Helsingin yliopiston Venäjä-seuran toimintakertomus 2017

Helsingin yliopiston Venäjä-seura yhdistää Venäjästä kiinnostuneita yliopistolaisia yli tiedekuntaja kampusrajojen. Se on Suomi-Venäjä-Seuran osasto ja tekee yhteistyötä yliopistolla muiden Venäjä-toimijoiden ja SVS:n osastojen kanssa. Osasto järjestää esitelmätilaisuuksia ja tekee retkiä erilaisiin kulttuurikohteisiin ja -tapahtumiin. Se pyrkii toiminnassaan luomaan kontakteja venäläisiin opiskelijoihin sekä edistämään suomalaisten ja Suomessa asuvan venäjänkielisen väestön välistä vuorovaikutusta. Vuosittain osasto järjestää matkan lähialueille tai johonkin muuhun venäläiseen kohteeseen.
Vuosikokous pidettiin 10.3.2017 ja siellä valittiin osaston johtokunnan puheenjohtajaksi Meri Herrala, varapuheenjohtajaksi Matti Leskinen. Muiksi johtokunnan jäseniksi valittiin Martti Haltia, Emilia Suuronen Susan Ikonen, Esa Hakala, Irma Reijonen, Aino Porevuo, Julija Azbel, Marjaana Hakala, Sami Muhonen ja Ida Sofia Schulgin.
Aiempien vuosien tapaan pidimme esillä Venäjää koskevaa suomalaista tietokirjallisuutta lukupiirin muodossa. Keväällä lukemistossa oli Markku Kuisman kirja Venäjä ja Suomen talous 1700-2015 ja Timo Vihavaisen teos Vladimir Suuresta Putiniin. Syksyllä luimme Ville Laamasen ja H. K. Riikosen toimittaman kirjan Olavi Paavolainen: Volga virtaa nyt Moskovaan sekä Mihail Zygarin kirjan Putinin sisäpiiri.
Keväällä järjestimme Minun Shostakovitshini -tilaisuuden, jossa kuusi musiikin tuntijaa kertoi omasta suhteestaan säveltäjä Dmitri Shostakovitshiin ja hänen musiikkiinsa.
Syksyllä osastomme teki viikonloppuretken Tallinnaan.
Syksyllä pidimme myös elokuvaillan, jossa esitettiin Herbert Rappaportin musikaalikomedia Tsherjomushki, joka perustui Shostakovitshin operettiin.

Kulttuuritoiminta ja esitelmätilaisuudet

Vuoden aikana järjestimme seuraavat venäläiseen kulttuuriin liittyvät tilaisuudet (suluissa tapahtumien osallistujamäärät):
Tammikuu:
26.1. Teatterivierailu Kansallisteatteriin katsomaan Juha Jokelan komediaa Sumu. (4)
Maaliskuu:
18.3. Minun Shostakovitshini -tilaisuus Kansalliskirjaston auditoriossa. Kuusi musiikin tuntijaa kertoi omasta suhteestaan säveltäjä Dmitri Shostakovitshiin ja hänen musiikkiinsa. Henkilökohtaiset puheenvuorot valottivat Shostakovitshin musiikkia ja ristiriitaista elämää eri näkökulmista. Puheen lisäksi kuultiin musiikkinäytteitä. Puhujina olivat Meri Herrala, Timo Honkela, Marianna Kankare-Loikkanen, Kirill Kozlovski, Pekka Pesonen ja Eero Tarasti. (45)
Huhtikuu:
7.4. Jevtushenko-muistoilta. Osasto järjesti 1.4.2017 kuolleen runoilija Jevgeni Jevtushenkon muiston kunniaksi pienimuotoisen muisteluillan. Tilaisuudessa lausuttiin Jevtushenkon runoja, katsottiin videoita ja kuunneltiin Jevtushenkon runoon Babi Jar pohjautuvaa säveltäjä Dmitri Shostakovitshin 13. sinfoniaa. (12)
21.4. Lukupiiri. Luettava kirjana oli Markku Kuisman teos Venäjä ja Suomen talous: 1700- 2015. (7)
Kesäkuu:
12.6. Suomi-Venäjä-seuran hopeisen ansiomerkin jako Timo Vihavaiselle ja lukupiiri. Ansiomerkki jaettiin yhdessä Suomi-Venäjä-seuran historian osaston kanssa emeritusprofessori Timo Vihavaiselle hänen ansiokkaasta toiminnastaan Suomi-Venäjäseuran osastojen parissa. Samassa yhteydessä pidettiin lukupiiri, jossa kirjana oli Vihavaisen teos Vladimir Suuresta Putiniin: Venäjän sankarit ja epäjumalat. Paikkana oli majakkalaiva Relandersgrund. (14)
Syyskuu:
4.9. Perinteinen yliopiston avajaiskarnevaalin elokuvailta. Katsottavan elokuvana oli Veniamin Dormanin elokuvan Ljogkaja zhizn vuodelta 1964. (8)
22.9. Lukupiiri. Luettavana teoksena oli Olavi Paavolainen: Volga virtaa nyt Moskovaan, jonka ovat toimittaneet Ville Laamanen ja H. K. Riikonen. (7)
Lokakuu:
20.10. Elokuvailta. Elokuvaillassa esitettiin Herbert Rappaportin musikaalikomedia Tsherjomushki vuodelta 1959. Ennen elokuvan esitystä Meri esitti johdatuksen elokuvan musiikkiin ja Susan kertoi elokuvan taustalla olleesta Hrushtshovin ajan asutuspolitiikasta. (20)
Marraskuu:
4.11. Juhlat Venäjän vallankumouksen satavuotispäivän kunniaksi yhdessä VENE Oy:n kanssa. Juhlat pidettiin ravintola Tornituvassa. VENE Oy vastasi juhlien pääjärjestelyistä. Osastomme järjesti Rainer Knapaksen vetämään opastuskierroksen ennen juhlia ja juhlaan puhujiksi Kristiina Kalleisen ja Liisa Bycklingin.
17.11. Lukupiiri. Lukukirjana oli Mihail Zygarin teos Putinin sisäpiiri. (8)

