestäytyessä sihteeriksi valittiin Emilia Suuronen, taloudenhoitajaksi ja jäsensihteeriksi Susan Ikonen.

17.1.2020 yhdistys järjesti Temppeliaukion kirkossa Martin Malmgrenin pianokonsertin Venäläisen modernismin värejä ja vaikutteita. Käytännön syistä keskusseura otti järjestelyjen taloudellisen vastuun. Koronaviruspandemian vuoksi yhdistyksen kevään tapahtumia jouduttiin perumaan ja suurin osa vuoden 2020 tapahtumista järjestettiin etäyhteydellä. Esimerkiksi yhdistyksen huhtikuulle suunniteltu retki Natalia Gontšarovan näyttelyyn Ateneumiin jouduttiin perumaan. Aiempien vuosien tapaan pidimme esillä Venäjää koskevaa suomalaista tietokirjallisuutta lukupiirin muodossa. Kaikki lukupiirit järjestettiin etänä Zoom-sovelluksella. Keväällä luettavana oli Jyrki Siukosen kirja Kaksi tornia: kuvanveisto ja politiikka sosialistisen rakentamisen aikakaudella. Syksyllä luimme Viv Groskopin teoksen Älä heittäydy junan alle ja muita elämänoppeja venäläisistä klassikoista.

Yhdistys on aikaisemmin järjestänyt elokuvailtoja. Koronapandemiasta huolimatta niistä ei haluttu kokonaan luopua ja yhdistys järjestikin vuoden aikana neljä elokuvailtaa etänä. Tämä toteutettiin niin että osallistujat katsoivat elokuvat etukäteen ja sitten sovittuna aikana kokoonnuttiin etänä keskustelemaan elokuvasta. Etäelokuvaillat alkoivat Mia Öhmanin alustuksella.

Kulttuuritoiminta ja esitelmätilaisuudet

Vuoden aikana järjestimme seuraavat venäläiseen kulttuuriin liittyvät tilaisuudet (suluissa tapahtumien osallistujamäärät):
Tammikuu: pe 17.1. Martin Malmgrenin pianokonsertti Venäläisen modernismin värejä ja vaikutteita Temppeliaukion kirkossa. (100)
Huhtikuu: 23.4. Lukupiiri. Luettavana kirjana oli Jyrki Siukosen kirja Kaksi tornia: kuvanveisto ja politiikka sosialistisen rakentamisen aikakaudella. (5)
Elokuu: 31.8. Perinteinen yliopiston avajaiskarnevaalin elokuvailta. Katsottavana elokuvana oli Grigori Aleksandrovin romanttinen musiikkikomedia Vesna vuodelta 1947. Mia Öhman piti elokuvasta alustuksen.(6)
Lokakuu 5.10. Etäelokuvailta. Zoom-tapaamisessa keskusteltiin Aleksandr Ptushkon fantasiaelokuvasta Sadko (1952). Mia Öhman piti alustuksen. (6)
15.10. Lukupiiri. Lukukirjana oli Viv Groskopin teos Älä heittäydy junan alle ja muita elämänoppeja venäläisistä klassikoista. (4)
Marraskuu: 2.11. Etäelokuvailta. Zoom-tapaamisessa keskusteltiin Aleksandr Ptushkon kauhuelokuvasta Vij (1967), joka perustui Nikolai Gogolin kertomukseen. Mia Öhman piti alustuksen elokuvasta. (9)
30.11. Etäelokuvailta. Zoom-tapaamisessa keskusteltiin kahdesta elokuvasta, jotka molemmat kuvaavat elämää suojasään ajan Moskovassa. Toinen elokuva oli Georgi Danelijan Ja shagaju po Moskve (1964) ja toinen Mihail Kozakovin Pokrovskije vorota (1982). Mia Öhman piti alustuksen. (6)

Matkat ja retket

Koronaviruspandemian takia yhdistys ei järjestänyt vuonna 2020 yhtään matkaa tai retkeä.

Humanitaarinen toiminta

Jatkoimme Venäjän Karjalan lastenkotilasten avustamista Pelastakaa lapset ry:n kautta.

Toiminnasta tiedottaminen, aktiivisuus ja uusien jäsenten hankinta

Johtokunta kokoontui vuoden 2020 aikana kuusi kertaa, joista kaksi kertaa ravintola Kekossa ja yhden kerran Aleksanteri-instituutin neuvotteluhuoneessa. Muut johtokunnan kokoukset järjestettiin etänä Zoom-sovelluksella.

Verkkosivut, jäsenkirje ja sähköpostilistat ovat kanaviamme tiedottaa tapahtumista ja matkoista. Laajemmalle yleisölle tarkoitetuista tilaisuuksista tiedotimme Aleksanteri-listan, SVS:n sähköisen tiedotteen sekä Kontakt-lehden kautta. Tiedotimme yliopistolla tapahtumista ainejärjestöjen sähköpostilistoilla. Omalla sähköpostilistallamme on 28 tilaajaa.

Vuoden aikana lähetimme neljä jäsenkirjettä. Jäsenkirje lähetettiin sähköisesti kaikille niille osaston jäsenille, joiden sähköpostiosoite oli tiedossa. Kirjeitä ei lähetetty Ankkurin kautta. Paperisina jäsenkirjeitä lähetetään enää noin 16.

Pyrimme saamaan osaston uusia jäseniä ja erityisesti opiskelijoita tulemaan aktiivisesti mukaan toimintaan. Vuoden aikana liittyi 11 uutta jäsentä. Vuoden 2020 lopussa osastolla oli jäseniä yhteensä 91.

Yhteistyö ja osallistuminen Suomi-Venäjä-Seuran toimintaan

Suomi-Venäjä-seuran ensimmäinen edustajakokous pidettiin hajautettuna verkkokokouksena 26.9.2020. Yhdistyksestä edustajakokoukseen osallistuivat Irma Reijonen ja Susan Ikonen paikan päällä Helsingissä ja Emilia Suuronen etänä. Edustajakokouksessa Susan Ikonen valittiin seuran valtuustoon.

Matti Leskinen osallistui seuran Helsingin osastojen etäkokoukseen 29.9.2020 ja Irma Reijonen ja Emilia Suuronen osallistuivat Helsingin osastojen etäkokoukseen 24.11.2020. Molemmissa kokouksissa suunniteltiin osastojen vuoden 2021 toimintaa.