Helsingin yliopiston Venäjä-seuran toimintakertomus 2018

Helsingin yliopiston Venäjä-seura yhdistää Venäjästä kiinnostuneita yliopistolaisia yli tiedekunta- ja kampusrajojen. Se on Suomi-Venäjä-Seuran osasto ja tekee yhteistyötä yliopiston ja muiden Venäjä-toimijoiden ja SVS:n osastojen kanssa. Osasto järjestää esitelmätilaisuuksia ja tekee retkiä erilaisiin kulttuurikohteisiin ja -tapahtumiin. Se pyrkii luomaan kontakteja venäläisiin opiskelijoihin sekä edistämään suomalaisten ja Suomessa asuvan venäjänkielisen väestön välistä vuorovaikutusta. Osasto järjestää vuosittain matkan lähialueille tai johonkin muuhun venäläiseen kohteeseen.
Vuosikokous pidettiin 16.2.2018 ja siellä valittiin osaston johtokunnan puheenjohtajaksi Meri Herrala, varapuheenjohtajaksi Matti Leskinen. Muiksi johtokunnan jäseniksi valittiin Martti Haltia, Emilia Suuronen, Susan Ikonen, Esa Hakala, Irma Reijonen, Aino Porevuo, Julija Azbel, Marjaana Hakala, Mia Öhman ja Ira Österberg.
Aiempien vuosien tapaan pidimme esillä Venäjää koskevaa suomalaista tietokirjallisuutta lukupiirin muodossa. Keväällä lukemistossa olivat Helen Rappaportin Pietari 1917 - Ulkomainen eliitti Venäjän vallankumouksen pyörteissä ja Kalle Kniivilän Tanjan katu - elämää Pietarissa 1917- 2017. Syksyllä luimme Kimmo Rentolan kirjan Stalin ja Suomen kohtalo sekä Inkeri Hirvensalon ja Pekka Sutelan teoksen Rahat pois Bolševikeilta - Suomen kauppa Neuvostoliiton kanssa. Kesällä teimme retken Tampereelle, jossa kävimme muun muassa uudistetussa Lenin-museossa ja tutustuimme Pispalan alueeseen.

Kulttuuritoiminta ja esitelmätilaisuudet

Vuoden aikana järjestimme seuraavat venäläiseen kulttuuriin liittyvät tilaisuudet (suluissa tapahtumien osallistujamäärät):
Helmikuu:
16.2. Vuosikokouksen yhteydessä Professori Kimmo Rentola ja emeritusprofessori Timo Vihavainen pitivät esitelmän yhdessä Ohto Mannisen ja Sergei Zhuravljovin kanssa toimittamastaan teoksesta Varjo Suomen yllä - Stalinin salaiset kansiot. Paikkana oli Aleksanteri-instituutin kokoushuone. (28)
Huhtikuu:
6.4. Taidenäyttelykäynti nykytaiteen museo Kiasmassa Vladislav Mamyshev-Monroe – Tähtipölyä Venäjältä näyttelyyn. Tutustuimme myös näyttelyyn Meno-Paluu, joka esitteli nykytaidetta Itämeren alueelta. (8)
11.4. Lukupiiri. Lukukirjana oli Helen Rappaportin teos Pietari 1917 - Ulkomainen eliitti Venäjän vallankumouksen pyörteissä. Paikkana oli Kansalliskirjaston Pohto-huone. (10)
Toukokuu:
4.5. Elokuvanäytös. Kävimme katsomassa Maxim elokuvateatterissa Armando Iannuccin elokuvan The Death of Stalin. Elokuvan jälkeen kävimme syömässä Panimoravintola Bryggerissa, jossa Susan Ikonen esitelmöi illan elokuvasta. (11)
30.5. Lukupiiri. Luettavana kirjana oli Kalle Kniivilän kirja Tanjan katu. Paikkana oli Kansalliskirjaston Pohto-huone. (7)
Syyskuu:
3.9. Perinteinen yliopiston avajaiskarnevaalin elokuvailta. Katsottavana elokuvana oli Georgi Danelijan elokuva Afonja. Ira Österberg piti elokuvasta alustuksen. (13)
Marraskuu:
5.11. Lukupiiri. Luettavana kirjana oli Kimmo Rentolan teos Stalin ja Suomen kohtalo. Professori Kimmo Rentola oli mukana keskustelemassa teoksestaan. (11)
10.11. Elokuvanäytös Lenin Puolassa WHS Teatteri Unionissa. (3)
28.11. Lukupiiri. Lukukirjana oli Inkeri Hirvensalon ja Pekka Sutelan teos Rahat pois Bolševikeilta – Suomen kauppa Neuvostoliiton kanssa. (5)
Joulukuu:
17.12. Elokuvailta. Elokuvaillassa esitettiin Nikita Mihalkovin eastern Svoi sredi tšužih, tšužoi sredi svoih vuodelta 1974. Mia Öhman piti elokuvasta alustuksen. (10)

Matkat ja retket

Kesäkuu 9.6. Kesäretki Tampereelle, jossa kävimme katsomassa Lenin-museon uudistetun näyttelyn, tutustuimme Pispalan alueeseen ja sen historiaan ja kävimme Museo Milavidassa, jossa oli esillä näyttely Suomen kuningas. Syömässä kävimme ravintola Heinätorissa. (8)

Humanitaarinen toiminta

Jatkoimme Venäjän Karjalan lastenkotilasten avustamista Pelastakaa lapset ry:n kautta.

Toiminnasta tiedottaminen, aktiivisuus ja uusien jäsenten hankinta

Johtokunta kokoontui vuoden 2018 aikana viisi kertaa, joista yhden kerran puheenjohtajan kotona, yhden kerran ravintola Marian helmessä ja muina kertoina ravintola Kekossa.
Verkkosivut, jäsenkirje ja sähköpostilistat ovat kanaviamme tiedottaa tapahtumista ja matkoista. Laajemmalle yleisölle tarkoitetuista tilaisuuksista tiedotimme Aleksanteri-listan, SVS:n Etelä- Suomen piirin sähköisen tiedotteen ja piirin Facebook-sivujen sekä Kontakt-lehden kautta.
Tiedotimme yliopistolla tapahtumista erityisesti ainejärjestöjen sähköpostilistoilla ja ilmoitustauluilla. Omalla sähköpostilistallamme on 29 tilaajaa.