Matkat ja retket

Lokakuu: 14.-15.10. Syysretki Tallinnaan. Tutustuimme Viru-hotellin KGB-museoon ja Miehitysmuseoon ja kävimme myös Balti Jaamin torilla. (10)

Humanitaarinen toiminta

Jatkoimme Venäjän Karjalan lastenkotilasten avustamista Pelastakaa lapset ry:n kautta.

Muistamiset

Osastomme jäsen Mikko Toriseva vei osaston nimissä, yhdessä Länsi-Suomen osaston puheenjohtajan Kimmo Elomaan kanssa, Karjalan Karhumäessä sijaitsevalle Sandarmohin teloitusja hautapaikalle kukkaseppeleen siellä tapettujen suomalaisten muistolle.

Toiminnasta tiedottaminen, aktiivisuus ja uusien jäsenten hankinta

Johtokunta kokoontui vuoden 2017 aikana kuusi kertaa, joista yhden kerran kesäkuussa Ravintola Shelterissa ja muina kertoina ravintola Marian helmessä Snellmaninkadulla. Verkkosivut, jäsenkirje ja sähköpostilistat kanavia tiedottaa tapahtumista ja matkoista. Laajemmalle yleisölle tarkoitetuista tilaisuuksista tiedotimme Aleksanteri-listan, SVS:n Etelä-Suomen piirin sähköisen tiedotteen ja piirin Facebook-sivujen sekä Kontakt-lehden kautta. Yliopistolla tiedotimme tapahtumista erityisesti ainejärjestöjen sähköpostilistoilla ja ilmoitustauluilla. Omalla sähköpostilistallamme on 27 tilaajaa.
Vuoden aikana lähetimme kaksi jäsenkirjettä. Jäsenkirje lähettiin sähköisesti kaikille niille osaston jäsenille, joiden sähköpostiosoite oli tiedossa. Kirjeitä ei lähetetty Ankkurin kautta. Paperisina jäsenkirjeitä lähetetään enää noin 20. Pyrimme saamaan osaston uusia jäseniä ja erityisesti opiskelijoita tulemaan aktiivisesti mukaan toimintaan. Vuoden aikana liittyi 5 uutta jäsentä. Vuoden 2017 lopussa osastolla oli jäseniä yhteensä 98.

Yhteistyö ja osallistuminen Suomi-Venäjä-Seuran toimintaan

Osaston edustajat Irma Reijonen, Susan Ikonen ja Emilia Suuronen osallistuivat SVS:n Etelä- Suomen piirin piirikokoukseen Loviisassa 23.4. Susan Ikonen valittiin piirikokouksessa seuran valtuustoon.
Emilia Suuronen osallistui Etelä-Suomen piirin neuvottelupäiville 28.10. Helsingissä Merihaassa.